Region: Ljig

Ljig

U zapadnoj delu Šumadije pod zaštitom Rudnika i Rajca, dva planinska gorostasa, izdvaja se malo naselje imenovano po reci na koju se naslanja. To naselje brdsko-planinskog karaktera nosi ime Ljig. Nije preterano veliko ni razvijeno al opet ponosito vlada dolinom male reke. Na raskrsnici važnih puteva, Ljig strpljivo čeka svoju šansu.

Istorija

Ljig je prilično mlado mesto koji svoju istoriju počinje u samo predvečerje prvog balkanskog rata. Te 1911. godine Srbija je ubrzano širi svoju železničku mrežu, a na putu tog razvoja našla se i varoš na reci Ljig. Jedna istorijska bitka je obeležila ovaj grad. Ta istorijska bitka beše kolubarska koju je predvodio vojvoda Živojin Mišić a vođena je na teritoriji Ljiga. Sećanje na slavnu bitku i njenih 1300 kaplara ljubomorno i pažljivo se čuva. Ti kaplari, tih 1300 kaplari, bejaše intelektualna elita male Srbije koji nisu svoju zemlju ostavili na cedilu. Iako još nedovoljno spremni za ratni vihor, otišli su na front, tu negde na teritoriji Ljiga da daju svoj premladi život za slobodu zlatnu. Velika većina nije ni dočekala slobodu ali su ostali kao jasan pokazatelj da se nisu uzalud dali svoje mlade živote. Da nisu prepušteni zaboravu, jasno je pokazao Ljig koji je dostojno obeležio sećanje na te mlade živote. Značaj ovog kraja potvrđuju ostatci manastira Vavedenja, pod zaštitom Republike Srbije, gde se veruje da su pohranjeni ostatci Đurađa Brankovića i njegove žene Jerine. U mestu Dići otkriveni su ostatci nekropole i crkve iz 13 veka. Prilikom primarne konzervacije pronađeni su mnogi metalni i keramički ostatci koji potvrđuju njeno vremensko postojanje.

Kulturno – turistički potencijal

Veoma je inspirativno videti malo mesto a bogato kulturom i istorijom što predstavlja opština Ljig, koja predstavlja veoma atraktivnu turističku destinaciju.

Poznato kao kraj bogat prirodom, nadomak grada se ističe banja Ljig poznata po izvorima lekovite vode. Tople lekovite vode pune su elemenata poput: natrijuma, gvožđa, kalcijuma, magnezijuma, kalijuma i mangana. Veoma dobra povezanost je čini još atraktivnijim turističkim potencijalom.

Planina Rajac svojim prirodnim lepota iz godine u godinu sve više privlači turiste a u tome mnogo pomaže i međunarodni poznata „Kosidba na Rajcu“. Kosidba predstavlja mobu i svečanost povodom završetka košenja planinskih livada. Ovakav događaj nas podseća na očuvanje starog običaja, kada su se ljudi skupljali u mobi radi završavanja velikog i važnog posla domaćina. Centralni događaj je takmičenje kosača u veštini, po rečima domaćina, i najizglednijeg proglašavaju za Kozbašu. Na narednoj kosidbi on predvodi ostale takmičare.

Naseljena mesta opštine Ljig:

Ba; Babajić; Belanovica; Bošljanović; Brančić; Veliševac; Gukoš; Dići; Donji Banjani; Živkovci; Ivanovci; Jajčić; Kadina Luka; Kalanjevci; Kozelj; Lalinci; Latković; Liplje; Milavac; Moravci; Paležnica; Poljanice; Slavkovica; Cvetanovac; Štavica; Šutci.

Šta možete videti u Ljigu:

Zlatna rajačka lisica – januar

Memorijal čika Duško Jovanović – april

Šumadijski vašari – jun, avgust, oktobar

Kosidba na Rajcu – jul

Ljiške kulturne večeri – jul

Moravičko ćemane - avgust

Dan čistih planina na Rajcu – septembar

Hadži-Đerini dani – septembar

Kako stići do Ljiga?

Jedna od najprometnijih saobračajnica u zemlji, Ibarska magistrala, prolazi kroz Ljig. Državna saobraćajnica spaja tri okruga sa prestonicom i nastavlja do primorja. Autoput Beograd – Južni Jadran takođe prolazi kroz opštinu što Ljig ističe kao veoma važno saobraćajno čvorište.