Vest: Na današnji dan - 4. Jul -

Na današnji dan - 4. Jul -

Na današnji dan - 4. Jul -

1190. godine – Engleski kralj Ričard Lavljeg Srca i francuski kralj Filip II krenuli su u Treći krstaški rat. Njima se u tom ratu pridružio i nemačko-rimski car Fridrih I Barbarosa.

1631. godine - U Parizu počela da radi prva u svetu agencija za zapošljavanje.

1753. godine - Rođen francuski pronalazač Žan Pjer Fransoa Blanšar, koji je 1785. godine s Džonom Džefrisom prvi preletio La Manš balonom. Takođe je konstruisao padobran.

1776. godine - Kongres predstavnika 13 američkih kolonija, pobunjenih protiv Velike Britanije, potpisao "Deklaraciju nezavisnosti", u kojoj su iznesene demokratske težnje nove nacije, i proglasio nezavisnost SAD. SAD su nezavisnost izvojevale 1781. godine pobedom nad britanskom kolonijalnom vojskom.

1798. godine
- Napoleon Bonaparta u pohodu na Egipat, tada tursku provinciju, zauzeo Aleksandriju.

1799. godine – Rođen je švedsko-norveški kralj Oskar I, koji je tokom vladavine vodio politiku švedske neutralnosti i ujedinjenja skandinavskih zemalja.

1804. godine - Rođen američki pisac Natanijel Hotorn, jedan od prvih značajnijih američkih romansijera. Pisao je u pesimističnom maniru, pri čemu su ga zaokupljale teme greha, prestupa i oholosti. Dela: romani "Skarletno slovo", "Blajdelska romansa", "Mermerni faun", pripovetke "Dvaput ispričane priče", "Živopisne priče za decu".

1807. godine - Rođen italijanski revolucionar Đuzepe Garibaldi, vođa oslobodilačkog pokreta za ujedinjenje Italije. Izveo je 1860. godine legendarni pohod na Siciliju i sa hiljadu "crvenokošuljaša" oslobodio ostrvo, a 7. septembra 1860. godine trijumfalno ušao u Napulj. Uveo je političke reforme, delio zemlju seljacima, ali je umesto da proglasi republiku dobrovoljno ustupio vlast, smatrajući da će Savojska monarhija ujediniti Italiju. Pokušao je 1862. godine i 1867. godine da oslobodi Rim od papske vlasti, ali je oba puta uhapšen. Društvo srpske slovesnosti, preteča Srpske akademije nauka i umetnosti, 1864. godine izabralo ga je za člana.

1826. godine - Umro američki državnik Tomas Džeferson, osnivač Demokratske stranke, predsednik SAD u dva mandata. Tokom rata za nezavisnost SAD bio je predsednik odbora koji je pripremio "Deklaraciju nezavisnosti", proglašenu 4. jula 1776. godine. Pustio je na slobodu sopstvene robove, ali nije uspeo da izdejstvuje ukidanje ropstva. Od francuskog cara Napoleona Prvog Bonaparte, koji je bio u novčanim neprilikama, 1803. godine je kupio Luizijanu. Istog dana preminuo je i Tomas Džeferson takođe predsednik SAD-a u dva mandata.

1831. godine - Umro američki državnik Džejms Monro, predsjednik SAD od 1817. godine do 1825. godine, jedan od najaktivnijih političara u američkoj istoriji. Proklamovao je 1823. godine "Monroovu doktrinu", s geslom "Amerika Amerikancima". Ona je bila izraz težnje mlade severnoameričke industrijske buržoazije da zagospodari tržištem i sirovinskom bazom na američkom kontinentu i s njega potisne uticaj evropskih sila, posebno nameru Svete alijanse da nasilno uguši pobune srednjoameričkih i južnoameričkih kolonija protiv Španije i Portugalije.

1848. godine - Objavljen "Komunistički manifest" Karla Marksa i Fridriha Engelsa.

1848. godine - Umro francuski pisac i diplomata Fransoa Rene Šatobrijan, sjajan stilista koji je snažno uticao na francusku književnost. Posle ranjavanja u jednoj bici sa pristralicama Francuske revolucije 1792. godine je emigrirao u Englesku, gde je ostao do 1800. godine. Po povratku na vlast dinastije Burbon 1814. godine bio je ambasador i šef diplomatije. Povukao se iz politike 1830. godine posle Julske revolucije i pada kralja Šarla Desetog. Dela: "Duh hrišćanstva", poema u prozi "Mučenici", "Put iz Pariza u Jerusalim", "Uspomene s onu stranu groba", politički spisi "Istorijski, politički i etički eseji o prošlim i sadašnjim revolucijama, razmatranim u odnosu na Francusku revoluciju", "O Bonaparti i Burbonima".

1900. godine - Rođen američki muzičar afričkog porekla Luis - Sačmo Armstrong, najveći trubač u istoriji džeza. Tokom karijere duge više od pola veka proslavio se i kao pevač neponovljivog hrapavog i toplog glasa, a mnogobrojne turneje širom sveta, uključujući Beograd, donele su mu nezvaničnu titulu "ambasadora dobre volje". Snimio je i više filmova, u kojima je takođe iskazao raskošni talenat izuzetnog zabavljača.

1903. godine - Pušten u rad prvi pacifički telegrafski kabl, postavljen na dno okeana između San Franciska i Manile.

1910. godine - Umro italijanski astronom Đovani Virđinio Skjapareli, direktor Milanske opservatorije, koji je otkrio "kanale" na Marsu i asteroid Hesperiju. Proučavao je i vezu između kometa, meteora i meteorskih rojeva i odredio rotaciju Merkura i Venere.

1927. godine - Rođena italijanska filmska glumica Đina Lolobriđida, prva velika zvezda italijanske kinematografije posle Drugog svetskog rata. Filmovi: "Fanfan Lala", "Lepotice noći", "Hleb, ljubav i mašta", "Trapez", "Solomon i kraljica od Sabe", "Carska Venera", "Ana iz Bruklina", "Provincijalka".

1933. godine - SSSR sa Čehoslovačkom i Jugoslavijom potpisao "Konvenciju o definiciji agresora", koja je trebalo da omogući efikasnije otkrivanje agresorskih postupaka radi preuzimanja mera posredstvom Društva naroda. To je bio prvi sporazum Jugoslavije i SSSR-a.

1934. godine - Umrla Poljakinja Marija Kiri, koja je dva puta dobila Nobelovu nagradu. Sa suprugom Pjerom Kirijem je iz rude urana izdvojila nove elemente - radijum i polonijum. Prva je žena koja je stekla akademsku titulu pariske Akademije medicine i postala šef katedre za fiziku na Sorboni. Bila je osnivač i direktor Instituta za radijum u Parizu. S Pjerom je 1903. godine podelila Nobelovu nagradu za fiziku, a 1911. godine sama dobila Nobelovu nagradu za hemiju. Posle Pjerove smrti 1906. godine otkrila je radioaktivnost torijuma. U čast bračnog para Kiri jedna merna jedinica u fizici dobila je naziv "kiri".

1941. godine - Politbiro Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije u Drugom svetskom ratu u Beogradu doneo odluku o oružanom otporu protiv nemačkog okupatora.

1943. godine – Pod nerazjašnjenim okolnostima u avionskoj nesreći u Gibraltaru poginuo je poljski general i političar Vladislav Sikorski, šef vlade u emigraciji i tokom Drugog svetskog rata vrhovni komandant Poljskih oružanih snaga na Zapadu.

1946. godine - Filipini stekli nezavisnost, posle 47 godina pod upravom SAD.

1972. godine - Severna i Južna Koreja ugovorom se odrekle upotrebe sile u rešavanju sporova i načelno se saglasile da rade na ponovnom ujedinjenju Koreje mirnim putem, bez mešanja spolja.

1976. godine - Izraelski komandosi upali na aerodrom "Entebe" u Ugandi i oslobodili 102 taoca iz francuskog putničkog aviona koje su oteli palestinski teroristi. Službeno je saopšteno da su poginula četiri izraelska vojnika, sedam od deset otmičara i dvadesetak vojnika Ugande koji su pokušali da spreče izraelsku akciju.

1994. godine - Predsednik Francuske Fransoa Miteran kao prvi strani državnik govorio u parlamentu Južne Afrike, formiranom posle ukidanja režima aparthejda.

1997. godine - Američko vasionsko samohodno vozilo "patfajnder" spušteno na Mars.

2000. godine – Umro je jedan od najslavnijih poljskih pisaca i antikomunista Gustav Herling-Grudzinski. Smatra se jednim od najistaknutijih intelektualaca Poljske kulture u XX veku. Dela: „Krila oltara“, „Živi i mrtvi“, „Prsten“ i „Drugi svet“.

2008. godine - Avion "erbas A330" kineske aviokompanije "Sadern čajna erlajns" sletio na međunarodni aerodrom u Tajpeju, što je prvi direktan let između Kine i Tajvana posle 1949. godine.

2008. godine - Konstantinopoljski sabor Svete Sofije ostaće muzej, odlučio je državni savet Turske, koji je odbio molbu da se poništi vladin ukaz iz 1934. godine i da se ponovo taj pravoslavni hram pretvori u aktivnu džamiju.

2011. godine – Umro Oto fon Habsburg, najstariji sin posljednjeg austrijskog cara i posljednjeg ugarsko-češkog kralja Karla. Bio je glava kuće Habsburg-Lotaringija, austrijski političar i pretendent za carski tron Austrije i kraljevske tronove Mađarske, Hrvatske i Češke..

2012. godine – Naučnici Evropske organizacije za nuklearnu fiziku (CERN) saopštili su da su otkrili novu subatomsku česticu koja bi mogla biti Higsov bozon, koji zbog karakteristika i uloge u stvaranju univerzuma nazivaju i “Božjom česticom”. Čestica je predmet 45-godišnjeg traganja za objašnjenjem kako materija dobija masu.Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar