Vest: Na današnji dan - 22. Februar -

Na današnji dan - 22. Februar -

Na današnji dan - 22. Februar -

1512. godine – Umro je italijanski moreplovac Amerigo Vespuči. Prema latinskoj verziji njegovog imena, nemački kartograf Martin Valdzemiler nazvao je Novi svet Amerika, premda je novi kontinent 1492. godine otkrio Kristofer Kolumbo. Vespuči je u Novi svet putovao 1499. godine kao član španske ekspedicije, a 1501. godine i 1502. godine je predvodio portugalsku ekspediciju.

 

1732. godine - Rođen američki državnik Džordž Vašington, prvi predsednik SAD, vojskovođa u američkom ratu za nezavisnost. Komandovao je vojskom kolonista u pobedonosnom ratu za nezavisnost od Engleske. Za predsednika SAD izabran je 1789. godine i na tom položaju je ostao osam godina. Kao šef države trudio se da uspostavi uticaj i autoritet federacije i ukloni razlike između severnih i južnih država. Iz političkog života povukao se razočaran 1797. godine i odbio je da se treći put kandiduje za predsednika, uputivši narodu poznatu oproštajnu besjedu.

 

1784. godine – Iz njujorške luke je isplovio prvi američki trgovački brod za Kinu “Kineska carica”. U Kinu je stigao 28. avgusta.

 

1788. godine – Rođen je nemački filozof Artur Šopenhauer, čije je delo postalo cenjeno pred kraj njegovog života i posle smrti. Njegova duboko pesimistična filozofija našla je sledbenike u generaciji razočaranoj neuspehom nacionalnih pokreta 1848. godine, a u filozofiji i književnosti imala je odraza u delima Fridriha Ničea i Tomasa Mana. Učio je da je svet, kao čulno dostupni, empirijski poredak stvari - "moja predstava" i da je podložan četvorostrukom značenju principa dovoljnog razloga, odnosno da svako biće ima razlog postojanja u "volji", motiv delanja, uzrok nastajanja i razloge koji ga čine spoznajnim. Najznačajnija dela: “Svet kao volja i predstava”, “Pararega i paralipomena”.

 

1819. godine – SAD su preuzele Floridu od Španije, prema sporazumu koji su potpisali američki državni sekretar Džon Kvinsi Adams i španski ministar Don Luis de Onis.

 

1826. godine – Rođen je srpski političar i novinar Svetozar Miletić, vođa Srba u Vojvodini u borbi za nacionalna prava u Austro-Ugarskoj. Bio je pokretač i vodeća ličnost Ujedinjene omladine srpske, a potom osnivač i vođa Srpske narodne slobodoumne stranke.  Još na studijama imao je značajnu ulogu među panslavističkom omladinom. Prvi put je izabran za poslanika Srpskog crkvenog sabora 1864. godine, a za poslanika u Hrvatskom i Ugarskom saboru 1865. godine. Kao istaknuti srpski nacionalista 1870. godine je osuđen na godinu dana zatvora, a 1876. godine uhapšen i posle godinu i po dana u istražnom zatvoru osuđen na pet godina robije za veleizdaju. Bio je učesnik Majske skupštine 1848. godine, gradonačelnik Novog Sada 1861. godine i predvodnik liberalne struje na Blagoveštanskom saboru. Literarni rad počeo je slobodarskim stihovima u časopisu "Slavjanka" a osnivač je “Srpske narodne slobodoumne stranke” 1869. godine i tvorac njenog Bečkerečkog programa. Pokrenuo je čuveni list “Zastava”, vodeće glasilo vojvođanskih Srba.

 

1828. godine – Mirom u Turkmančaiju poražena Persija ustupila je Rusiji deo Jermenije, uključujući glavni grad Jerevan.

 

1848. godine – U Parizu je izbila revolucija izazvana privrednom krizom. Pod pritiskom pobunjenika, kralj Luj Filip je abdicirao i 24. februara je proglašena Druga republika. Proklamovane su demokratske slobode, opšte pravo glasa, sloboda štampe, smanjenje radnog dana, pravo na rad i izborno pravo za sve muškarce starije od 21 godine, a u kolonijama je ukinuto ropstvo. Uspeh revolucije u Francuskoj podstakao je revolucije u Nemačkoj, Austriji, Italiji i oslobodilačke pokrete u južnoslovenskim zemljama.  Republika je opstala do decembra 1852. godine, kada se Šarl Luj Napoleon proglasio za cara Napoleona III.

 

1862. godine – Tokom Američkog građanskog rata Džeferson Dejvis proglašen je za predsednika Konfederacije Država Amerike otcepljene južne države.

 

1882. godine – Knez Milan Obrenović proglasio je Srbiju kraljevinom i sebe kraljem. Knez je postao 1868. godine posle ubistva njegovog oca kneza Mihaila, a vlast je preuzeo od namesnika kad je 1872. godine postao punoletan.

 

1900. godine – Rođen je španski filmski režiser Luis Bunjuel, jedan od najvećih stvaralaca u svetskoj kinematografiji. Snimio je 32 filma, a “Andaluzijski pas” iz 1928. godine i “Zlatno doba” iz 1930. godine postali su obrazac nadrealističkog poetskog filma. Ostali filmovi: "Zemlja bez hleba", "Uspon u nebo", "Zločinački život Arčibalda Krusa", "Robinson Kruso", "Anđeo smrti", "Zvezdani put", "Tristana”.

 

1903. godine - Umro austrijski kompozitor i muzički pisac Hugo Filip Jakob Volf, poznat po knjigama pesama, posebno po "Knjizi španskih pesama" i "Knjizi Geteovih pesama". Komponovao je solo pesme na stihove Hajnriha Hajnea, Johana Volfganga Getea, Jozefa fon Ajhendorfa, španskih i italijanskih pesnika.

 

1913. godine – U vojnoj pobuni u Meksiku ubijeni su meksički revolucionar i predsednik Francisko Madera i potpredsednik Pino Suares.

 

1921. godine - Rođen centralnoafrički diktator Žan Bedel Bokasa, koji je na vlast došao vojnim udarom 1966. godine, proglasio se 1972. godine doživotnim predsednikom, a 1976. godine carem. Vojnim udarom srušio je bliskog rođaka, predsednika Davida Daka, a 1977. godine je za ceremoniju krunisanja utrošio četvrtinu nacionalnog proizvoda zemlje, promenivši naziv Centralnoafrička republika u Centralnoafričko carstvo. Tokom vladavine - koju je obeležio neverovatnim ekstravagantnostima, rasipanjem državne imovine i strašnim zločinima nad sopstvenim narodom - povremeno je bio i premijer, ministar odbrane, pravde, informacija, poljoprivrede i stočarstva, zdravstva, vojne i civilne avijacije, državne uprave, kopnenog, rečnog i vazdušnog saobraćaja, pošta i telekomunikacija, trgovine, industrije, rudarstva. S vlasti ga je 1979. godine zbacio bivši predsednik Dako i vratio zemlju u status republike.

 

1935. godine – Rođen je Danilo Kiš, jedan od najznačajnijih srpskih pisaca druge polovine 20. veka i jedna od najmarkantnijih ličnosti u književnim krugovima 60-ih i 70-ih godina. Bio je izuzetan stilista širokog obrazovanja, u čijim je delima sažeta sva gorčina surovog 20. veka a pored toga bio je dramaturg pozorišta “Atelje 212” u Beogradu i lektor u Strazburu, Bordou i Lilu. Diplomirao je svetsku književnost na Beogradskom univerzitetu. Najznačajnija dela: “Mansarda”, “Bašta, pepeo”, “Peščanik”, “Grobnica za Borisa Davidoviča”, “Enciklopedija mrtvih”, “Čas anatomije”, drama "Elektra 70", polemički spis "Čas anatomije".

 

1942. godine - Austrijski pisac Štefan Cvajg - koji je pred nacistima 1938. godine emigrirao u SAD - u Brazilu je izvršio samoubistvo, zahvaćen unutrašnjom krizom i slomljen nacističkim varvarstvom. U ranim delima je, pod uticajem bečkog impresionizma, psihoanalize Zigmunda Frojda i humanističke evropske tradicije, bio zaokupljen lavirintima ljudske psihe. Dela: pripovetke "Pometenost osećanja", "Amok", "Prvi doživljaj", romansirane biografije "Žozef Fuše", "Marija Antoaneta", "Trijumf i tragika Erazma Roterdamskog", "Marija Stjuart".

 

1966. godine – Premijer Ugande Milton Obote preuzeo je svu vlast u zemlji i naredio da se uhapsi pet ministara.

 

1967. godine – Napadom na severnovijetnamske trupe severno od Sajgona, američke i južnovijetnamske snage počele su najveću zajedničku operaciju u Vijetnamskom ratu.

 

1967. godine - Predsednik Indonezije Ahmed Sukarno predao izvršnu vlast generalu Suhartu, zadržavši samo titulu predsednika.

 

1979. godine – Karipsko ostrvo Santa Lusija steklo je posle 165 godina britanske uprave punu nezavisnost i postalo 40. članica Komonvelta.

 

1980. godine – Izraelska vlada pustila je u opticaj novu nacionalnu valutu šekel, koji je zamenio izraelsku funtu.

 

1980. godine - Umro austrijski slikar i pisac Oskar Kokoška, jedan od najistaknutijih predstavnika ekspresionističkog slikarstva. Njegovo halucinantno slikarstvo nervoznog poteza, rastočene forme i ekspresionističkog izraza. U toku Drugog svetskog rata slikao je velike kompozicije idejno-humanističkog sadržaja. Njegove drame "Ubica, mada žena" i "Trnov žbun u plamenu", pisane ekstremnim ekspresionističkim stilom, s ekstatičnim i vizionarskim slikama koje razaraju logiku izlaganja, imaju još samo istorijsku vrednost.

 

1987. godine – Umro je američki slikar, novinar, filmski režiser i producent Endi Vorhol, jedan od najznačajnijih predstavnika pop-art slikarstva. Filmovi: "Empajer", "San", "Devojke iz Čelzija", "Usamljeni kauboji", "Meso", "Đubre", "Pobunjene žene", "Krv za Drakulu".

 

1990. godine - U glavnom gradu Mongolije Ulan Batoru uklonjena posljednja statua Josifa Visarionoviča Staljina.

1991. godine - Dogovorom da BiH ostane u granicama u kojima je bila u SFRJ, da se ustavno uređenje bazira na nekoliko entiteta i da se pregovori nastave, u Lisabonu su završeni pregovori trojice lidera nacionalnih stranaka u BiH. Nekoliko dana kasnije vođa muslimana Alija Izetbegović odbio je da potpiše sporazum na koji je prethodno pristao, što je ubrzalo izbijanje građanskog rata u BiH.

1991. godine - SAD u Zalivskom ratu dale Iraku rok od 24 časa da povuče vojsku iz Kuvajta ili će biti suočen sa sveopštim napadom.

1992. godine - Savet bezbednosti UN odlučio da u srpske krajine pošalje 14.000 "plavih šljemova" s mandatom na godinu dana i mogućnošću produženja.

1992. godine - Umro vođa grčkih partizana Vafijadis Markos, komandant Demokratske armije Grčke u građanskom ratu. Iz Anadolije je, kao i stotine hiljada Grka, emigrirao 1923. godine zbog terora Turske. Posle nemačke okupacije Grčke u Drugom svetskom ratu pobegao je iz zatvora na ostrvu Gaudos i priključio se pokretu otpora. Početkom 1947. godine postao je vrhovni komandant Demokratske armije Grčke, posle izbora na teritoriji pod kontrolom njegovih snaga u avgustu 1947. godine proglasio je republiku, a 23. decembra obrazovao privremenu demokratsku vladu, u kojoj je bio premijer i ministar vojske. Zbog sukoba u rukovodstvu isključen je u novembru 1948. godine iz Centralnog komiteta Komunističke partije Grčke, posle čega je emigrirao u SSSR, a u zemlju se vratio pred kraj života.

 

1993. godine – Savet bezbednosti UN jednoglasno je usvojio rezoluciju o pokretanju postupka za osnivanje Međunarodnog suda za krivično gonjenje lica odgovornih za ozbiljna kršenja međunarodnog humanitarnog prava, izvršena na teritoriji bivše Jugoslavije.

 

1996. godine - Francuska kao prva zemlja Evropske unije normalizovala diplomatske odnose sa Saveznom Republikom Jugoslavijom i vratila ih na ambasadorski nivo.

 

1998. godine - Umro vajar Jovan Kratohvil, profesor Univerziteta umetnosti u Beogradu, rektor od 1971. godine do 1973. godine. Autor je niza spomenika, uključujući spomenike palim borcima na Majevici i u Zemunu, spomenik na Avali sovjetskim ratnim veteranima poginulim u avionskoj nesreći, spomen-kosturnicu u Sansepolkru u Italiji. U mladosti je bio vrhunski sportista - pre Drugog svetskog rata prvak Jugoslavije u plivanju, a posle rata šampion države u streljaštvu i osvajač drugog mesta na svetskom streljačkom prvenstvu.

 

2002. godine – U sukobu s vladinim snagama ubijen je Jonas Savimbi, lider angolskog pokreta "Unita", koji se više od 30 godina borio za vlast u Angoli.

 

2005. godine – U zemljotresu koji je pogodio jugoistočnu iransku provinciju Kerman, poginulo je 612 osoba, a nekoliko izolovanih planinskih sela je uništeno.

 

2005. godine – Legendarni komentator i doajen hrvatskog i jugoslovenskog sportskog novinarstva Mladen Delić preminuo je u Zagrebu u 86. godini.

 

2017. godine - Pronađeno je sedam planeta nalik Zemlji van Sunčevog sistema i na nekima od njih ima uslova za postojanje života. Planete se nalaze u sazvežđu Vodolija, 40 svetlosnih godina od Zemlje i orbitriraju oko jedne zvezde.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar