Vest: Molitveni oproštaj od oca Damnjana iz manastira Bogovađa

Molitveni oproštaj od oca Damnjana iz manastira Bogovađa

Molitveni oproštaj od oca Damnjana iz manastira Bogovađa

Nakon četiri decenije služenja Gospodu u manastiru Bogovađa, od čega dve u monaškom činu, Gospodu se u 90. godini prestavio otac Damnjan Sajić.

Na praznik Svetog sveštenomučenika Pankratija, Teodora i mučenika glamočkih i kulenvahufskih, opelo novoprestavljenom slugi Božjem je služio Njegovo Preosveštenstvo Episkop valjevski G. Isihije, uz sasluživanje svog zamenika protonamesnika Filipa Jakovljevića, arhijerejskog namesnika tamnavskog protojereja Nebojše Milivojevića i više eparhijskih sveštenoslužitelja, te molitveno učešće sestrinstva Bogovađe i vernika. 

Otac Damnjan je rođen 1933. godine u selu Gukoš, nedaleko od Ljiga. Hrišćanski put doveo ga je ranih osamdesetih godina prošlog veka u manastir Bogovađu, sa željom da pomogne sestrinstvo i manastirsku ekonomiju. Zavoleo je monaški život i 2003. godine blaženopočivši Episkop šabačko- valjevski Lavrentije ga je zamonašio uoči praznika Svetog velikomučenika Georgija, nebeskog zaštitnika manastirskog hrama.

Ime Damnjan je dobio po jednom od Svetih vrača, besedio je nadležni paroh jerej Zoran Milikić. Monah Damnjan se odlikovao revnošću u molitvi, bio je izuzetno skroman i divno je pevao. 

 Otac Damnjan nikada nije zaroptao na svoje teško stanje. Pitam ga: „Oče Damnjane, da pozovemo doktora?“ „Ne, slava Bogu!“ Samo on zna kako je bilo to što je trpeo i brat Goran, koji mu je pomagao da svoj krst i bolest izdrži do kraja. Kada sam ga juče posetio u keliji, rekao je da je dobro da bi se neposredno nakon moje posete prestavio Gospodu- rekao je otac Zoran Milikić.

Monah Damnjan je sahranjen na monaškom groblju manastira Bogovađa. Verni narod ovog kraja, kao i svi koji su se sa njim susretali, pamtiće ga po podvigu i mudrim poukama, koje im je u razgovoru upućivao.

Izvor: Eparhija valjevska



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar