Recept: Baklava

Baklava

Baklava

Sastojci:

·         500g tankih kora

·         150g mlevenih oraha

·         150g seckanih oraha

·         200g maslaca

·         50g suvog grožđa (po želji)

Sirup:

·         500g šećera

·         1/2 l vode

·         1 limun

 

Priprema:

1.     Napraviti sirup i ostaviti da se ohladi. Staviti šećer i vodu u dublji lonac i kuvati na laganoj temperaturi 15-tak minuta. Na kraju kuvanja dodati kolutiće limuna.

2.     Rastopiti maslac na tihoj temperaturi i premazati kalup za pečenje.

3.     Na dno staviti 3 kore i svaku premazati rastopljenim maslacem u tankom sloju(kore preklopiti da se lakše uklope).

4.     Pomešati mlevene i sitno seckane orahe za fil (može se dodati i 100g šećera), pa preko treće kore staviti par kašika fila.

5.     Po želji dodati malo suvog grožđa.

6.     Preko fila složiti nove tri kore i svaku premazati malo rastopljenim maslacem.

7.     Na treću koru ponovo rasporediti fil od oraha i suvog grožđa.

8.     Postupak ponavljati dok se ne potroše sve kore i fil.

9.     Na kraju premazati gornju koricu maslacem i iseći oštrim nožem skroz do kraja u romboide ili kocke.

10.  Peći na 180°C oko 40-tak minuta dok ne dobije lepu rumenu koricu.

11.  Izvaditi iz rerne i toplu baklavu polako preliti ohađenim sirupom.

12.  Sačekati par sati da se sirup upije i spremno je za posluženje.

 

Prijatno!

Podeli:

Povezani recepti

Ostavite komentar