Vest: ZAŠTITA I UREĐENjE ŽIVOTNE SREDINE

ZAŠTITA I UREĐENjE ŽIVOTNE SREDINE

ZAŠTITA I UREĐENjE ŽIVOTNE SREDINE

U toku ove sedmice započeto je čišćenje i uklanjanje sekundarnog otpada na teritoriji opštine Osečina, na mestima gde se nalaze divlje deponije. Za ovaj posao zaduženo je JKP „Osečina“.

Po rečima predsednika opštine Nikole Tomića, iz budžeta opštine  izdvajaju se značajna sredstva za očuvanje i zaštitu životne sredine.

„ Svake godine se suočavamo sa istim problemom kada su u pitanju divlje deponije. Brojna su mesta na kojima se neadekvatno taloži  otpad i time narušava životna sredina. Koliko god znali i poštovali pravila, nije na odmet napomenuti da se filtracijom kroz otpad zemljište natapa vodom sa štetnim materijama što se putem biljnog i životinjskog sveta direktno unosi u ljudski organizam. Pored brojnih faktora koji narušavaju javno zdravlje, ljudski faktor i nemarnost je na vodećem mestu. Naš odnos prema okolini je odnos koji prenosimo na mlađe generacije. Ako mi kao odrasli i odgovorni, ništa ne preduzmemo, ne možemo to očekivati ni od generacija koje dolaze. Uveren sam da svaki pojedinac treba da se uključi i onemogući nastajanje i taloženje otpada na mestima koja za to nisu predviđena. U većini naselja ima dovoljno kontejnera za odlaganje i to treba koristiti. Čuvajući životnu sredinu, čuvamo svoje zdravlje", izjavio je predsednik opštine Nikola Tomić.

Kako ističe Nataša Đukić, vd direktora JKP,  meštani divlje deponije vide i ukazuju na to kao ekološku opasnost. Ali uprkos tome, stanje na terenu ukazuje na drugačije postupanje građana.

Javno komunalno preduzeće će i u narednom periodu sprovoditi akciju čišćenja divljih deponija u cilju zaštite i unapređenja životne sredine a samim tim i života i zdravlja naših građana.Izvor: Opština OsečinaPodeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar