Vest: Na današnji dan - 3. Februar -

Na današnji dan - 3. Februar -

Na današnji dan - 3. Februar -

1014. godine – Umro je danski kralj Svend I koji je 1002. godine, nakon pokolja Danaca u Engleskoj, napao i osvojio veliki deo engleske teritorije. Nasledio ga je sin Knut II Veliki koji je bio kralj Danske, Engleske i od 1028. godine Norveške.

 

1194. godine – Nemački kralj Henrik VI oslobodio je uz veliku otkupninu engleskog kralja Ričarda I Lavlje Srce, kojeg je na povratku iz Krstaškog rata 1192. godine zarobio austrijski vojvoda Leopold.

 

1591. godine – U nemačkom gradu Torgau osnovana je Nemačka protestantska liga.

 

1809. godine – Rođen je nemački kompozitor i dirigent Feliks Mendelson, istaknuti predstavnik muzičkog romantizma, osnivač Konzervatorijuma u Lajpcigu. Kao pijanista debitovao je u devetoj godini, u 15. je napisao prvu simfoniju, a u 16. majstorsko delo, scensku muziku za “San letnje noći”, kad je zapoćeo i dirigentsku karijeru. Dela: treća simfonije “Škotska”, četvrta simfonija “Italijanska”, uvertira Fingalova pećina, solo pesme, kamerna muzika.

 

1830. godine – Na mirovnoj konferenciji u Londonu Grčkoj je priznata nezavisnost od Otomanskog carstva, u čijem je sastavu bila od 1453. godine.

 

1867. godine – Princ Mucuhito postao je u 14. godini japanski car Meiđi. Tokom njegove vladavine, do smrti 1912. godine, Japan je modernizovan, privredni razvoj je naglo ubrzan i zemlja je od zaostale feudalne preobražena u modernu kapitalističku državu.

 

1881. godine – Potpisan je ugovor o izgradnji pruge Beograd-Niš, prve železničke pruge u Srbiji. Knez Milan Obrenović je u junu 1881. godine srebrnim budakom obeležio početak radova, a prvi putnički voz ka Nišu krenuo je s beogradske železničke stanice u septembru 1884. godine.

 

1906. godine - Ruski pisac Lav Tolstoj postao član Srpske kraljevske akademije.

1909. godine - Rođen francuski filmski režiser Andre Žan Kajat, koji se bavio i advokaturom, novinarstvom i pisanjem scenarija, ali je slavu stekao kao režiser. Filmovi: "Ogledalo sa dva lica", "Ljubavnici iz Verone", "Pravda je zadovoljena", "Prelaz preko Rajne".

 

1915. godine – U Sarajevu je obešen srpski učitelj Veljko Čubrilović, jedan od učesnika u atentatu 28. juna 1914. godine na austrougarskog prestolonaslednika nadvojvodu Franca Ferdinanda.

 

1917. godine – SAD su u Prvom svetskom ratu prekinule diplomatske odnose s Nemačkom, posle saopštenja Berlina da će otpočeti neograničeni podmornički rat.

 

1919. godine – U Parizu je održana prva sednica Lige naroda, devet dana posle osnivanja te svetske organizacije. Liga naroda kao organizacija nije uspela da ostvari željeni efekat, jer nije imala dovoljno uticaja među svetskim silama. Posle drugog svetskog rata, Ujedinjene nacije su stvorene kao naslednica Lige naroda.

 

1924. godine – Umro je američki državnik Vudro Tomas Vilson, predsednik SAD od 1913. do 1921. godine, začetnik ideje o stvaranju Lige naroda, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1919. godine. Pre političke karijere bio je univerzitetski professor, rektor i guverner Nju Džerzija. Imao je značajnu ulogu u sklapanju Versajskog mira i stvaranju Lige naroda, ali zbog protivljenja Senata SAD su ostale van organizacije.

 

1943. godine – Britanski avioni su u Drugom svetskom ratu bombardovali nemački grad Hamburg.

 

1945. godine – Američki avioni su u Drugom svetskom ratu izbacili 3.000 tona eksploziva na Berlin, a američke trupe na Filipinima preuzele su Manilu od Japanaca.

 

1958. godine – Potpisan je sporazum o ekonomskoj uniji BelgijeHolandije i Luksemburga.

 

1966. godine - Na Mesec se spustila prva letelica lansirana sa Zemlje - sovjetski svemirski brod bez ljudske posade "Luna 9", posle čega je počela da emituje TV signale.

 

1969. godine – Palestinski nacionalni kongres je izabrao Jasera Arafata za šefa Palestinske oslobodilaccke organizacije.

 

1973. godine – U Južnom Vijetnamu je na osnovu mirovnog sporazuma potpisanog u Parizu stupio na snagu prekid vatre.

 

1977. godine – Snage lojalne potpukovniku Mengistu Haile Marijamu ubile su šefa privremene vojne vlade Etiopije generala Teferi Bentija i njegove najbliže saradnike.

 

1981. godine – Gro Harlem Bruntland je posle ostavke Odvara Nordlija izabrana za prvu ženu premijera Norveške.

 

1989. godine – Umro je američki filmski režiser i glumac Džon Kasavetis, vodeći predstavnik “njujorške škole”, nezavisne produkcije. Filmovi: “Senke”, “Zakasneli bluz”, “Lica”, “Glorija”, “Dvanaest žigosanih”, “Rozmarina beba”, “Žena pod uticajem”, “Ljubavni potok”.

 

1992. godine - Predsednik Argentine Karlos Menem potpisao dekret o otvaranju svih dokumenata o nacistima koji su posle Drugog svjetskog rata pobegli u Južnu Ameriku.

 

1994. godine – Predsednik SAD Bil Klinton ukinuo je trgovinski embargo Vijetnamu, zaveden po završetku Vijetnamskog rata 1975. godine. To je, nakon decenija neprijatljstva, bio dramatičan preokret u odnosima dve zemlje.

 

1995. godine – NATO je održao prvu vojnu vežbu na teritoriji nekadašnje Istočne Nemačke.

 

1996. godine – U zemljotresu na jugozapadu Kine poginulo je više od 300 ljudi.

 

1996. godine – Na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma, 57.000 pripadnika međunarodnih snaga za održavanje mira (IFOR) stiglo je u Bosnu i Hercegovinu. Uspostavljeno je 10 brigadnih i tri divizijska glavna štaba.

 

1998. godine – Američki vojni avion “EA-6B” je, leteći prenisko, udario u kabl uspinjače u zimskom turističkom centru Kavaleze na severu Italije. U gondoli koja je pala s visine od 200 metara poginulo je svih 20 ljudi. Američki vojni sud je u martu 1999. godine oslobodio pilote krivice.

 

2000. godine – Prilikom napada albanskih ekstremista na autobus UNHCR-a na Kosovu ubijena su dvojica Srba, a u sukobima ruskih pripadnika Kfora s Albancima ranjeno je više osoba. U narednim danima talas nasilja, u kojem je stradalo devet osoba, zahvatio je severni deo Kosova.

 

2000. godine - Francuska policija uhapsila jednog od najtraženijih terorista baskijske terorističke organizacije ETA Huana Karlosa Iglesijasa Čouzasa, zvanog "Gadafi".

 

2004. godine - Nemačka komanda KFOR-a uskratila dalje pratnje monasima manastira Sveti arhangeli kod Prizrena i povukla kontrolne punktove iz okruženja, te odlučila da ubuduće ne doprema hranu jeromonahu u vladičinog doma u Prizrenu.

 

2006. godine – Egipatski feribot “Al Salam 98” sa 1.414 putnika, mahom egipatskih radnika, potonuo je u Crvenom moru. U toj nesreći preživelo je 387 putnika.

2011. godine - Preminula francuska glumica Marija Šnajder . Snimila je tridesetak filmova, a najpoznatija je po kontroverznoj ulozi u čuvenom ostvarenju "Poslednji tango u Parizu" Bernarda Bertolučija, gde joj je partner bio Marlon Brando.

 

2012. godine – Sjedinjene Američke Države podigle su tužbu protiv najstarije privatne švajcarske banke “Vegelin”, jer je preko of-šor računa omogućila utaju najmanje 1,2 milijarde dolara poreza bogatim Amerikancima. Ovo je prvi slučaj da su SAD optužile neku banku iz inostranstva za omogućavanje poreske prevare američkim poreskim obveznicima.


2015. godine - Međunarodni sud pravde u Hagu presudio da ni Hrvatska ni Srbija nisu
odgovorne za genocid, ali da je na obe strane bilo teških zločina sa
elementima genocida tokom ratnih sukoba koji su imale ove zemlje.Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar