Vest: Na današnji dan - 19. Februar -

Na današnji dan - 19. Februar -

Na današnji dan - 19. Februar -

1473. godine – Rođen je poljski naučnik Nikola Kopernik, tvorac heliocentričnog sistema i utemeljivač moderne astronomije. Njegovo učenje bilo je u suprotnosti s crkvenom naukom o Zemlji kao središtu sveta, zbog čega su mnogi njegovi sledbenici stradali kao žrtve katoličke inkvizicije. Katolička crkva je 1616. godine zabranila sva dela koja su se zasnivala na Kopernikovom učenju. Zabrana je ukinuta 1757. godine.

 

1674. godine – Potpisan je Vestiminsterski ugovor kojim je okončan englesko-holandski rat, a Nova Nizozemska područje današnjeg Njujorka pripala je Engleskoj.

 

1743. godine - Rođen italijanski kompozitor Luiđi Rodolfo Bokerini, virtuoz na violončelu, koji je uticao na razvoj gudačkih kvarteta kao muzičke forme i prvi komponovao muziku za gudačke kvintete i kvintete za gudačke instrumente i klavir. Stvorio je oko 500 dela u stilu rokokoa, uključujući simfonije, koncerte za violončelo, kamernu i crkvenu muziku.

 

1797. godine – Papa Pije VI potpisao je Tolentinski ugovor s Napoleonom Bonapartom prema kojem su Bolonja, Romanja i Ferara pripale Francuskoj.

 

1807. godine – Britanska flota prošla je kroz Dardanele da bi se potom pridružila ruskim snagama u ratu protiv Turske.

 

1861. godine – Carskim manifestom i Zakonom o pravnom položaju seljaka car Aleksandar II ukinuo je kmetstvo u Rusiji.

 

1875. godine - Umro srpski pisac Kosta Trifković, komediograf koji je realistički slikao naravi vojvođanske sredine u drugoj polovini 19. veka. Posle završetka studija prava u Požunu radio je u Pešti kao činovnik, potom u Novom Sadu kao beležnik i advokat. Njegove šaljive pozorišne igre su prožete neusiljenim humorom i prirodnošću i bile su pravo osveženje u vreme teške romantičarske drame. Realistički je nastavio komediografsku tradiciju, zanemarenu u srpskoj literaturi posle Jovana Sterije Popovića, ali bez Sterijine snage i dubine. Dela: "Izbiračica", "Milo za drago", "Mladost Dositeja Obradovića", "Školski nadzornik", "Ljubavno pismo". Napisao je još i znatan broj humorističnih priča i crtica po ondašnjim listovima i časopisima.

1878. godine - Sanstefanskim ugovorom okončan srpsko-turski rat. Ugovor kojim je Rusija pokušala da stvori veliku Bugarsku na račun Srbije poništen je na zahtev ostalih evropskih sila na Berlinskom kongresu u julu 1878.

 

1918. godine – Sovjetski Centralni izvršni komitet izdao je dekret o zabrani privatnog vlasništva nad zemljom, vodama i prirodnim resursima.

 

1922. godine – U Zagrebu je izašao prvi broj lista “Borba”, iza kojeg je stajala ilegalna Komunistička partija Jugoslavije. List je zabranjen 13. januara 1929. godine. Ponovo je izlazio u Drugom svetskom ratu u Užicu krajem 1941. godine i u Bosanskoj krajini od oktobra 1942. do februara 1943. godine. Posle rata nastavio je da izlazi u Beogradu kao dnevni list.

 

1924. godine - Rođen američki filmski glumac Li Marvin, briljantan tumač uloga brutalnih otpadnika i ljudi s margine društva. Filmovi: "Velika trka", "Komančerosi", "Dvanaest žigosanih", "Kat Balu", "Monti Valš".

 

1940. godine – Umro je srpski političar Ljubomir Ljuba Davidović, jedan od prvaka Radikalne stranke Srbije do 1901. godine i jedan od osnivača Samostalne radikalne stranke 1902. godine. Jedan je od tvoraca Krfske deklaracije. Od 1919. godine bio je predsednik novoformirane Demokratske stranke, predsednik jugoslovenske vlade u dva mandata a od 1929. godine lider Udružene opozicije. Na mestu predsednika Demokratske stranke ga je nasledio Milan Grol.

 

1942. godine – Japanski avioni su u prvom napadu na Australiju u Drugom svetskom ratu bombardovali grad Darvin i obližnju vojnu bazu. U napadu su poginula 243 Australijanca, potopljeno je osam brodova i uništena su 23 aviona.

 

1945. godine – Američke snage iskrcale su se u Drugom svetskom ratu na pacifičko ostrvo Ivo Džima. U borbama koje su trajale do 26. marta, kada su se Japanci predali, poginulo je više od 6.800 Amerikanaca.

 

1951. godine – Umro je francuski pisac Andre Žid, jedna od najkontroverznijih i najuticajnijih ličnosti francuske književnosti 20. veka. Romanopisac, esejist, kritičar, dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1947. godine, a 1952. godine njegova dela našla su se na spisku zabranjenih knjiga Vatikana. Najpoznatija dela: “Kovači lažnog novca”, “Podrumi Vatikana”, “Pastoralna simfonija”.

 

1952. godine – Umro je norveški pisac Knut Hamsun, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1920. godine. Za vreme Drugog svetskog rata, kao simpatizer Kvislinga i nacističke Nemačke, izgubio je popularnost, a njegovi čitaoci vraćali su mu poštom knjige. Posle rata, već u dubokoj starosti, osuđen je na visoku novčanu kaznu zbog saradnje sa okupatorom. Najznačajnija dela: “Glad”, “Pan”, “Plodovi zemlje”.

 

1959. godine – Velika Britanija, Grčka i Turska potpisale su u Londonu sporazum o nezavisnosti Kipra, na kojem je godinama trajao ustanak protiv britanske kolonijalne vlasti.

 

1976. godine - Island prekinuo diplomatske odnose sa Velikom Britanijom poslije neuspješnih pregovora dvije zemlje o pravu na ribarenje u spornim vodama.

 

1977. godine – U Bukureštu je potpisan jugoslovensko-rumunski sporazum o daljem zajedničkom korišćenju Dunava i izgradnji hidrocentrale “Đerdap 2”.

 

1991. godine – Boris Jeljcin je zatražio ostavku predsednika SSSR Mihaila Gorbačova, tvrdeći da je on žrtvovao reforme da bi povećao ličnu vlast.

 

1992. godine – U Južnoj i Severnoj Koreji stupili su na snagu sporazumi o zabrani nuklearnog oružja na korejskom poluostrvu.

 

1993. godine – Od 1.500 putnika i članova posade feribota koji je potopljen u oluji pored obala Haitija, spašeno je 285.

 

1997. godine – Umro je kineski državnik Deng Sjaoping,glavni arhitekta privrednih reformi i silovitog ekonomskog uspona Kine koju je vodio kao lider od 1978. godine. Posle studija u Moskvi 1927. godine je izabran za sekretara Centralnog komiteta Komunističke partije i potom je bio jedan od rukovodilaca Kineske revolucije i istaknuti komandant jedinica kineske Crvene armije. Član Politbiroa Centralnog komiteta vladajuće Komunističke partije je postao 1955. godine, a 1956. godine generalni sekretar Partije, ali je zbačen 1966. godine u ultralevičarskoj Kulturnoj revoluciji i poslat u radni logor na "prevaspitavanje". Prethodno je 1961. godine izgovorio čuvenu rečenicu: "Nije važno da li je mačka crna ili bela, sve dok lovi miševe", a 1962. godine je kritikovao narodne komune, koje je podržavao kineski lider Mao Ce Tung, govoreći o ogromnoj ekonomskoj šteti politike poznate kao "Veliki skok". Rehabilitovan je 1973. godine i postavljen na funkciju potpredsjednika vlade, ali ga je s vlasti 1976. godine oborila "četvoročlana banda", predvođena Maovom suprugom Đang Chin. U vrh kineske politike se vratio 1977. godine posle Maove smrti i hapšenja "četvoročlane bande", a 1978. godine je započeo gigantske političke i ekonomske reforme kojima je dramatično preobrazio Kinu, učinivši je jednom od ekonomski najuspešnijih zemalja sveta. S vlasti se povukao 1990. godine, ali je sve do smrti imao presudan uticaj u postmaoističkoj Kini.

 

1999. godine – Ubijen je verski vođa iračkih šiita veliki ajatolah Mohamad Sadek al Sadr, zajedno s dva sina.

 

2002. godine – Nakon ubistva šest izraelskih vojnika, izraelske snage napale su sedište palestinskog vođe Jasera Arafata u Gazi. U tom napadu ubijeno je 15 Palestinaca.

 

2003. godine – Međunarodni krivični sud za Ruandu osudio je adventističkog sveštenika Elizafana Ntakirutinama, na 10 godina, a njegovog sina doktora Žirarda na 25 godina zatvora za genocid i zločine protiv čovečnosti u toj zemlji. To je prva presuda Tribunala jednom sveštenom licu.

 

2003. godine – U Nemačkoj je osuđen na 15 godina zatvora Munir El Motasadeku, saučesnik u terorističkim napadima u Njujorku 11. septembra 2001. godine.

 

2008. godine – Kubanski predsednik Fidel Kastro, legenda kubanske revolucije i svetska politička figura, povukao se sa čelnih funkcija u zemlji na kojima je bio od 1959. godine. Kastro je iz zdravstvenih razloga bio odsutan iz javnosti od jula 2006. godine. Za šefa države izabran je njegov brat Raul Kastro.

 

2008. godine – Jedna od najpoznatijih balerina 20. veka, višegodišnja primabalerina Boljšoj teatra, Natalija Besmertnova, umrla je u Moskvi u 67. godini.

 

2013. godine – Osmorica maskiranih muškaraca je iz prtljažnika putničkog aviona na međunarodnom aerodromu u Briselu odnela dijamante u vrednosti od 37 miliona evra. Bez ispaljenog metka završena je jedna od najvećih pljački dijamanata poslednjih godina.

 

2013. godine – Filmski reditelj, scenarista, kritičar i istoričar filma Dinko Tucaković umro je u Beogradu u 53. godini. Bio je programski direktor Jugoslovenske Kinoteke, predsedavajući Saveta FEST-a i filmski kritičar časopisa Vreme. Tucaković je objavio više knjiga iz oblasti filma među kojima su “Tajni život filma” i “Stranci u raju”.Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar