Vest: „Da li smo se približili ili udaljili od Vuka?“

„Da li smo se približili ili udaljili od Vuka?“

„Da li smo se približili ili udaljili od Vuka?“

U velikoj čitaonici Narodne biblioteke Osečina povodom Vukovog jubileja održana je tribina pod nazivom „Da li smo se približili ili udaljili od Vuka?“

Dana 6. novembra davne 1787. godine u komšijskom selu Tršiću, rođen je Vuk Stefanović Karadžić. Najznačajnija je ličnost srpske književnosti prve polovine XIX veka: srpski lingvista, reformator srpskog jezika, sakupljač narodnih umotvorina i pisac prvog rečnika srpskog jezika.

Narodna biblioteka ponosno korača Vukovim stopama. Nosilac je Izuzetne Vukove nagrade, koji  od 1964. godine dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica Srbije za „naročite rezultate ostvarene u stvaralačkom radu na širenju kulture, obrazovanja i nauke u Republici Srbiji i na svesrpskom kulturnom prostoru“.

U čast Vukovog jubileja, a na predlog profesorke  srpskog jezika i književnosti  Dragice Puljezević sabrali smo se u našoj čitaonici da progovorimo na temu obrazovanja od Vuka do danas. Na ovu temu govorili su predstavnici naših najznačajnijih obrazovnih institucija obrazovno-vaspitnog karaktera PU “LANE” , OVC “Braća Nedić” i sporta.

Iz ugla svog višegodišnjeg radnog iskustva sa decom govorile su vaspitačice Marina Krsmanović i Svetlana Marković iz Predškolske ustanove „Lane“. U ime učitelja govorio je učitelj, dugogodišnji direktor, a potom i pomoćnih direktora Branislav Todorić, u ime obrazovanjea učenika višig razreda govorila je profesorka Dragica puljezević, koja je pored direktorke Biblioteke Ane Vasiljević bila i moderator tribine. Kao predstavnik srednjeg obrazovanja, publici se obratio profesor Nenad Ikonić. Iz perspektive fizičke kulture i  vaspitanja govorio je Ivan Mijailović.

Nakon saopštenja publika, među kojima su bili direktorka PU „LANE“ Dušica Grujičić, direktor OVC „Braća Nedić“ Zoran Petrović, pedagog Ruža Tomić, defektolog Jelena Radovanović, nekadašnji radnioci u prosveti, nastavnici, vaspitači, roditelji i zanteresovana publika uzeli su učešće u razgovoru na ovu važnu temu.

Tribina je bila protlkana Sokratovskim stavom čoveka kojem dugujemo mnogo – Vuka Stefanovića Karadžića: „Blago onom ko zna da ne zna, a hoće da zna“.

Izvor: Biblioteka Osečina



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar