Vest: Obeležavamo Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja

Obeležavamo Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja

Obeležavamo Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja

Ovaj dan obeležava se 24. februara 2021. godine, kao i svake godine poslednje srede u februaru pod nazivom „Dan rozih majica“.

Obeležavamo Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja-0

Aktivnostima povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja treba realizovati kroz održavanje radionica, tribina, debata, predavanja, kroz izložbe i ostale aktivnosti koje su u školi prihvatljive i koje će uticati na smanjenje nasilja.

Priča o Danu rozih majica

Širom sveta se poslednja sreda u februaru obeležava kao Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Sve je počelo 2007. godine, kada je grupa aktivista u jednoj kanadskoj provinciji pokrenula inicijativu nakon što je kanadski učenik Čarles MekNil u školu došao sa roze majicom na sebi i zbog toga pretrpeo ruganje i verbalno nasilje od svojih vršnjaka. Učenik je roze majicu obukao u znak podrške majci oboleloj od karcinoma dojke. Aktivisti su kupili 50 roze majica i podelili ih njegovim vršnjacima u školi koji su ih nosili kao podršku dečaku. Učenici su počeli i sami da dolaze u školu oblačeći roze majice, koje su tako postale simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja u školama. Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja se simbolično širom sveta obeležava poslednje srede u februaru.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar