Vest: Priča o Dijani iz Nepričave

Priča o Dijani iz Nepričave

Priča o Dijani iz Nepričave

Tokom zaštitnih arheoloških iskopavanja na lokalitetu Rajkovački ključ u čuvenom selu Nepričava kod Lajkovca koje je proslavio Zoran Radmilović svojim “Pričama iz Nepričave”, ispričana je još jedna priča iz ovog mesta, neobičnog imena.

Naime, na trasi puta Loznica – Valjevo – Lazarevac, naišlo se na arheološke tragove seoske vile iz rimskog perioda, uobičajene za ovaj deo Rimskog carstva. Nastala je u 3. ili početkom 4. veka. Iskopavanja je vodio Zavod za zaštitu spomenika kulture Valjevo na čelu sa arheologom Radivojem Arsićem tokom jeseni 2021. godine. Repertoar nalaza je bio uobičajen: keramika, kosti, pokoji rimski novčić… 

Arheološka praksa ovde nalaže da se zemlja, pre nego što se odbaci, dobro pregleda. Nakon prvog pregleda, arheolog Zorana Mladenović, sasvim slučajno je ugledala neki komad bronze u busenu zemlje i uzevši i očistivši ga, veoma se iznenadila. Iz busena zemlje se ukazala bronzana figurina rimske boginje Dijane, ćerke boga Jupitera i Latone. Rimljani su je obožavali kao boginju lova i zaštitnicu sela. Bila je velika svega 10 cm. Najverovatnije je bila deo nekog nameštaja, a sličan primerak pronađen je u Nemačkoj. 

Arheološki portal ArheoSerbia proglasio ju je 2021. za jedan od 10 najznačajnijih arheoloških nalaza te godine. Tako su Nepričava i Lajkovac dobili još jednu značajnu tačku na arheološkoj mapi Srbije i Balkana, zahvaljujući figurini boginje Dajane i Zorane Mladenović, koja je samo temeljno radila svoj posao.Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar