Vest: Na današnji dan - 9. Februar -

Na današnji dan - 9. Februar -

Na današnji dan - 9. Februar -

1540. godine – U Rudaj Fildsu kod Čestera u Engleskoj održana je prva trka konja.

 

1788. godine – Austrijski car Josif II objavio je rat Turskoj. U ratu, koji je završen 1791. godine po Austriju nepovoljnim Svištovskim mirom, na austrijskoj strani učestvovali su i srpski dobrovoljci 

pod vođstvom Koče Anđelkovića.

 

1801. godine – Mirovnim ugovorom između Austrije i Napoleonove Francuske u Linevilu na severoistoku Francuske prestalo je da postoji Sveto rimsko carstvo, iako se car Franc II Habsburg odrekao titule rimskog cara nemačkog naroda pet godina kasnije.

 

1849. godine – Italijanski revolucionar Đuzepe Macini proglasio je Rim republikom.

 

1861. godine - Džeferson Dejvis izabran za predsednika, a Aleksander Stivens za potpredsjednika Konfederalnih država Amerike.

1874. godine  - Umro francuski istoričar i pisac Žil Mišle, izuzetan stilista, autor niza istorijskih, filozofskih i lirskih spisa. Dela: "Istorija Francuske", "Istorija Francuske revolucije", "Planina", "Ptica".

 

1881. godine – Umro je Fjodor Mihajlovič Dostojevski, jedan od najvećih ruskih i svetskih književnika, čije je delo u 20. veku postalo neiscrpan izvor za najraznovrsnije književno-teorijske, estetičke, psihološke i filozofske studije i tumačenja. Osnovne odlike njegovih dela - poniranje u podsvest, traganje za korenima ljudske tragike, fenomen religije i veza čoveka i Boga - glavna su preokupacija modernog romana. Uticao je na ukupnu evropsku i američku književnost više nego bilo koji drugi svetski pisac, a posebno su se na njega pozivali ekspresionisti u književnosti i egzistencijalisti u filozofiji. Najznačajnija dela: “Zločin i kazna“, “Braća Karamazovi“, “Bedni ljudi”, “Poniženi i uvređeni”, “Zapisi iz mrtvog doma”, “Idiot“.

 

1891. godine - Rođen italijanski političar Pjetro Sandro Neni, vođa socijalista. Kao ubeđeni antifašista učestvovao je u Španskom građanskom ratu i bio je član Komiteta za odbranu Madrida i politički komesar divizije. U Drugom svjetskom ratu u Francuskoj uhapsio ga je Gestapo. Odmah po oslobođenju zemlje postao je generalni sekretar Socijalističke partije Italije, a 1945. godine predsjednik. Dela: "Istorija četiri godine 1919-1922", "Šest godina građanskog rata u Italiji", "Istorija klasne borbe u Italiji", "Zločin fašizma u Africi 1936.".

 

1909. godine – Francuska i Nemačka su postigle sporazum o Maroku, kojim je Berlin priznao posebne interese Pariza u toj zemlji, u zamenu za ekonomske koncesije.

 

1917. godine – Zbog pokušaja bugarske vojske da izvrši mobilizaciju srpskih regruta u okupiranim oblastima u južnoj Srbiji u Prvom svetskom ratu, izbio je Toplički ustanak. Do kraja februara 1917. godine stvorena je velika slobodna teritorija sa središtem u Toplici, na kojoj je živelo oko milion stanovnika. Ustanička vojska imala je 12.000 pešaka i 364 konjanika, ali je Toplički ustanak osuđen na propast kad je izostala pomoć sa Solunskog fronta i ustanak je krajem marta ugušen. Bugari su za odmazdu pobili oko 20.000 ljudi, uključujući žene i decu i uništili nekoliko desetina sela između Prokuplja i Leskovca.

 

1923. godine - Osnovana sovjetska državna vazduhoplovna kompanija "Dobrolet", preimenovana 1932. godine u "Aeroflot".

 

1934. godine – Jugoslavija, Grčka, Turska i Rumunija potpisale su u Atini Balkanski pakt  poynatiji kao “Balkanska antanta”, odbrambeni savez od bugarskih i italijanskih aspiracija. Izbijanjem Drugog svetskog rata savez je oslabio zbog različitih stavova zemalja članica prema Nemačkoj i Italiji, a pristupanjem Rumunije i Jugoslavije Trojnom paktu sasvim se raspao.

 

1941. godine - Nemački "Afrički korpus" generala Ervina Romela prešao iz Italije u severnu Afriku, što je bio uvod u teške borbe na Afričkom frontu u Drugom svetskom ratu, okončane 1943. godine pobedom savezničkih snaga, u kojima su glavninu činile britanske trupe. Usled početnih vojnih uspeha general Ervin Romel dobio je nadimak Pustinjska lisica.

 

1942. godine – U njujorškoj luci izbio je požar na francuskom putničkom brodu “Normandija”, tada najvećem i najelegantnijem u svetu, posle čega je brod potonuo.

 

1943. godine – Teške borbe za pacifičko ostrvo Gvadalkanal okončane su u Drugom svetskom ratu pobedom američkih snaga nad japanskom armijom.

 

1943. godine – Počeo je protivnapad partizana u Drugom svetskom ratu protiv združenih nemačkih, italijanskih i hrvatskih snaga na Neretvi, poznat kao “Bitka za ranjenike”. Početkom marta osam partizanskih brigada odbacilo je glavninu nemačkih trupa i svih 3.500 ranjenika je prebačeno na levu obalu Neretve.

 

1943. godine - U okupatorskom zatvoru u Novom Sadu u Drugom svetskom ratu obešen organizacioni sekretar Pokrajinskog komiteta Komunističke partije Jugoslavije za Vojvodinu Svetozar - Toza Marković. U novembru 1942. godine u borbi je teško ranjen, posle čega su ga zarobili mađarski fašisti i podvrgli mučenju.

 

1957. godine – U Portugaliji je umro Mikloš Horti, mađarski diktator s titulom "kraljevski regent Mađarske". Kao zapovednik krstarice “Navara” učestvovao je u gušenju pobune mornara u Boki Kotorskoj 1918. godine, uveo je Mađarsku u rat na strani Hitlera i učestvovao u agresiji na Jugoslaviju. Odgovoran za istrebljenje Jevreja i zločine nad civilima, nakon zbacivanja s vlasti pobegao je u Portugaliju. U Jugoslaviji je bio proglašen za ratnog zločinca zbog masovnih likvidacija civila u Vojvodini.

 

1962. godine – Jamajka je postala nezavisna država u okviru britanskog Komonvelta.

 

1969. godine – Boing 747 džambo džet izvršio je prvi probni let.

 

1977. godine – Umro je ruski konstruktor aviona Sergej Vladimirovič Iljušin, koji je tokom tri decenije konstruisao više od 50 tipova aviona. Posebno je poznat po oklopnom jurišnom avionu “Il-2” za potrebe sovjetskog ratnog vazduhoplovstva u Drugom svetskom ratu.

 

1977. godine - SSSR i Španija uspostavili diplomatske odnose.

 

1981. godine – General Vojcheh Jaruzelski postao je predsednik poljske vlade.

 

1984. godine – Umro je Jurij Vladimirovič Andropov, šef sovjetske države i vladajuće Komunističke 

partije. Bivši šef Komiteta državne bezbednosti čuvene “KGB”, koji je nasledio Leonida Brežnjeva krajem 1982. godine, bio je na vlasti manje od 16 meseci.

 

1991. godine – Na referendumu u Litvaniji, iz kojeg su bili isključeni građani ruske nacionalnosti, više od 90 odsto birača glasalo je za otcepljenje od SSSR.

 

1994. godine - Lider Palestinske oslobodilačke organizacije Jaser Arafat i šef izraelske diplomatije Šimon Peres postigli sporazum o bezbjednosnim pitanjima koja su kočila mirovni sporazum PLO i Izraela.

 

1996. godine – U snažnoj eksploziji u Londonu, koju su podmetnuli pripadnici Irske republikanske armije, poginule su dve osobe, a oko sto je ranjeno. Tim napadom prekinuto je 17-mesečno primirje.

 

1999. godine – Kina je prekinula diplomatske odnose s Makedonijom zbog odluke vlade u Skoplju da uspostavi diplomatske odnose s Tajvanom.

 

2002. godine – Umrla je britanska princeza Margaret, sestra kraljice Elizabete, poznata po glamuroznom i burnom životu.

 

2005. godine – Umro je poznati televizijski i radijski novinar Milovan Ilić Minimaks.

 

2008. godine – Uprkos oštrom protivljenju opozicije, turski parlament usvojio je dva ustavna amandmana kojima se ukida obavezno pokrivanje glave i nošenje marama na univerzitetima u toj zemlji.


2018. godine– Preminuo je srpski filmski, televizijski i pozorišni glumac Nebojša Glogovac, nakon kratke borbe sa karcinomom. Glogovac je nakon završetka gimnazije “Uroš Predić” u Pančevu, isprva upisao studije psihologije na beogrdskom Filozofskom fakultetu. Nakon dve godine, upisuje glumu na Fakultetu dramskih umestnosti u Beogradu, u klasi Vladimira Jevtovića. Zajedno sa njim, između ostalih, studirali su Vojin Ćetković i Sergej Trifunović. Nebojša se proslavio brojnim ulogama i dobio je mnogo prestižih nagrada. Igrao je ulogeu filmovima: “Bure baruta”, “Munje”, “Kad porastem biću kengur”, “Klopka”, “Branio sam Mladu Bosnu”, “Ravna gora”, “Krugovi”. Nagrađivan je “Sterijinom nagradom”, “Car Konstantin” i “Zlatna arena”.Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar