Vest: Preminuo dr Milorad Đoković

Preminuo dr Milorad Đoković

Preminuo dr Milorad Đoković

Posle kraće bolesti preminuo je u 68. godini poznati lazarevački novinar, publicista i teoretičar Milorad Đoković. Tokom uspešne karijere objavio je oko 8.000 tekstova u najuglednijim nacionalnim glasilima: "Politika", "Tanjug", "Večernje novosti", "Blic", "Danas" i "Nedeljnik".

U Rudarskom basenu „Kolubara“ radio je kao novinar od 1976. do 2014. godine, a bio je i rukovodilac Odeljenja za informisanje i glavni i odgovorni urednik lista „Kolubara“ u tri navrata.

Dobitnik je brojnih nagrada od koje su najvažnije Nagrada i povelja „27. juni“ Veća saveza sindikata Srbije sa seriju reportaža u dnevnim listovima, „Borbina“ nagrada „August Cesares“ za reportažu „Sudbina referenta za šifre“, godišnja nagrada Tanjuga za najboljeg dopisnika u Srbiji, diploma „Zlatna Nika“ za reportažu na Internacionalnom festivalu reportaže i medija „INTERFER“, nagrada Udruženja novinara Srbije „Svetozar Marković“ za pisanje u različitim medijima i prva nagrada UNS-a „Pera Todorović“ za najbolji feljton objavljen u „Politici“ o Petru Kočiću.

Pored novinarstva, bavio se naukom. Važi za jednog od najboljih poznavalaca političke teorije ruskog anarhizma na ovim prostorima na čijoj je temi i doktorirao na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu.

Napisao je više knjiga – „Kosmetski dosije“, „Srpski rulet – anatomija političkih obračuna u Srbiji“, „Kostur sa Vida – ostrva smrti“, „Novinske priče“, „Srpska golgota 1914-1916“, „Ruski anarhizam – ideal koji izmiče“, „Anarhizam – od Bakunjinove ideje do pada sovjetske države“, „Tragika Petra Kočića“, „Smrt devet avijatičara“.

Predavao je na osnovnim studijama Poslovnog fakulteta Univerziteta „Singidunum“ za predmete Sociologija i Metodologija društvenih nauka i bio mentor na master studijama. Sarađivao je sa Institutom za strateške studije Fakulteta za diplomatiju i bezbednost.

Đoković je bio član Udruženja novinara Srbije, Međunarodne federacije novinara i Glavnog odbora Evropskog pokreta u Srbiji.

Sahrana će se obaviti u sredu, 27. oktobra u 14 časova na groblju u Lazarevcu.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici !

(Gem infoDanas)
Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar