Vest: Od prvog novembra počinje sezona zimskih guma: Kazne za nepoštovanje od 6.000 do 800.000 dinara!

Od prvog novembra počinje sezona zimskih guma: Kazne za nepoštovanje od 6.000 do 800.000 dinara!

Od prvog novembra počinje sezona zimskih guma: Kazne za nepoštovanje od 6.000 do 800.000 dinara!

Saobraćajna policija ima pravo da isključi iz saobraćaja vozilo koje nema zimske pneumatike i drugu zimsku opremu ili ako se ne koriste po propisu.

Vozači u Srbiji su od sutra do 1. aprila obavezni da imaju zimske gume na sva četiri točka ako na kolovozu ima snega, leda i poledice, i koriste drugu zimsku opremu.

Pored zimskih guma, vozači u gepeku moraju da imaju i lance za sneg ili nešto slično za povećanje prijanjanja guma, koje u slučaju potrebe postavljaju pogonskim točkovima.

Upotreba lanaca je obavezna na delu puta gde je saobraćajnim znakom predviđena obavezna zimska oprema, kada na kolovozu ima snega.

U naselju vozila ne moraju biti opremljena lancima i drugom sličnom opremom za gume.

Od prvog novembra počinje sezona zimskih guma: Kazne za nepoštovanje od 6.000 do 800.000 dinara!-0 

Na zimskim gumama dubina gazećeg sloja ne sme biti manja od četiri milimetra.

Ako vozač ne poseduje zimske gume, saobraćajna policija može naplatiti kaznu od 6.000 do 20.000 dinara za fizičko lice i 100.000 do 800.000 za pravno lice.

U slučaju saobraćajne nezgode zato što vozilo nema zimske gume, vozač i vlasnik moraju sami da plate svu materijalnu i nematerijalnu štetu koja može da bude i više više miliona dinara.

Saobraćajna policija ima pravo da isključi iz saobraćaja vozilo koje nema zimske pneumatike i drugu zimsku opremu ili ako se ne koriste po propisu.

Univerzalne i tzv. kombinovane gume (all season) mogu se koristiti umesto zimskih guma.

Takođe, razlika između letnjih i zimskih pneumatika je i u dubini šare, pa su zimske gume bolje za upotrebu čak i kada su kolovozi suvi, ako su temperature niže od sedam stepeni.

Dovoljena je upotreba svih guma koje imaju oznaku "M+S" (mood - blato i snow - sneg).

Agencija za bezbednost saobraćaja upozorava da je razlika između letnjih i zimskih pneumatika značajna zbog njihovog sastava, kao i da su letnje gume otpornije na visokim temperaturama, dok su zimske od materijala koji je otporniji na niskim temperaturama.

Na temperaturi ispod sedam stepeni letnje gume gube svoju najvažniju karakteristiku, dobro prianjanje i njihov zaustavni put prilikom kočenja je i do dva puta duži od uobičajenog traga koji ostavljaju zimski pneumatici.

Izvor: 24sedam Foto: PixabayPodeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar