Vest: Nova pravila za tehnički pregled vozila

Nova pravila za tehnički pregled vozila

Nova pravila za tehnički pregled vozila

Vlasnici starih automobila imaju rok od dve godine da reše problem sa katalizatorima ili DPF filterima. A stanice za tehnički pregled rok od šest meseci da se usklade sa novim propisima.

Nova pravila za tehnički pregled vozila danas su stupila na snagu, ali će njihova stroga primena biti odložena na dve godine, tako da će vlasnici vozila kojima je skinut katalizator ili DPF filter, kao i ona čiji izduvni gasovi zagađuju više nego što je propisano, moći u tom roku da vrate izduvni sistem vozila u fabričko stanje.

Procenjivalo se da po novim propisima, najavljenim zbog smanjenja zagađenja, više od 100.000 automobila ne bi moglo da bude registrovano, pa je, kao i mnogo puta do sada, postignuto kompromisno rešenje po kojem će sva vozila koja nemaju katalizator ili emituju nepropisnu količinu izduvnih gasova imati rok do 2023, dakle još dve godine, da taj nedostatak otklone.

Vlada Marinković iz Nacionalne asocijacije tehničkih pregleda rekao je ranije Tanjugu da je primena izmenjenog Pravilnika o podeli motornih i priključnih vozila koji podrazumevaju da od kvaliteta izduvnih gasova i ovalnosti kočnica zavisi ocena tehničke ispravnosti vozila odložena na dve godine, ali da vozači od danas, ipak, treba da obrate pažnju na nova pravila.

On je skrenuo pažnju na potrebu da vlasnici vozila na vreme zakažu tehnički pregled, jer se može dogoditi da u narednom periodu bude smanjen broj firmi koje će moći da obavljaju taj posao zbog zamene starih ovlašćenja novim.

-U narednom šestomesečnom periodu tokom kog će biti izdavana nova ovlašćenja može da se dogodi da i nekoliko stotina stanica za tehnički pregled ne ispuni nove građevinske i uslove tehničke opremljenosti za obavljanje tog posla. Zato vlasnici vozila treba da zakažu preglede na vreme – naglasio je Marinković.

Jedna od novina, koja bi mogla da napravi gužve, je to što će svaki tehnički za početak biti sniman sa četiri kamere, tako da će se eventualna oštećenja i nedostaci na automobilima bolje videti nego na fotografijama, što znači da vozači treba da ih otklone.

Takođe, tokom pregleda stranka ne sme da se zadrži na liniji i ukoliko je usnimi jedna od četiri kamere, preti i prekršajna kazna.

Marinković je rekao da je vlasnik stanice za tehnički pregled obavezan da čuva ove snimke i da ih da na uvid policiji ukoliko ona želi da proveri podatke o tehničkoj ispravnosti vozila.

Naveo je da će nakon prelaznog perioda kamere biti povezane s centralom MUP-a, tako da će saobraćajna policija moći uživo da prati tok tehničkog pregleda.

-Primena obaveznog merenja izduvnih gasova i ovalnosti kočnica je odložen na dve godine, ali će se ovi parametri meriti kako bi se vlasnicima vozila dalo vremena da isprave eventualne nedostatke i pripreme se period kada će se i to uzimati u obzir kod ocene tehničke ispravnosti. Dve godine nije tako dug period – upozorio je Marinković.

Inače, procenjuje se da od 1.300 tehničkih pregleda, svega 450 ispunjava uslove i poseduje sve četiri kamere, a kada prođe rok od šest meseci za usklađivanje, procena je da će oko 300 stanica za tehnički pregled otpasti.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici!

(Izvor: 24sedam.rs)

Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar