Vest: KO ĆE BITI NOVI PATRIJARH, TAJNIM GLASANJEM DO IZBORA: Tri imena u kovertama

KO ĆE BITI NOVI PATRIJARH, TAJNIM GLASANJEM DO IZBORA: Tri imena u kovertama

KO ĆE BITI NOVI PATRIJARH, TAJNIM GLASANJEM DO IZBORA: Tri imena u kovertama

Do izbora 46. poglavara Sprske pravoslavne crkve, naslednika patrijarha Irineja, njegove dužnosti obavlja Sinod, kojim predsedava najstariji član.

Pravilo je da izbornoj sednici Svetog arhijerejskog sabora prisustvuju najmanje dve trećine arhijereja, a njom predsedava najstariji episkop po rukopoloženju ili hirotoniji.

U ovom slučaju mogao bi to biti vladika Lavrentije koji je nastariji episkop po hirotoniji.  Lavrentije (svetovno ime Živko Trifunović) rođen je u Bogoštici kod Krupnja, 27. januar 1935.

Lavrentije je episkop šabački i administrator Eparhije valjevske.

Prema trenutnom sastavu Sinoda, koji mnogi nazivaju crkvena vlada, mesto čuvara patrijaršijskog tona moglo bi da pripadne mitropolitu dabrobosanskom Hrizostomu (Jeviću).

Prema jednom od tumačenja, član Sinoda bi mogao da postane mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije (Perić), koji je trenutno ima funkciju zamenika člana ovog tela. U ovom slučaju, upražnjeni tron biće njemu poveren na čuvanje, jer iako po godinama mlađi, ima duži staž mitropolita.

Kada je 15. novembra 2009. godine preminuo patrijarh Pavle, 44. poglavar Srpske pravoslavne crkve, koga je na tronu nasledio arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovacki Irinej, najstariji episkop bio je vladika Amfilohije, koji je preminuo 30 oktobra.

Arhijereji u slučaju sprecenosti da učestvuju u izboru, mogu da imenuju zamenike kojima prepuštaju pravo glasanja za izbor poglavara SPC.  

Kandidati za patrijarha mogu biti svi aktivni eparhijski arhijereji koji najmanje pet godina upravljaju eparhijama.

Pravilo je da se patrijarh bira pod svodovima hrama, a svakom izbornom krugu prethodi molitva priziva Svetog Duha.

U sadašnjim uslovima, taj hram je patrijaršijska kapela Svetog Simeona Mirotočivog, povezana sa salom u kojoj zašeda Sabor.

Patrijarh se bira tajnim glasanjem.

Za izbor patirjatha biraju se trojica arhijereja koji dobiju više od polovine glasova članova izbornog Sabora.

Glasanje se ponavlja sve do trenutka dok se ne izaberu trojica kandidata sa potrebnim brojem glasova.

Kada se birao naslednik patrijarha Pavla, među trojicom vladika sa natpolovičnim brojem glasova bili su mitropolit-crnogorsko primorski Amfilohije, Irinej bački i Irinej niški.

Imena trojice vladika stavalju se svako u posebnu kovertu.

Ona se potom zapečati i stavlja u Jevanđelje koje se odnosi u oltar hrama.

Prethodno izabran duhovnik - neko od uglednih monaha, koji će kada predsedavajuću Izbornog Saveta pozove da, a nakon molitve priziva Duha Svetog, da izbor bude po volji Božjoj, izlvači iz Jevanđelja jednu od tri zapečanje koverte.

Kovertu predaje predsedavajućem Izbornog Sabora koji otvara kovertu i saopštava ime novog patrijarha srpskog - ovaj puta 46. po redu.

Glasnim izgovaranjem imena novoizabranog patrijarha predsedavajući potom zaključuje izbornu sednicu.

Prema rečima doktora Jovana Janjića, profesora i biografa patrijarha Pavla, to je takozvani apostolski način izbora srpskog patrijarha što je ustanovljeno izmenama Ustava SPC 1967. u vremenu komunizma, da bi se sprečilo necrkveno uplitanje u izbor crkvenog poglavara.

Drugi dan, kako podseća profesor Janjić sledi uvođenje u tron u Sabornoj crkvi.

Sutradan po izboru na svečanoj Svetoj arhijeresjkog liturgiji patrijarh se ustoličava u tron, nakon toga, novoizarbani patrijarh stupa u prava i dužnosti vrhovnog poglavara i starešine SPC.

Prema tradiciji, uvođenje u tron Svetog Save obavlja se na liturgiji u Sabornoj crkvi Svetog arhangela Mihajla, dan posle izbora, a naknadno i bez vremenskih ograničenja u Pećkoj patrijaršiji, koja je drevno sedište srpskih patrijarha. 

(Izvor: Mondo)Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar