Vest: Potpisan memorandum o saradnji sa USAID-om

Potpisan memorandum o saradnji sa USAID-om

Potpisan memorandum o saradnji sa USAID-om

Opština Mionica je nedavno potpisala Memorandum o saradnji sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID), uključivši se u USAID-ov Projekat za odgovornu vlast u okviru kojeg se već tri godine pruža podrška lokalnim samoupravama u povećanju transparentnosti, većem učešću javnosti u donošenju odluka, borbi protiv korupcije i unapređenju finansijskih kontrola i javnih usluga. Memorandum su u Beogradu istovremeno potpisale i opštine Varvarin, Čajetina, Krupanj, Priboj, Inđija, Ljubovija, Bela Palanka, Šid, Veliko Gradište, Požega i Sremski Karlovci i sa ovim opštinama je broj učesnika u Projektu dostigao 25.

Potpisan memorandum o saradnji sa USAID-om-0

- Mionica je postala deo Projekta za odgovornu vlast koji sprovodi USAID u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave. Cilj projekta je da približimo rad Opštine građanima i da ih motivišemo da se uključe u rešavanje problema koji utiču na celu zajednicu. Hvala ministarki Obradović i Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave na podršci i pomoći koju nam pružaju da Mionicu učinimo boljim mestom za život – rekao je predsednik opštine Mionica Boban Janković prilikom potpisivanja Memoranduma.

Poslednje istraživanje “Percepcije građana o borbi protiv korupcije u Srbiji” za 2020. godinu pokazalo je da je korupcija i dalje glavna briga građana Srbije, odmah nakon nezaposlenosti i niskog životnog standarda.

-Čvrsto verujemo da lokalne samouprave imaju posebno važnu ulogu u borbi protiv korupcije i obezbeđivanju odgovornog upravljanja.Tokom protekle tri godine, naši partneri su usvojili i primenili važne nove prakse i politike, neophodne za povećanje odgovornosti vlasti i borbu protiv korupcije. Želeo bih da čestitam svim lokalnim samoupravama sa kojima sarađujemo na tim naporima, jer nije bilo lako. Ipak, ima još mnogo toga da se uradi - izjavio je na svečanosti prilikom potpisivanja Memoranduma direktor misije USAID-a za Srbiju Majk de la Rosa.

Od početka rada USAID-ovog Projekta za odgovornu vlastna pružanju tehničke podrške lokalnim samouprava izrađeno je osam lokalnih antikorupcijskih planova, pružena je podrška lokalnim samoupravama da unaprede svoje veb stranice, Informatore o radu, unaprede procedure za javne nabavke, strategije komunikacije i korišćenje društvenih mreža za bolju interakciju sa građanima, što je rezultiralo povećanjem indeksa transparentnosti lokalnih samouprava (LTI) sa kojima USAID sarađuje. Osim toga, lokalne samouprave su u saradnji sa USAID-om razvile nove modele i strategije uključivanja građana u proces donošenja odluka.

-Izuzetno mi je drago što se broj gradova i opština u Srbiji koji se u svom radu pridržavaju principa dobre uprave iz godine u godinu povećava. Verujem da će povećanje transparentnosti i veće učešće javnosti u donošenju odluka na lokalnom nivou doprineti borbi protiv korupcije, ali i povećanju poverenja građana u institucije - poručila je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar