Vest: Putevima predaka i junaka održana manifestacija "Stazama Kolubarske bitke"

Putevima predaka i junaka održana manifestacija "Stazama Kolubarske bitke"

Putevima predaka i junaka održana manifestacija

Republička planinarska manifestacija "Stazama Kolubarske bitke" uspešno je realizovana 26. novembra.

Stazu dužine oko 12km prešlo je 345 učesnika iz 43 planinarska društva. Podršku tradicionalnoj manifestaciji stigla je iz dosta gradova Srbije (Priboj, Zaječar, Beograd, Užice, Čačak, Svilajnac, Ušće, Plana, Valjevo, Lazarevca......), Republike Srpske (Banja Luka, Kozarska Dubica, Zvornik, Bijeljina) nekoliko udruženja građana Crna Gora - Plav.

Početak staze bio je ( takođe i kraj, kružna staza ) od fudbalskog igrališta u selu Ćelije. Prvo istorijsko mesto bile su Anine, arheološko nalazište iz 3 veka. Potom kolona planinara različite starosne dobi izvršila je "marš" na Čovku strateški važnu kotu u Kolubarskoj bitci. Tu je planinarsko društvo Ćira 2014. godine na sto godina od čuvene bitke podiglo spomenik junacima koji su položili živote na Vrače brdu i okolini. Kolona planinara dolazi do manastira Svetog Georgija u selu Ćelije gde održava pomen a potom sledi kulturni program. Prva spomen kosturnica poginulih vojnika, jedinstvena u svetu da se sahranjeni posmrtni ostaci obe vojske, naše vojske i neprijatelja nalazi se ispred manastira.

Putevima predaka i junaka održana manifestacija

U okviru programa Nena Milošević i Anđela Milosavljević otpevale su himnu Srbije kao i rodoljubive pesme. U organizaciji TO Lajkovac i KC "Hadži Ruvim" organizovana je postavka "učešće Kolubaraca u I svetskom ratu" Zorana Antonijević. Takođe učesnici su imali priliku da vide predmete koji su nađeni na poprištu bitke a Dušan Milovanović je objašnjavao namenu. 
 
Sledeća kota bila je spomenik Dimitriju Tucović koji je na Vrače brdu poginuo kao podoficir. Planinari dolaze do igrališta gde ih tradicionalno čeka pasulj i dodela zahvalnica. Uz zahvalnice klubovima poklonjena je knjiga Otvorena polja Radovana Belog Markovića koju je poklonila gradska biblioteka Lajkovac. Planinari nisu zaboravili ratnika sa perom i mastilom Radovana Belog Markovića koji je uz nas bio od prve akcije 2014 godine. Nažalost više nije među nama ali njegova pomoć i smernice su veoma važne za dalji rad društva. 
 
Druženje je potrajalo dok hladan novembarski dan nije polako poterao svojim kućama. 
Pored istorijskog aspekta planinari nisu zaboravili na humanost. Učesnici su donosili plastične cepove u okviru aktivnosti "čep za hendikep" a u posebnu kutiju donirana su novčana sredstva za udruženje osoba sa autizmom, naše male sugrađane BaziMili Lajkovac.
 
Putevima predaka i junaka održana manifestacija
 
Iz PSD Ćira se zahvaljuju svima koji su došli da podrže sećanje na slavne pretke koji su život položili za slobodu. Kolubara teče i pamti a oni će nastojati da naši preci nikada ne odu u zaborav. To je naša obaveza. Takođe ne odustajemo od ideje da se na Vrače brdu izgradi planinarski dom u okviru koga bi bila spomen soba Kolubarske bitke. Sakupljamo sredstava a svaka pomoć je dobro došla.
 
Po završetku akcije u Ćelijama grupa od 60 planinara otišlo je u planinarski dom na Rajcu. Nastavlja se druženje i dogovor za nedelju 27. novembar. Prohladno, maglovito jutro nije sprečilo 35 planinara da krenu put Danilovog vrha. Staza dužine oko 13km iako je savladana ali smo ostali uskraćeni za prelepe vidike. Po završetku šetnje otišlo se u posetu manastiru Ribnica i Ribničke pećine kojoj se nije moglo prići osim nekoliko upornih zbog malo višeg nivoa  reke. 
 
Putevima predaka i junaka održana manifestacija
 
Na parkingu manastira krećemo na različite strane. Račvaju se putevi za Banja Luku, Zvornik, Bijeljinu,  Kozarsku Dubicu, Zaječar, Priboj, Beograd , Lajkovac ali to nama nije problem. Isti ti putevi ponovo će nas spojiti na nekom drugom mestu i naravno u Lajkovcu ponovo krajem novembra 2023. godine na akciji koja nije samo  šetnja već naša borba da se ne zaboravi stradanje našeg naroda, žrtve i kolika je cena slobode.
 
Posebno je lepo videti veliki broj dece koja već imaju svest šta sve ovo znači za našu istoriju i naš napaćeni narod. Vidimo se dogodine na istom mestu u još većem broju ako Bog da.


Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar