Mak kocke sa korom
Sastojci:
Kora:
·
6 belanca
·
120g šećera
·
75g maka
·
3 kašike brašna
·
Pola kašičice praška za pecivo
Fil:
·
6 žumanca
·
6 kašika šećera
·
Gustin
·
250ml mleka
·
2 kašike maslaca
·
Vanila aroma
Priprema:
1. Umutiti
6 belanca sa prstohvatom soli i 120g šećera dok ne počnu da sijaju.
2. Dodati
75g maka, 3 kašike brašna i pola kašičice praška za pecivo, sve sjediniti.
3. Izlizi
u pleh 20x30 i peći na 180°C dok ne dobije zlatnu boju.
4. Zatim
umutiti 6 žumanca sa 6 kašika šećer, pa dodati gustin koji ste prethodno
rastvorili u 250ml mleka.
5. Kada
sjedinite kuvati na srednjoj temperaturi dok se ne zgusne.
6. Smesu
ostaviti da se prohladi.
7. U
međuvremenu umutiti 2 kašike maslaca (sobne temperature) sa kašikom šećera i
kašikom vanila arome, koje dodajete filu.
8. Preko
kore nanosite fil, pa ređate keks petit koji ste umakali u kafu.
9. Ostaviti
da se hladi u frižider te posle par sati stavljate glazuru.
10. Za
glazuru otopite 100g čokolade sa 60ml slatke pavlake i 40g maslaca.
11. Ohlađen
kolač prelijete glazurom i vratite na još sat vremena u frižider.
Prijatno!