Vest: Kako se nekada pljačkalo u Osečini

Kako se nekada pljačkalo u Osečini

Kako se nekada pljačkalo u Osečini

Kolubarski okrug, zajedno sa Rudničkim okrugom, bio je u svojoj prošlosti državotvorni prostor tokom poslednjih vekova. Na tom prostoru, dešavale su se i neke nesvakidašnje ili manje prijatne epizode iz svakodnevne prošlosti. Recimo, hajduci su bili ozbiljna pretnja poštenom svetu koji je pokušavao radom da stekne neki imetak i da se skući. 

U Osečini, maloj varoši u srezu Podgorskom, desila se jedna nesvakidašnja pljačka o kojoj nam svedoči zapis u Valjevskim novinama od 18. oktobra 1899. godine:

“Jedna gomila od 22 čoveka, koje je predvodio hajduk Kosovac, došla je onomad u ponedeljak 16. tekućeg meseca u Osečinu, u srezu Podgorskom, ovoga okruga, oko 6 sati s večeri i onde opkolili celo mesto, gde ima dućana i kuća sa dve mehane u grupi. Posle su zaredili i redom pljačkali po kućama i dućanima; a sve one koje su opljačkali, redom su ispraćali u mehanu i ovde opljačkane čuvali; tako su radili i sa onima koji su putem tuda prošli u to vreme, tako da je to mesto bilo potpuno u opsadi od zlikovaca. Odneli su novaca, odela iz dućana, gde su se sortirali šta im je trebalo da se odenu, pa onda došli u mehanu te opljačkane počastili, platili trošak mehandžiji i otišli (...).”

U današnje vreme, ovakav događaj deluje nesvakidašnje. Da li je to bila jedna od mnogih takvih pljački u “vreme ono” ili su i ondašnji ljudi to prepričavali sa nevericom, ne znamo…

 



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar