Mekike
Sastojci:
·
500g mekog brašna (TIP 400)
·
20g kvasca
·
Kašika šećera
·
Kašika sole
·
100ml mleka
·
Čaša jogurta (180ml)
·
1 jaje
Priprema:
1. U
mlakom mleku rastvoriti kvasac, dodati jednu kašiku brašna i jednu kašiku
šećera.
2. Ostaviti
da nadođe.
3. U
većoj činiji pomešati polovinu brašna, so i prašak za pecivo.
4. Dodati
kvas, umućeno jaje i jogurt (koji je bio na sobnoj temperaturi).
5. Sve
mesiti i dodavati postepeno ostatak brašna.
6. Treba
da se dobije meko tetso.
7. Prekriti
čistom krpom i ostaviti na toplom mestu 30 minuta.
8. Kada
se udvostručilo na pobrašnjenoj podlozi razvući na 1cm, iseći i peći u masli
ili ulju.
9. Pečene
mekike stavljati na salvetu ili ubrus da upije višak masti.
Prijatno!