Vest: Danas je Sveti Nikola, najvoljeniji srpski svetac.

Danas je Sveti Nikola, najvoljeniji srpski svetac.

Danas je Sveti Nikola, najvoljeniji srpski svetac.

Pravoslavni vernici danas slave Svetog Nikolu, najčešću slavu u Srbiji. Nikoljdan je u kalendaru Srpske pravoslavne crkve obeležen crvenim slovom i proslavlja se uvek u vreme Božićnog posta.

Sveti Nikola smatra se zaštitnikom dece, učenih ljudi, trgovaca, moreplovaca i putnika. Svetiteljev kult rasprostranjen je ne samo kod pravoslavaca, već i među katolicima.

Sveti Nikola je rođen u gradu Patari, u oblasti Likije, na području Male Azije. Bio je jedinac bogatih i znamenitih roditelja, Teofana i None. Kao jedinca darovanog od Boga, oni su ga Bogu i posvetili. Vrlo mlad je postao sveštenik a zatim i episkop svog rodnog grada. Bio je potpuno posvećen svešteničkom životu i milosrđu a neumorno je radio na širenju i utvrđivanju Hristove vere.

Mnogo je putovao i najveći broj njegovih čuda, koje je činio za vreme ovozemaljskog života, vezana su za putovanja, naročito za spasavanja mornara iz oluja i magle.

Umro je 19. decembra 345. godine, sahranjen je u Sabornoj crkvi Mirlikijske mitropolije. Krajem 11. veka njegove mošti prenete su u manastir Svetog Jovana Preteče  u Bari - Italija, gde je tri godine kasnije podignuta velelepna crkva u njegovu čast. Sveti Nikola se proslavlja i 22. maja, u znak sećanja prenosa njegovih moštiju u Bari.

Postoji verovanje da tog dana ne valja raditi nikakve kućne poslove, usisavati, prati veš, čistiti. Duh pomaganja i darivanja siromašnih, koji je bio smisao i životno opredeljenje svetog Nikole, pa i sutra treba darivati one koji nemaju i pomoći im. Zato je tradicija da se darivaju orasi, lešnici, jabuke i slatkiši stavljanjem u cipele pokraj kreveta ili u prozore.

Osim što se praznuje kao najveće srpsko krsno ime, Sveti Nikolaj Čudotvorac takođe je esnafska slava, odnosno zaštitnik zanata lađara, splavara, ribara i vodeničara. Zbog toga se još naziva vodena slava, a veruje se da ne treba započinjati ni putovanja. Takođe se u narodu smatra da je zaštitnik putnika i sirotinje.

Za Svetog Nikolu se kaže : " Polovina Srba slavi kao krsnu slavu a polovina se gosti".

Svim svečarima želimo srećnu slavu.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici !

 


Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar