Vest: Odlazak još jednog zavičajnog pesnika. Preminuo je Čarls Simić

Odlazak još jednog zavičajnog pesnika. Preminuo je Čarls Simić

Odlazak još jednog zavičajnog pesnika. Preminuo je Čarls Simić

Rođen je  1938. godine, a porodično porekla vodi iz Belanovice. Zajedno sa svojom porodicom otišao je u Sjedinjene Američke Države 1953. godine, a pre toga je bio u Parizu godinu dana. 

"Cenjeni pesnik i esejista prisećao se i školskih ferija provedenih u selu Belanovica odakle je bila familija njegove majke. – Leti sam bio kod dede u Belanovici, strašno sam mrzeo što moram da delim raspust sa nekim seoskom klincima koji nikada nisu videli nijedan film. Bio sam pravi beogradski snob. Ipak, nije bilo loše gledati prasiće, kokoške, guske... Na sreću 1973. godine dobio sam posao na Univerzitetu u Nju Hempširu i kupili smo kuću blizu tog mesta. Opet sam bio uz krave, prasiće, guske... sve domaće životinje i poneku divlju kao što su medved ili lisica. Jako volim to mesto, moju američku Belanovicu. Deca su mi odrasla tamo – kazao je Simić.

Bio je jedan od najznačajnijih savremenih svetskih pesnika i esejista."

Dobio je niz velikih književnih nagrada, među kojima su i Pulicerova nagrada, Nagrada „Edgar Allan Poe", Nagrada Američke akademije, Međunarodna Griffinova nagrada za poeziju, Nagrada " Wallace Stevens", Nagrada  Poeta Laureatus Kongresne biblioteke u Vašingtonu, Medalja „Robert Frost" za životno delo u poeziji, Nagrada Vilček za umetnost i humanistiku, Nagrada „Zbignjev Herbert" i Zlatni venac Struških večeri poezije.

Kao prevodilac Čarls Simić je itekako značajan, jer je prevodeći Vaska Popu, Ivana Lalića, Milorada Pavića i Novicu Tadića, popularizovao našu književnost u SAD. Prevodio je i mnoge druge pesnike iz regiona.

Član Američke akademije za umetnost i književnost postao je 1995. godine.

Čarls Simić je dugo godina bio profesor na Univerzitetu u Nju Hempširu gde je predavao američku književnost i kreativno pisanje. 

Živeo je i pisao u Stafordu, Nju Hempšir.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar