Vest: Stanje u obrazovanju alarmantno!

Stanje u obrazovanju alarmantno!

Stanje u obrazovanju alarmantno!

Jedan od najvećih izazova, kako je na zajedničkoj sednici Školskog odbora Srednje škole i Opštinskog veća ocenio direktor ove obrazovne ustanove, je održati maksimalan broj odeljenja zbog sve manjeg broja dece. U koceljevačkoj srednjoj školi su izjavili da su i ove godine uspeli da upišu dovoljan broj učenika i formiraju svih pet odeljenja prvog razreda, ali da je to iz godine u godinu sve teže učiniti, jer je svršenih osnovaca manje.                                                                                                                                                         

Osim toga, direktor Veroljub Matić je ukazao na još jedan ozbiljan problem koji će u narednim godinama biti dominantan, posebno kada je u pitanju mašinska struka,  a to je nedostatak predavača.                                                                                                                                           

To će postati problem sa kojim ćemo se početi suočavati već naredne godine. Značajan broj profesora je blizu odlaska u penziju pa ćemo ostati bez nastavnog kadra za mašinsku struku. Taj trend počinje sledeće i svake naredne godine će se broj onih koji ostvaruju uslove za odlazak u penziju povećavati. Smatram da će teško biti naći zamenu, jer mašinci koji se trenutno školuju, radije idu u privredu gde su veće mogućnosti i zarada - ocenio je Matić, dodajući da ima koceljevačkih učenika koji se opredeljuju da strudiraju mašinstvo, ali je ipak realno očekivati problem sa popunjavanjem profesorskih mesta.                                                                                                                                                       

Komentarišući potencijalni problem sa ljudskim resursima članica Opštinskog veća Radmila Pimić ocenila je da će, ukoliko izostane pravovremena reakcija celokupne zajednice, srednje stručne škole doći u situaciju da neće uopšte imati nastavnog  kadra.                                                                                                                                                                                                                   

–Očigledno je ko treba da razmišlja i kome treba da se signalizira da ćemo ostati bez određenog broja profesora. Deca odlaze na fakultete, završe ih i neće niko da radi u prosveti. Postoji dosta drugih firmi koje pružaju više mogućnosti. Doćićemo za koju godinu u situaciju da neće imati ko da uči decu, ne kako, već neće imati ko- poručila je Pimić.                                                                                                                                                       

Informacija o deficitu kadrova za predsednika opštine Dušana Ilinčića bila je pravovremena pa se otvara opcija za početak stipendiranja studenata određenih fakulteta kako bi imali dodatni razlog da se vrate u rodnom mesto.                                                                   

–Druga opcija je da kao opština u narednim godinama rešavamo pitanje jednog do dva stana, kako bi mogli da kažemo onima koji su zainteresovani da se vrate u Koceljevu i budu profesori u Srednjoj školi da će imati obezbeđen posao i rešeno stambeno pitanje- poručio je Ilinčić.                                                                                                                                                   

Da je obrazovanje najozbiljnija stvar u jednom društvu te da na njemu ne treba štedeti smatra zamenica predsednika opštine Slavica Ranković. Ona je podsetila da je  problem sa kadrovima prisutan već izvestan period u osnovnoj školi kod predmeta poput matematike ili stranih jezika, a da sada preti nedostatak profesora i u srednjoj.                                                                                                                                                     

–Moramo da razmislimo i da se zapitamo svi šta će biti za deset godina? Ko će nas lečiti? Ko će da uči decu? Dece je sve manje. Sve je manje onih koji se vraćaju nakon školovanja. Na ovom pitanju treba ozbiljno raditi i ne treba štedeti na obrazovanju na kojem se, na žalost, dosta dugo štedelo. Ovo su pitanja kojima krajnje ozbiljno treba da se pozabavi i država- konstatovala je Ranković.                                                                         

                                                                                                                                                                           




Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar