Vest: Mir Božji Hristos se rodi. Danas je Božić

Mir Božji Hristos se rodi. Danas je Božić

Mir Božji Hristos se rodi. Danas je Božić

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Božić, najradosniji hriščanski praznik rođenja Isusa Hrista. Božić se slavi i to tri dana, koji su u njenom kalendaru obeleženi crvenim slovom.

Drugi dan Božića je Sabor presvete Bogorodice koji crkva posvećuje Bogomajci u znak zahvalnosti što je rodila Spasitelja, dok se trećeg dana slavi sveti arhiđakon Stefan.

Prema Jevanđelju, Hristos je rođen tačno u ponoć, kada se najsjajnija zvezda, koja se kretala od Istoka prema Zapadu, zaustavila iznad pećine kraj Vitlejema.

Prema običajima, na Božić se rano ustaje, pre sunca. Čestita se rečima „Hristos se rodi“ i odgovara sa „Vaistinu se rodi“ i posle 40 posnih dana, to je prvi mrsni dan.

Važna ličnost u proslavi Božića je i položajnik.

U prepodnevnim satima položajnik dolazi u kuću. Može biti srodnik ili bliski prijatelj, od koga se očekuje da u kuću unese radost i veselje.

Božić okuplja celu porodicu.

Mesi se česnica, koja se sprema u ranim jutarnjim satima. U nju se stavljaju novčić. Ko od ukućana pronađe, veruje se da će biti uspešan.

Na Božić, pre svitanja, zvone sva zvona na pravoslavnim hramovima i objavljuje se dolazak Božića i božićnog slavlja. U hramovima se čita poslanica arhijereja SPC. Rođenje Isusa Hrista uvek i iznova znači i rađanje nove nade, jačanje vere i snaženje duha.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar