Vest: Kvalitet vode u reci Gradac pao iz treće u četvrtu klasu

Kvalitet vode u reci Gradac pao iz treće u četvrtu klasu

Kvalitet vode u reci Gradac pao iz treće u četvrtu klasu

 

Odluka opštine Valjevo da stavi van zaštite donji deo toka Gradca, od vodozahvata Ploče do ušća u Kolubaru, dovela je do neplanske urbanizacije, devastacije zelenih površina, zagađenje zemljišta...

Koliko sliku o valjevskoj reci Gradac, za koju je u mnogim turističkim prospektima navedeno da je jedna od najčistijih u Srbiji, da je dragocen izvor za vodosnabdevanje i resurs pod posebnim režimom zaštite, mogu da pokvare neki od prošlogodišnjih i ovogodišnjih izveštaja o analizi vode? Ovim pitanjem pozabavili su se aktivisti Udruženja građana Lokalni front Valjevo, koji su saopštili nalaze koje je utvrdio Zavod za javno zdravlje Šabac.

U izveštaju o ispitivanju kvaliteta vode Gradca obavljenom 19. jula 2022, ocenjeno je da „voda pripada trećoj klasi, što odgovara umerenom ekološkom statusu”. Ovogodišnji podaci su još poraznije. Merenja obavljena 17. jula, prema rečima Ivana Manića iz Lokalnog fronta, pokazala su da „kvalitet vode pripada četvrtoj klasi, što odgovara slabom ekološkom statusu”. Takva ocena je data „zbog blagog odstupanja mikrobiološkog parametra – broja fekalnih koliformnih bakterija”.

– Za godinu dana, dakle, Gradac je iz treće spao u četvrtu klasu kvaliteta vode. Ako se nastavi nebriga nadležnih kroz godinu dana Gradac se može naći u petoj klasi, pored Ljubostinje, valjevske reke poznate po izuzetnoj zagađenosti – izjavio je Manić.

On je prozvao nadležne u Gradskoj upravi Valjevo i podsetio da već godinama ne postoji Lokalni registar izvora zagađivanja. I bez toga, dodao je, odavno se zna kojim putem je voda Gradca stigla od prve do četvrte klase. Manić je ukazao da je u Planu upravljanja predelom izuzetnih odlika klisure reke Gradac za period od 2020. do 2029, objavljenom na sajtu grada, navedeno da je „donji deo toka Gradca, od vodozahvata Ploče do ušća u Kolubaru, odlukom opštine Valjevo u potpunosti stavljen van zaštite”. Kao neke od posledica te odluke navedeni su neplanska urbanizacija, intenzivan saobraćaj, pogoršanje kvaliteta vode, devastacija zelenih površina, zagađenje zemljišta, vazduha, buka...

Aktivisti Lokalnog fronta predočili su i stručna mišljenja iz još dva izveštaja Zavoda za javno zdravlje Šabac, u kojima su nalazi nešto povoljniji. U izveštaju s početka jula 2022. je navedeno da kvalitet vode odgovara dobrom ekološkom statusu i da se može koristiti za kupanje i rekreaciju, dok je u onom koji je urađen početkom jula ove godine navedeno da voda pripada drugoj klasi, što odgovara dobrom ekološkom statusu.

Izvor: Politika.rs



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar