Žerbo kocke
Sastojci:
Testo:
·
200gr masti (može i puter)
·
15gr svežeg kvasca
·
1 prašak za pecivo 10gr
·
1 kašika šećera kristal
·
1 celo jaje
·
400gr brašna (meko brašno)
·
1dl mleka
Fil:
·
200gr šećera kristal
·
½ tegle džema od kajsije(tegla od 700gr)
·
300gr mlevenih oraha
Glazura:
·
200gr crne čokolade
·
2-3 kašike ulja
Priprema:
1. Kvasac
potopiti u mlako mleko sa šećerom da nadođe 10 minuta, zatim mast, jaje, prašak
za pecivo, nadošao kvasac i brašno izmesiti u glatko testo.
2. Testo
podeliti u zavisnosti 3-4 dela koliko kora želite da imate.
3. Svaku
koru izmeriti da imaju isto grama kako bi bile sve iste debljine.
4. Kore
razviti baš tanko, da se prozre veličine 35*30.
5. U
nepodmazani pleh staviti koru pa premazati džemom, posuti šećerom pa orasima,
tako ponoviti još jednom-dva puta zavisno koliko kora pravite.
6. Kada
završite sa slaganjem, uključite rernu na 180°C.
7. Kolač
pečete dok ne poprimi lepu braonkastu boju, odprilike 40-tak minuta.
8. Za
glazuru otopiti na pari čokoladu i ulje. Vreo kolač preliti glazurom kako bi se
lepše razlila.
Prijatno!