Vest: Za vikend održan festival zimnice u Koceljevi

Za vikend održan festival zimnice u Koceljevi

Za vikend održan festival zimnice u Koceljevi

PROMOCIJA HRANE, TRADICIJE I SRPSKOG SELA

Privredno-turistička manifestacija Festival zimnice održana je proteklog vikenda u Koceljevi. Bio je ovo 14 sajam proizvoda od voća i povrća, prerađevina od mesa, mleka, pčelinjih produkata i drugih pratećih sadržaja, na kojem je izlagalo više od 230 izlagača iz zemlje i država regiona.

U svom obraćanju prilikom svečanog otvaranja ovogodišnjeg festivala predsednik opštine Dušan Ilinčić podsetio je prisutne  posetioce na same početke kada je u centralnom parku u Koceljevi 2009.godine bilo tek nekoliko šatora i izlagača.

–Na drugom kraju našeg parka tada smo imali nekoliko kotlića i nekoliko takmičarskih ekipa u pripremanju lovačkog gulaša. Deceniju ipo kasnije imamo više od 230 izlagača. Tu je i preko 260 prijavljenih ekipa za pripremanje gulaša- istakao je Ilinčić i dodao da je ovaj festival nadaleko poznat jer se najbolja zimnica i sve ono što je inovativno u ovoj gastro oblasti nudi baš krajem septembra u ovoj varoši.

U ulozi domaćina izlagačima i posetiocima sajma obratio se i narodni poslanik u Skupštini Republike Srbije Veroljub Matić koji je zaključio da ova manifestacija neguje poseban stil i ima dušu. On je otkrio i recept za jednostavno pripremanje zimnice.

–Tradicija ovih krajeva, kao i cele Srbije, je da ovih dana sprema zimnicu, dobru rakiju i vino. Danas je ovde došao dobar deo izlagača iz naše zemlje ali i iz regiona. Svi kavaljeri mogu da pomognu svojim lepšim polovinama da za nekoliko sati spreme zimnicu. Taman toliko vremena je potrebno da obiđu sve štandove, probaju ponuđene proizvode i kupe zimnicu- rekao je Matić.

Prvog sajamskog dana štandove je obišla i ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković koja je poručila da je sve što je probala bilo vrhunskog kvaliteta. 

–Ovo su manifestacije koje neguju našu tradiciju i kulturu. Uglavnom izlagači rade u svojim poljoprivrednim, malim gazdinstvima, u svojim domaćinstvima. Koriste sve ono što je njima ovde dostupno. Uglavnom su to naši poznati recepti, naših baka, od ajvara preko salate do džemova i slatka. Jedna lepa manifestacija koja je okupila preko 200 poljoprivrednih gazdinstava koji svoje proizvode nude potrošačima- izjavila je ministarka u Koceljevi.

Među gostima je bio direktor Hidrometeorološkog zavoda Srbije prof.dr Jugoslav Nikolić   i to ne prvi put. Kako kaže, od kada se pre više godina prvi put obreo u Koceljevi, na sajmu zimnice, od tada se stalno porodično rado vraća u tamnavsku dolinu.

–Posebno ističem da je ovo retka manifestacija koja u odličnoj atmosferi promoviše nešto što Srbija dragoceno ima. Tu je naša poljoprivreda, privreda, naše zanatstvo, naše selo- rekao je prof.dr Nikolić.                                          

TRADICIONALNE I SAVREMENE GASTRO KOMBINACIJE

Na tezgama ponuda bogata, raznovrsna. Kiselo, slano, ljuto i slatko. Za svačiji ukus ponešto. Proizvođači strpljivo otkrivaju potencijalnim kupcima šta je i na koji način spakovano u tegle i teglice, flaše i flašice. Nude da probaju i osete punoću ukusa i mirisa svega onoga što je pripremano na tradicionalan način, po recepturama naših baka.

Treći put za redom  u Koceljevi svoje proizvode, kako tradicionalne tako i one koje su spoj, samo na prvi zaloga, nespojivog, nudi poljoprivredno gazdinstvo Tadić iz Donje Bukovice kod Valjeva koje se bavi proizvodnjom polutvrdih dimljenih sireva od čistog kravljeg mleka.

–Počeli smo 2020.godine sa jednom do dve vrste da bi danas došli do toga da imamo 19 različitih ukusa, od onih tradicionalnih kombinacija sa belim lukom, peršunom, bosiljkom, sremušem, do onih slatkih kombinovanih sa pistaćima, lešnicima, brusnicom, suvom šljivom. Ljudi su raspoloženi za nove ukuse i baš vole da probaju. Zahvaljujući našim kupcima smo i došli do ovog broja razlitičih sireva, odnosno ukusa i kombinacija koje danas imamo- kažu u ovom gazdinstvu i dodaju da je cena za kilogram 1,4 hiljade dinara, ali da su potrošačima dostupna manja pakovanja težine do pola kilograma.

U ponudi je, dodaju i kombinacija nekoliko ukusa spakovana u kilogramska miks pakovanja. U tamnavsku varoš se rado vraćaju i smatraju da ovakve manifestacije treba podržati. 

–Mesto živi, a  ljudima se pruža prilika da plasiraju svoje proizvode, razmenjuju iskustva, stiču nova poznanstva. Danas nam i društvene mreže i nove tehnologije pružaju mogućnost plasmana i priliku da jedno malo gazdinstvo bilo gde u Srbije može vrlo jednostavno da promoviše svoje proizvode širom zemlje- smatraju u poljoprivrednom gazdinstvu Tadić.

Među izlagačima koji su prvi put na Festivalu zimnice bila je i Destilerija Gold- N iz Gole Glave koja u svojoj ponudi ima širok asortiman rakija. Kako kažu, neprikosnovene  su šljivovica i viljamovka, ali ništa manje tražene su i druge voćne rakije poput dunje i kajsije, kao i likeri od jagode i maline. 

–Ovo je jedini način opstanka na selu, prerada sirovine i proizvodnja finalnog proizvoda koji mogu da se naprave od onoga što rađa u sopstvenim voćnjacima. Proizvesti dobru, kvalitetnu rakiju i plasirati je na tržište. U domaćinstvu svi radimo, svako ima svoju ulogu. Prenosi se znanje sa kolena na koleno, trudimo se da uvek poboljšamo kvalitet. Ono što je takođe važno, pored kvaliteta, jeste i atraktivno pakovanje, dizajn na koji obraćamo pažnju- otkrivaju predstavnici ove destilerije.                                                               

AJVAR, NAJTRAŽENIJI PROIZVOD

Jedan od najatraktivnijih proizvoda zimnice jeste ajvar. Domaćice koje su ga bar jednom pripremale znaju koliko je potrebno vremena, znanja i veštine za ovaj posao. Od nabavke i pečenja paprike, preko čišćenja, mlevenja, prženja do sipanja u tegle...Upravo je dugotrajan i zahtevan proces njegovog nastajanja jedan od osnovnih razloga što je tegla ovog proizvoda od 720 grama dostizala cenu do hiljadu dinara.

- Ovaj proizvod pripremamo isključivo od pečenih paprika, bez ikakvih dodataka. Godina nije baš pogodovala kvalitetu sirovine i bilo je teško napraviti potrebne količine a da kvalitet finalnog proizvoda ostane isti- kaže Biljana Čkojić iz domaćinstva “Lipovica” Svileuva čiji je ajvar više puta u prethodnih nekoliko godina proglašavan za najbolji na sajmu u Koceljevi.

U ovom domaćinstvu su zadovoljni prodajom i ističu da je ona nekada bolja, nekada lošija, ali da je manifestacija prilika da se kupci upoznaju sa proizvođačima, da probaju proizvode, nešto pazare da bi u narednom periodu kupovali dodatne količine.

Merilo uspešnosti festivala, između ostalog, jeste visina ugovorenih poslova i naknadno isporučene količine prerađenog voća i povrća, te će efekti ovogodišnje manifestacije biti vidljiviji u narednim mesecima. 

U TAKMIČENjU 258 KOTLIĆA

Najatraktivniji prateći sadržaj, bez sumnje je takmičenje u pripremanju lovačkog gulaša. Ove godine u njemu je učestvovalo čak 258 ekipa pa je pred eminentnim žirijem bio veoma težak zadatak.                                                                                               

Predsednik Gastro tima Etno kuhinje Srbije ( GETEKS) Milorad Aćimović i predsednik sudijske komisije u Kulinarskoj federaciji Srbije Jordan Nastanović odlučili su da titulu najbolje pripremljenog lovačkog gulaša ponese šabačka ekipa “U našoj kući niko ne pije”. Drugo mesto pripalo je timu “Geometri” Tabanović dok je trećeplasirana bila ekipa “Maki tim Seka” iz Svileuve. 

Većina učesnika kaže da je ovo bila lepa prilika za uživanje u hrani, piću i druženju, mada su se retko mogli sresti  i oni koji nisu krili nezadovoljstvo zbog sudijske odluke.

Ipak, organizatori veruju da je ljutnja brzo prošla, te da će svi učesnici ovog takmičenja i naredne godine biti gosti tamnavske varoši. 

 



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar