Vest: Nedovoljno znakova na putevima

Nedovoljno znakova na putevima

Nedovoljno znakova na putevima

O stanju bezbednosti saobraćaja na teritoriji koceljevačke opštine u drugoj polovini protekle godine diskutovali su članovi opštinskog veća.

U ovom dokumentu navedeno je, između ostalog, da je stanje vertikalne signalizacije u relativno dobrom stanju , te da je prosečan broj znakova po kolometru ulične mreže zadovoljavajući.  Sa druge strane na pojedinim lokalnim i nekategorisanim putevima je ispod minimuma potrebnog za bezbedno funkcionisanje saobraćaja.

Novac usmeren na poboljšanje uslova za bezbednost na saobraćajnicama izdvaja se iz lokalnih finansija preko upravljača javnih puteva koji je nadležan za održavanje i izgradnju ulica i puteva na području ove opštine. Programom postavljanja, zamenjivanja, dopunjavanja i obnavljanja saobraćajne signalizacije u toku prošle godine predviđena je ugradnja vertikalne i horizontalne signalizacije  i zaštitne opreme na lokalnim i nekategorisanim putevima i ulicama u iznosu od oko 2,6 miliona dinara.

Načelnik nadležnog odeljenja opštinske uprave podsetio je da su izvori finansijskih sredstava za unapređenje bezbednosti na drumovima, između ostalih, i novčane kazne za prekršaje.

Naime, Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima predviđeno je da sredstva od novčanih kazni u visini od 70 odsto pripadaju republičkom budžetu, a preostalih 30 odsto jedinici lokalne samouprave na čijoj teritoriji je prekršaj učinjen.

-Od tih 30 posto sredstava koji pripadaju opštini polovina se koristi za popravljanje saobraćajne infrastrukture. Ukupan prihod od tih prekršaja prošle godine koji su učinjeni na teritoriji opštine a koji pripadaju lokalnom budžetu su 4,1 milion dinara. To se iz godine u godinu povećava- istakao je Miodrag Tadić.

On je dodao da je u jednom delu Koceljeve postavljen video nadzor, te da bi efekti bili daleko bolji ukoliko bi do kraja bio realizovan ovaj projekat koji podrazumeva i dodatni sistem nadzora koji bi pratio brzinu kretanja i sankcionisao te prekršaje.

–Video nadzor koji je do sada urađen je u funkciji opšteg sistema video nadzora i svakako može da pomogne u regulisanju saobraćaja, naročito što se tiče parkiranja, ali to nije video nadzor koji direktno sankcioniše prekršaje kao što bi to mogao radarski sitem koji će biti obuhvaćen drugom fazoom postavljanja video nadzora. Nije nam cilj da ljude kažnjavama, već da utičemo na povećanje bezbednosti saobraćaja. Ta faza video nadzora je prilično skupa i videćemo kada ćemo biti u prilici da je realizujemo- zaključio je Tadić.                 



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar