Vest: Veličanstvena svečanost u manastiru Ćelije u čast jubileja Prepodobnog Oca Justina

Veličanstvena svečanost u manastiru Ćelije u čast jubileja Prepodobnog Oca Justina

Veličanstvena svečanost u manastiru Ćelije u čast jubileja Prepodobnog Oca Justina

Jedan od najvećih duhovnika pravoslavnog sveta u savremenom dobu, naučnik, molitvenik i ispovednik vere Hristove, Prepodobni Otac Justin Ćelijski, od čijeg se rođenja ove 2024. navršilo 130, od prestavljenja Gospodu 45 i od prenosa njegovih moštiju 10 godina, sabrao je hiljade vernika, predvođenih arhipastirima Crkve Božje, da u svetinji na obali Gradca, prinesu molitve blagodarja i slavoslovlja u čast njegovih jubileja. Svetom Arhijerejskom Liturgijom je načalstvovao Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije, uz sasluživanje Visokopreosvećenog Mitropolita berlinskog i nemačkog Ruske Zagranične Crkve g. Marka, Preosvećene Gospode Episkopa vranjskog Pahomija, šumadijskog Jovana, braničevskog Ignatija, raško- prizrenskog Teodosija, timočkog Ilariona, niškog Arsenija, osečkopoljskog i baranjskog Heruvima, šabačkog Jeroteja, remezijanskog Stefana, topličkog Petra i domaćina, Episkopa valjevskog g. Isihija, kao i sveštenika i sveštenomonaha iz više eparhija. Bogosluženje su pojanjem ulepšali Hor sveštenika i bogoslova pod upravom protonamesnika Branka Čolića.

Danas proslavljamo Blagovesti- početak našeg spasenja, dan u kom je Sveti arhangel Gavrilo javio Presvetoj Bogorodici da će se u njoj začeti Logos Božji. Uobičajeno za nas ljude, koji mislimo i živimo po logici ovog sveta, ona je najpre projavila strah kako se inače mi ljudi plašimo pred tajnom čuda, pojavom blagodati Božje. Ali, arhangel Gavrilo poručuje Presvetoj Bogorodici da se ne boji, jer će Duh Sveti sići na nju, silom Svojom je oseniti i projaviće se ono što nije moguće čoveku, već samo Bogu, kazao je o tajni današnjeg praznika Patrijarh Porfirije. Tajni, koja nas uvodi u spasenje ljudskog roda, koje će se zbiti Ovaploćenjem Drugog Lica Svete Trojice. 

Veličanstvena svečanost u manastiru Ćelije u čast jubileja Prepodobnog Oca Justina-0

Ove godine, proslava Blagovesti poklapa se sa Krstopoklonom nedeljom u kojoj nam, u sredini Velike Četrdesetnice, Crkva postavlja krst da bude izvor snage, orijentir, znak i znamenje u toku posta, kada prolazimo razne podvige i imamo mnoga iskušenja. Reči Gospodnje:“Ko hoće da ide za mnom, neka se odrekne sebe i uzme krst svoj i pođe za mnom“ produbljuju praznik Blagovesti, ukazao je Patrijarh Porfirije, istakavši da uzimanje krsta i odricanje nikako ne znači da treba da napustimo svoje bližnje, svoju kreativnost i stvaralaštvo, već da se polaženje za Hristom tiče našeg unutrašnjeg bića, našeg etosa.

Te reči znače- opredeliti se da budemo uvek sa Hristom, da On postane naša mera, da Njime mislimo, govorimo i hodimo, da Hristos živi u nama, bez obzira na to na kom mestu se nalazimo i kakav je naš položaj u društvu, rasvetlio je Patrijarh Porfirije pouke Svetog apostola Pavla, koje do danas odjekuju kao poziv da sledimo Sinu Božjem i Njegovom jevanđelju, jer sve je uzaludno ako Hristos nije temelj i smisao našeg postojanja. Slaveći ove velike dane u manastiru Ćelije, jednom od, uz Kosovo i Metohiju, manastir Hilandar i druge svetinje, rodnih mesta našeg naroda, slavimo „onog koji je na krštenju dobio ime po Blagovestima- Blagoje“, onog koji je označen imenom filosofa- Svetog Justina Ćelijskog. 

Veličanstvena svečanost u manastiru Ćelije u čast jubileja Prepodobnog Oca Justina-1

Za zemnog života Prepodobnog Oca Justina, koji je u manastiru Ćelije bio svojevrsno izgnanstvo, ali istovremeno i predano služenje Bogu i svom narodu, ova svetinja postala je mesto poklonjenja mnoštva bogotražitelja iz celog sveta, ali i mladih intelektualaca, od kojih su neki upravo njime nadahnuti i sami odlučili da se kao monasi predaju na službu Bogu i svojoj Crkvi. Najpoznatiji među njima svakako su blažene uspomene Mitropolit Amfilohije i Episkop Atanasije, Episkop bački dr Irinej, Mitropolit berlinski RZC g. Marko… kao gimnazijalac Ocu Justinu u Ćelije je dolazio i Patrijarh Porfirije i mnogi drugi. Takođe, propovedi Oca Justina rado je slušao akademik dr Vladeta Jerotić, jedan od najvećih srpskih intelektualaca novijeg vremena. Veliki ugled Ava Justin uživao je i uživa u Grčkoj, a na Svetoj Gori smatraju ga svojim, iako nikada na tlu monaške države nikada nije fizički boravio. Tako je do današnjih dana, o čemu svedoči prisustvo mnoštva vernika sa svih strana, kao i monaha i monahinja iz sestrinske Grčke Crkve. 

Veličanstvena svečanost u manastiru Ćelije u čast jubileja Prepodobnog Oca Justina-1

Prilikom osvećenja slavskog žita i kolača, na kraju Svete Liturgije, Patrijarh Porfirije je istakao da je Otac Justin smernica i putokaz našem narodu i čestitao današnji praznik. Molitvena svečanost je krunisana dodelom Ordena Prepodobnog Oca Justina Patrijarhu Porfiriju. Kao duhovni otac vernog naroda Eparhije valjevske, koja baštini lik i delo ćelijskog bogomudraca, priznanje koje se dodeljuje za crkvenu prosvetu, kulturu i misiju poglavaru Srpske Pravoslavne Crkve je uručio Preosvećeni Episkop valjevski g. Isihije, koji je kraj njega duhovno stasao u manastiru Kovilj i sa kojim je do danas čvrsto bratski povezan.

Izvor: Eparhija valjevska



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar