Vest: Manji broj razvoda i žrtava porodičnog nasilja

Manji broj razvoda i žrtava porodičnog nasilja

Manji broj razvoda i žrtava porodičnog nasilja

Prošle godine je prema podacima matične službe u koceljevačkoj opštini sklopljeno 70 brakova što je za deset više u odnosu na 2022.godinu. Sa druge strane zabeleženo je deset razvoda manje u odnosu na godinu ranije kada ih je bilo 25.

Za  nasilje u porodici u 2023.godini je primljeno 55 prijava, što je smanjen broj u odnosu na 2022. kada je evidentirana 71 prijava.

Od 55 prijava 41 se odnosila na punoletne korisnike, a 14 na decu.

Dominantne vrste nasilja jesu fizičko i psihičko nasilje, a najčešći počinioci su bračni ili vanbračni partneri, roditelji i bivši bračni i vanbračni partneri. Od ukupnog broja prijave nasilja 53 su stigle od policije, jedna od same žrtve nasilja, dok je jedan slučaj prijavio komšija- izjavila je direktorka Centra za socijalni rad u Koceljevi Zorica Savić.

Broj dece žrtava nasilja u odnosu na 2022.godinu se povećao. Prema rečima nadležnih to je  posledica drugačijeg pristupa. Naime, od 2023.godine se sva deca koja se nalaze u porodicama u kojima je bilo nasilja tretiraju kao indirektne žrtve.

-Svih 14 dece su žrtve emocionalnog nasilja, najčešće od strane jednog roditelja ili drugog člana porodice,  i nije dolazilo do njihovog izmeštanja iz porodica ali je primenjena hitna socijalna podrška u Centru za socijalni rad i jedna porodica je upućena u savetovalište za brak i porodicu u Šapcu- objasnila je Savić.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar