Vest: ODLUKE KRIZNOG ŠTABA: Produžava se školski raspust i neki prelaze na onlajn nastavu! Evo da li će biti vanrednog stanja

ODLUKE KRIZNOG ŠTABA: Produžava se školski raspust i neki prelaze na onlajn nastavu! Evo da li će biti vanrednog stanja

ODLUKE KRIZNOG ŠTABA: Produžava se školski raspust i neki prelaze na onlajn nastavu! Evo da li će biti vanrednog stanja

Danas je održana sednica Kriznog štaba na kojoj se raspravljalo o novim merama u borbi protiv korona virusa.

Krizni štab za borbu protiv korona virusa započeo je u 13 časova sednicu i to samo dan nakon što su na snagu stupile nove mere Vlade Srbije.

Jedna od glavnih tema na sednici su bile nove mere i eventualni prelazak škola na onlajn nastavu, što je već slučaj u pojedinim opštinama naše zemlje u kojima je epidemiološka situacija katastrofalna, a koji je inače juče nagovestila i srpska premijerka Ana Brnabić, navodeći da će Vlada Srbije slušati savete struke.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović je novinarima rekao da je Krizni štab imao težak zadatak i da je morao dobro da izvaga između održivosti zdravstvenog sistema i ekonomije.

"Važno je da ovih nedelja budemo čvrste discipline", rekao je Tiodorović. 

Član Kriznog štaba je naveo da će školski rasput biti produžen od 21. decembra do 18. januara.

"Samo za neki dan je duži nego do sada ali ćemo obezbediti da svi nivoi obrazovanja budu obuhvaćeni svim velikim praznicima i da učenici i studenti budu što više kod svojih kuća", izjavio je on.

Osnovci od 5 do 8 razreda prelaze na onlajn nastavudo 21. decembra, a takva odluka važi i za srednje škole.

"Osnovne škole nastavljaju da rade po postojećem sistemu, a vrtići se neće zatvarati, nema za to potrebe niti opravdanja. Od petog do osmog razreda idu na onlajn sistem i taj sistem će trajati sve do početka raspusta. Ta odluka važi i za sve srednje škole", rekao je Tiodorović i dodao da je fakultetima preporučeno da i oni idu na onlajn nastavu.

"Sada se škole ne zatvaraju i prelazi se na onlajn nastavu", rekao je Tiodorović i dodao kako se ta nastava pokazala kao dobra u ranijem periodu.

On je rekao da je u celoj Srbiji situacija nepovoljnija u srednjim školama, ali da taj broj ne prevazilazi 0,24 odsto kada se radi o zaraženima, a da je u osnovnim veći problem sa nastavnicima.

Upitan o povećanom broju zaraženima, rekao je da svi sistemi za sada funkcionišu.

"Bolnice su pune i prepune, nije problem samo naći krevet, već i da li imamo kadra koji će raditi", rekao je član Kriznog štaba i dodao:

"Vrlo je važno da sada ovo poštujemo, da izdržimo, da budemo jaki, da se izborimo sa ovim talasom koji bi trebalo da se smiri kako procenjujemo, ne samo mi, nego i u Evropi, do Nove godine. Sa dolaskom vakcine ćemo imati mnogo bolju situaciju".

ODLUKE KRIZNOG ŠTABA: Produžava se školski raspust i neki prelaze na onlajn nastavu! Evo da li će biti vanrednog stanja-0

On je precizirao da tek posle 4. decembra možemo da očekujemo smirivanje situacije.

Inače, u jednom trenutku se zakašljao član Kriznog štaba tokom davanje izjave na šta je rekao uz osmeh: "Ovo nije korona".

"Nema potrebe za uvođenjem vanrednog stanja i ako se svi ponašamo odgovrno to neće biti na vidiku", rekao je Tiodorović o tome da li će biti zabrane kretanja.

Kada se radi o ljudima koji bi mogli da dođu u našu zemlju iz inostranstva, Tiodorović navodi da ćemo odgovor o tome imati u naredna dva ili tri dana.

Upitan o epidemiološkoj situacija, član Kriznog štaba je ocenjuje kao vanrednu.

REGIONALNE vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

(Izvor: Mondo)



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar