Vest: Tehnički pregled poskupeo

Tehnički pregled poskupeo

Tehnički pregled poskupeo

Pre nedelju dana počela su da se primenjuju nova pravila o registraciji automobila. Vozači su odahnuli, jer su merenja emisije izduvnih glasova i ovalnosti kočionih diskova pomereni za dve godine.

Ipak, po novom pravilniku, kompletan tok tehničkog pregleda se snima, a mnogi su i poskupeli. Uvođenjem kamera dokazuje se da je vozilo zaista i pregledano propisanim postupkom tehničkog pregleda, kaže za RTS pomoćnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović.

Na pitanje da se pojedini vlasnici vozila žale da ih vraćaju zbog neispravnih pokazivača pravca ili naprslog fara, Stamatović podseća da Pravalnik o motornim vozilima kaže da svetlosna signalizacija mora biti ispravna.

Tvrdi da niko zbog sitnih oštećenja ili ogrebotina na karoseriji neće biti vraćen i apeluje na vozače da provere i poprave nedostake na svojim vozilima zbog kojih bi mogli biti vraćeni sa pregleda.

– Prvih dana primene novih pravila bilo je nedoumica, ali se sada vlasnici vozila unapred jave i pripreme, tako da uglavnom nema problema i vraćanja sa linije tehničkog pregleda– kaže vlasnik jedne beogradske stanice za tehnički pregled Branislav Jović.

On je objasnio da se sada čitav postupak pregleda ispravnosti vozila snima sa dve kamere, osim pregleda donjeg postroja koji se obavlja u kanalu, a snimci se čuvaju godinu dana.

– Snimanje nije donelo nikakve novine. I do sada su vozila morala da budu tehnički ispravna. Sitni nedostaci poput malih ogrebitina i naprsnuća na ukrasnim delovima i do sada su bili dozvojeni i nisu predstavljali problem, jer ne utiču na bezbednost vozila i saobraćaja, što je dopisom MUP-a još pre tri godine razjašnjeno – rekao je Jović.

Dodao je da je jedini problem sada to što vozila koja se vraćaju sa tehničkog pregleda moraju za tri dana da otklone nedostatke i dođu ponovo.

– Stranke same mogu da iskontrolišu da li radi svetlosna signalizacija, da li ima tečnosti za stakla. Mi ovde u toku tehničkog kad utvrdimo da tečnosti nema ili prskalice ne rade, onda dođemo u situaciju da je vozilo tehnički neispravno zbog nedostatka tečnosti. Zato vozači treba sami da provere da li imaju prvu pomoć, svetloodbojni prsluk, sigurnosni trougao, uže za vuču, sijalice– podeća Jović.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici!


(Izvor: kamatica.com)



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar