Region: Ub

Ub

Obuhvaćena dolinama reka Tamnave, Kladnice i Ub na niskom i brežuljkastom terenu prostire se opština Ub. Kao posledica pretežno ravničarskog položaja u slivovima triju reka zemljište je veoma pogodno za poljoprivrednu delatnost. Ub je danas moderna varošica koja je veoma napredna i čije vreme tek dolazi.


Istorija

Istorijski tragove vode još u period Vinčanske kulture, dakle nekih 5.000 pre nove ere, a prvi pisani tragovi postoje iz 1426. godine kada su despot Stefan Lazarević i ugarski kralj Žigmunda sklopili ugovor u Tati. Ima više legendi o nastanku imena grada međutim najrealnije je da je dobilo ime od reči „ub“ što znači „mesto“ od latinske reči „urb“.

Najveći dokazi o takvim tragovima je i crkva u Dokmiru koja je obnovljena u 15. veku tačnije 1415. godine što potvrđuje da ona postoji iz ranijeg perioda. Crkva je dugo bila stožer kulturnih dešavanje u ovom kraju, tako je u njoj bila osnovana škola koja je radila sve do 1788. godine kada je Mahmud - paša Bušatlija spalio kompleks. Nakon obnove u drugoj polovini 18. veka u crkvu stiže Hadži - Ruvim koji osniva slikarsku i duborezačku školu. Jedan od učenika bio je i Petar Nikolajević Moler, slikar a kasnije jedan od Karađorđevih vojvoda. U Prvom srpskom ustanku ovo područje bilo je veoma aktivno. Tako je u Čučugama gde je nekad bio manastir, Jakov Nenadović dočekao i potukao turskog vojskovođu Džoru Pašu koji je tu imao i skladište municije.

U Prvom svetskom ratu učestvovao je poznati komita a kasnije vojvoda Tankosić sve do pogibije 1915. godine. Čovek koji je ulivao veliki strah neprijateljima Srbije je Vojislav Voja Tankosić, rođen je u selu Ruklade, bio je član „Mlade Bosne“ i jedan od osnivača organizacije „Ujedinjenje ili smrt“ poznatije kao „Crna ruka“. Poginuo je novembra 1915. godine u Trsteniku, a vest da je otkrivena tajna lokacija na kojoj je sahranjen objavljena je u najznačajnijim novinama žuto - crne carevine.U drugom svetskom ratu na teritoriji Ub-a nije bilo značajnijih borbi mada je stanovništvo dosta učestvovalo o čemu svedoče brojni spomenici.

Kulturno – turistički potencijal

Velelepne crkvene građevine kojih ima oko 20, veliki su adut kulturno – turističke ponude opštine.  Osim lepih građevina kulturni pečat su ostavile sudbine Svetomira Nikolajevića, Branislava Petronijevića, Božida Kneževića, Raše Plaovića i Aleksandra Popovića koje su umnogome kreirale današnju kulturnu ponudu Uba.

Istaknuti diplomata, predsednik vlade, ministar, akademik i profesor na Velikoj školi bio je Svetomir Nikolajević.

Tvorac „Principa metafizike“  i jedan od najvećih srpskih umova među filozofa je Branislav Petronijević. Njegova dela i danas privlače pažnju svetske naučne javnosti.

Raša Plaović je bio prvak spskog glumišta a u istoj branši kao dramski pisac istakao se Aleksandar Popović. Dela ovih istaknutih intelektualaca pomogla su Ubu da kroz mnoge manifestacije sa njihovim imenima unapredi kulturnu scenu.

Retka su mesta u unutrašnjosti Srbije gde je sportski turizam veoma visoko razvijen. Najveće zasluge za to imaju ubski sportisti koji su proneli slavu ovog malog mesta. Ub je veoma zahvalan svojim sportskim veličinama kao što su Ratko Čolić, Dragan Džajić, Dušan Savić, Nemanja Matić, Radoslav Raća Petrović. I pored velikih sportskih karijera oni nikad nisu zaboravili svoj rodni kraj tako da i danas ga velikodušno pomažu.

Manifestacije u Ubu?


Festival muzičke škole „Petar Stojanović“ - april

Letnja otvorena scena „Ubske večeri“ - jul – avgust

Međunarodni salon fotografije prirode – oktobar

Pozorišni festival „Repassage fest“ – novembar

Naseljena mesta opštine Ub:

Banjani; Brezovica; Brgule; Vrelo; Vrhovine; Vukona; Gvozdenović; Gunjevac; Dokmir; Zvizdar; Joševa; Kalenić; Kalinovac; Kožuar; Kršna Glava; Liso Polje; Lončanik; Milorci; Murgaš; Novaci; Pambukovica; Paljuvi; Radljevo; Raduša; Ruklada; Slatina; Sovljak; Stublenica; Takovo; Tvrdojevac; Trlić; Trnjaci; Tulari; Ub; Crvena Jabuka; Čučuge; Šarbane;

Kako stići do Ub-a?

Ub je zadnjih godina sve bolje povezana sa većim mestima Srbije. Najvažnija saobraćajnica je auto put “Miloš Veliki”, sa isključenjem u samoj opštini koje je udaljeno 4.5 kilometara od centra varoši. Pored autoputa sama opština je povezana sa regionalnim putevima Obrenovac – Šabac i Ibarskom magistralom.