Vest: Na današnji dan - 24. Februar -

Na današnji dan - 24. Februar -

Na današnji dan - 24. Februar -

1389. godine – Danci su u bici kod Folkepinga porazili Šveđane i zarobili njihovog kralja Alberta, posle čega je danska kraljica Margaret postala vladar Danske i Švedske.

 

1443. godine – Rođen je mađarski kralj Matija Hunjadi, poznat kao Matija I Korvin. Sin Janjoša Hunjadija vojvode iz Erdelja, izabran za kralja 1458. godine, bio je poslednji ugarski vladar koji je uspeo da sredi unutrašnje prilike u zemlji i da uspostavi jaku kraljevsku vlast. Uspešno je ratovao protiv Turaka i Habsburgovaca, 1486. godine zauzeo je Beč. Reformisao je državu, a u Požunu  osnovao je 1465. godine univerzitet i 1472. godine prvu štampariju. Posle njegove smrti 1490. godine Mađari su izgubili sve teritorije koje je osvojio.

 

1525. godine – Španci pod komandom markiza od Peskare pobedili su francusko-švajcarsku vojsku u bici kod Pavije u Italiji, upotrebivši prvi put u istoriji ratovanja puške arkebuze poznate kao muškete. Poginulo je oko 14.000 vojnika, a francuski kralj Fransoa I je zarobljen.

 

1530. godine - Šarla Petog u Bolonji za svetog rimskog cara i kralja Italije krunisao papa Klement Sedmi, što je bilo poslednji put u istoriji da rimski biskup kruniše nekog vladara.

1563. godine - Hugenoti ubili Fransoa de Lorena, vojvodu od Giza, jednog od francuskih rimokatoličkih vođa u građanskom ratu sa hugenotima, koji je sa svojim snagama opsjedao Orlean.

1582. godine - Papa Grgur Trinaesti izdao bulu o primjeni Gregorijanskog kalendara, kojim je zamenjeno računanje vremena prema Julijanskom kalendaru.

1786. godine - Rođen nemački pisac Vilhelm Grim, skupljač i obrađivač narodnih bajki, koje je, kao i većinu drugih dela, objavio u saradnji sa starijim bratom Jakobom. Izdavao je i nemačke srednjovekovne književne spomenike i proučavao nemačka junačka predanja.

 

1803. godine – Rođen je srpski trgovac i brodovlasnik Miša Anastasijević, poznat kao kapetan Miša koji je kneževini Srbiji 1863. godine poklonio zgradu današnjeg rektorata Beogradskog univerziteta poznato kao Kapetan-Mišino zdanje. Zvanje “kapetana dunavskog” dodelio mu je 1833. godine knez Miloš Obrenović. Smatra se da je bio jedan od najbogatijih Srba.

 

1847. godine – Rođen je srpski hemičar Sima Lozanić, prvi rektor Beogradskog univerziteta, predsednik Srpske kraljevske akademije. Bio je profesor Velike škole od 1872. godine a zatim Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu do 1924. godine. Kada je osnovan Beogradski univerzitet 1905. godine bio je među prvih osam redovnih profesora koji su birali ceo ostali nastavni kadar. Sima Lozanić je tada izabran za prvog rektora Beogradskog univerziteta. U dva mandata bio je minister u kraljevskoj vladi.

 

1848. godine - Pod pritiskom naroda i liberalne buržoazije abdicirao je francuski kralj Luj Filip - nosilac režima "građanskog kraljevstva" - i francuska Druga republika je proglašena dva dana kasnije.

 

1848. godine – U Londonu je na nemačkom jeziku objavljen “Manifest komunističke partije”, koji su, prema odluci Kongresa tajnog radničkog udruženja “Saveza komunista” održanog u Londonu u novembru 1847. godine napisali Karl Marks i Fridrih Engels.

 

1852. godine - Rođen engleski pisac irskog porekla Džordž Ogastas Mur, autor realističkih i naturalističkih romana. Dela: romani "Moderni ljubavnik", "Glumčeva žena", "Ester Voters".

 

1868. godine – Kongres SAD pokrenuo je, prvi put u američkoj istoriji, postupak impičmenta protiv predsednika države Endrjua Džonsona. Optužen za kršenje Ustava, Džonson je bio primoran da se naredne godine povuče sa predsedničkog položaja.

 

1871. godine - U Parizu revolucionarna narodna garda osnovala privremeni Centralni komitet Pariske komune, zbog opasnosti da se s Komunom obračuna skupština Francuske. Komitet je preuzeo političko rukovodstvo, formirao 270 bataljona, većinom proleterskih, i ubrzo stekao veliku popularnost među Parižanima.

1885. godine - Rođen američki admiral Čester Vilijam Nimic, komandant Pacifičke flote SAD u Drugom svetskom ratu.

1887. godine - Pariz i Brisel postale prve dve prijestonice, povezane telefonskom vezom.

1920. godine - Prvi politički program nemačke Nacionalsocijalističke radničke partije, koju je 1919. godine u Minhenu osnovao Adolf Hitler, objavljen je u 25 tačaka. Program koji je sačinio Hitler kasnije je razrađen u njegovoj knjizi "Majn kampf", u kojoj je nagovestio istrebljenje Slovena, Jevreja i Roma.

 

1938. godine – U Arlingtonu u Nju Džersiju napravljen je prvi proizvod od najlona – čekinje za četkicu za zube.

 

1943. godine - Rođen engleski muzičar Džordž Harison, član britanske pop grupe "Bitlsi".

 

1945. godine – Egipatski premijer Ahmed Maher Paša ubijen je u parlamentu, neposredno nakon što je objavio deklaraciju o stupanju Egipta u rat protiv Nemačke i Japana.

 

1945. godine -  Vođa partizanskih odreda Jugoslavije Josip Broz se u Drugom svetskom ratu u Beogradu dogovorio se sa komandantom Četvrtog ukrajinskog fronta Crvene armije maršalom Fjodorom Tolbuhinom i komandantom angloameričke 15. grupe armija feldmaršalom Haroldom Aleksanderom da jugoslovenske snage 30. marta 1945. godine počnu operacije prema Lici i Gorskom Kotaru da bi privukle nemački 97. armijski korpus i olakšale savezničku ofanzivu prema severnoj Italiji.

 

1945. godine – Američke trupe su u Drugom svetskom ratu oslobodile Manilu, glavni grad Filipina koji je bio pod japanskom okupacijom.

 

1946. godine – Huan Peron je izabran za predsednika Argentine, započevši prvi od tri mandata na čelu te države.

 

1966. godine – Vojnim udarom u Gani zbačen je s vlasti predsednik Kvame Nkrumah, pod čijim je vođstvom Gana 1957. godine stekla nezavisnost od Velike Britanije. Puč pod vođstvom poručnika Džerija Rolingsa izvršen je tokom Nkrumahove posete Kini.

 

1974. godine – Pakistan je saopštio da je zvanično priznao Bangladeš kao nezavisnu državu.

 

1974. godine – Umro srpski biolog Siniša Stanković, član Srpske akademije nauka i umetnosti, direktor Biološkog instituta Srbije, koji je znatno doprineo ekološkom pravcu u biologiji uporednim istraživanjima porekla i razvitka živog sveta balkanskih jezera, strukture i razvoja njihovih ekosistema. Redovni profesor Beogradskog univerziteta postao je 1934. godine. Tokom nemačke okupacije Jugoslavije u Drugom svetskom ratu bio je član Glavnog Narodnooslobodilačkog odbora Srbije i veći deo rata je proveo kao zatočenik u koncentracionom logoru na Banjici. Posle oslobođenja je izabran za predsednika Prezidijuma Narodne skupštine Srbije i uspešno je zastupao interese Jugoslavije na međunarodnim konferencijama. U univerzitetsku nastavu je uveo ekologiju, citologiju, embriologiju, dinamiku razvitka, uporednu anatomiju. Postao je dopisan član SANU 1934. godine a redovan član od 1946. godine. Dela: "Ohridsko jezero i njegov živi svet", univerzitetski udžbenici "Uporedna anatomija kičmenjaka", "Ekologija", „Životni prostor“.

 

1975. godine - Umro ruski državnik Mihail Aleksandrovič Bulganjin, premijer SSSR od 1955. godine do 1958. godien.  Boljševicima se priključio 1917. godine uoči Oktobarske revolucije i do 1922. godine je radio u tajnoj političkoj policiji. Član Centralnog komiteta Komunističke partije SSSR postao je 1934. godine, na početku staljinističkih čistki, a Politbiroa 1948. godine. Tokom Drugog svetskog rata bio je u vojnim savetima Zapadnog, Drugog pribaltičkog i Prvog beloruskog fronta, potom zamenik ministra odbrane, a posle rata ministar oružanih snaga i zamenik premijera.

 

1989. godine – Sahranjen je car Japana Hirohito, regent od 1921. godine, kada je zamenio bolesnog oca i car od 1926. godine. Posle poraza Japana u Drugom svetskom ratu odrekao se 1946. godine “božanskog porekla”, a ustavom 1947. godine ukinuta mu je carska apsolutistička vladavina. Međunarodni sud oslobodio ga je 1948. godine optužbi za ratne zločine koje su Japanci počinili tokom Drugog svetskog rata.

 

1990. godine – Umro je italijanski državnik Alesandro Pertini, predsednik Italije. Učesnik u pokretu otpora tokom Drugog svetskog rata, bio je jedan od najpopularnijih političara posleratne Italije.

 

1991. godine – Nekoliko časova posle poslednjeg pokušaja sovjetske diplomatije da spreči sukob počela je ofanziva američkih snaga i njihovih saveznika u Zalivskom ratu protiv Iraka u kojem je s obe strane učestvovalo više od 1,3 miliona vojnika. Cilj ofanzive je bilo prisiljavanje Iraka da napusti Kuvajt, koji je okupirao 1. avgusta 1990. godine.

 

1993. godine - Kanadski premijer Brajan Malruni, čija je popularnost spala na najniže grane u istoriji anketiranja birača u Kanadi, dao je ostavku posle devet godina na vlasti.

1995. godine - U retkoj javnoj svađi transatlantskih saveznika ambasada SAD u Parizu optužila ministra unutrašnjih poslova Francuske Šarla Paskvu da je lagao povodom špijunskog skandala i odluke francuskih vlasti dva dana pre toga da zbog političke i ekonomske špijunaže protera četvoricu američkih diplomata i još jednog državljanina SAD.

1996. godine - Kubanski vojni avioni oborili dva mala aviona jedne kubanske izbegličke organizacije u SAD, koji su - uprkos ponovljenim upozorenjima u višednevnom "ratu živaca" da provokacije neće biti tolerisane - ušli duboko u vazdušni prostor Kube.

 

1998. godine – Francuski parlament je jednoglasno ratifikovao sporazum o sveobuhvatnoj zabrani atomskih proba.

 

2000. godine – Savet bezbednosti UN odobrio je slanje 5.500 pripadnika mirovnih trupa za nadgledanje krhkog primirja u Demokratskoj Republici Kongo.

 

2001. godine – Džordž Buš preuzeo je dužnost predsednika SAD, nakon što je na izborima pobedio Ala Gora.

 

2003. godine – Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj dobrovoljno se predao Haškom tribunalu, pred kojim je optužen za zločine protiv čovečnosti i ratne zlocčine u Slavoniji, BiH i Vojvodini, tokom rata u bivšoj Jugoslaviji.

 

2004. godine – U snažnom zemljotresu u severnom Maroku, poginule su 572 osobe, a 30.000 ljudi je ostalo bez svojih domova.

 

2008. godine – Za predsednika Kube izabran je Raul Kastro, brat Fidela Kastra koji se posle 49 godina vladavine 19. februara povukao sa vlasti.

 

2009. godine – U antarktičkom ledu pronađeni su planinski venci veličine Alpa, objavili su istraživači.Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar