Baklava
Sastojci:
·
500g tankih kora
·
150g mlevenih oraha
·
150g seckanih oraha
·
200g maslaca
·
50g suvog grožđa (po želji)
Sirup:
·
500g šećera
·
1/2 l vode
·
1 limun
Priprema:
1. Napraviti
sirup i ostaviti da se ohladi. Staviti šećer i vodu u dublji lonac i kuvati na
laganoj temperaturi 15-tak minuta. Na kraju kuvanja dodati kolutiće limuna.
2. Rastopiti
maslac na tihoj temperaturi i premazati kalup za pečenje.
3. Na dno
staviti 3 kore i svaku premazati rastopljenim maslacem u tankom sloju(kore
preklopiti da se lakše uklope).
4. Pomešati
mlevene i sitno seckane orahe za fil (može se dodati i 100g šećera), pa preko
treće kore staviti par kašika fila.
5. Po
želji dodati malo suvog grožđa.
6. Preko
fila složiti nove tri kore i svaku premazati malo rastopljenim maslacem.
7. Na
treću koru ponovo rasporediti fil od oraha i suvog grožđa.
8. Postupak
ponavljati dok se ne potroše sve kore i fil.
9. Na
kraju premazati gornju koricu maslacem i iseći oštrim nožem skroz do kraja u
romboide ili kocke.
10. Peći
na 180°C oko 40-tak minuta dok ne dobije lepu rumenu koricu.
11. Izvaditi
iz rerne i toplu baklavu polako preliti ohađenim sirupom.
12. Sačekati
par sati da se sirup upije i spremno je za posluženje.
Prijatno!