Vest: Zdravo, srećno, zadovoljno dete!

Zdravo, srećno, zadovoljno dete!

Zdravo, srećno, zadovoljno dete!

Lokalna strategija i petogodišnji akcioni plan za kvalitetno inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje, koje je usvojilo Opštinsko veće, naći će se i na dnevnom redu sednice Skupštine opštine Koceljeva, zakazane za ponedeljak, 15.mart. 

 Ranijim potpisivanjem Protokola o saradnji između Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i ove lokalne samouprave započet je proces izrade nacrta dokumenta u okviru projekta “Podrška reformi sistema predškolskog vaspitanja i obrazovanja” koji se realizuje iz IPA predpristrupnih fondova Evropske Unije.                                       

Cilj projekta je obezbeđivanje kontinuiteta reformskih promena u prvom ciklusu celoživotnog učenja.                                                                                                                                                                     

U dokumentu pod nazivom “Zdravo, srećno, zadovoljno dete” stoji da predškolsko obrazovanje u Koceljevi ima dugu i uspešnu tradiciju, te da vrtić predstavlja ponos ove opštine i služi kao primer drugim ustanovama.                                                                                                   

Opština Koceljeva izdvaja od 80-100 odsto za regresiranje troškova predškolskog vaspitanja i obrazovanja. U prošloj godini od planiranih više od 44,5 miliona dinara realizovano je oko 37,5. U tekućoj godini opredeljena su sredstva u iznosu od preko 48 miliona dinara, a maksimalni iznos koji roditelji plaćaju je petina od ekonomske cene koštanja boravka u predškolskoj ustanovi, odnosno 5.404 mesečno.                                                         

Iz lokalnog budžeta do 70 procenata regresiraju se troškovi boravka dece iz brojnih kategorija a evidentno je da ova mera dovodi do ravnomernije zastupljenosti obuhvata dece koja potiču iz porodica u kojima oba roditelja nisu radno angažovana, kao i u onima sa skromnim prihodima.                                                                                                                 

Postoje liste čekanja za upis mališana u vrtić, a prioritet prilikom upisa imaju najmlađi iz društveno osetljivih kategorija.                                                                                   

 U radnoj 2020./2021. godini u PU “Poletarac” upisano je ukupno 239 dece, raspoređenih u 17 vaspitnih grupa.                          



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar