Vest: Na današnji dan - 11. Februar -

Na današnji dan - 11. Februar -

Na današnji dan - 11. Februar -

1847. godine – Rođen je američki pronalazač Tomas Alva Edison. Registrovao je više od hiljadu patenata, uključujući sijalicu s ugljenim vlaknom, fonograf, mikrofon, megafon, fonometar. Usavršio je telegraf i akumulator a znatno poboljšao dinamo-mašinu, pronašao kinetoskop i prvi primenio celuloidnu filmsku traku od 35 milimetara. Sagradio je prvi filmski atelje u svetu. Jedan je od prvih izumitelja koji je primenio principe masovne produkcije i timskog rada velikih raymera na proces istaživanja, i zbog toga se smatra da je napravio prvu industrijsku laboratoriju. Po dolasku u Ameriku Nikola Tesla je počeo da radi kao pomoćnik kod Edisona ali se tu nije dugo zadržao. Nekoliko godina kasnije Edison i Tesla se sukobljavaju u čuvenom “Ratu struja”, iz kojeg Tesla izlazi kao pobednik sa izumom naizmečne struje uprok velikim i neetičkim metodama Edisona. Na 1093 patenta je registrovano Edisonovo ime a savremenici su ga smatrali prvim dobrotvorom čovečanstva.

 

1858. godine – Tokom rata za reformu od 1856. godine do 1961.godine Benito Huarez proglašen je u Vera Kruzu ustavnim predsednikom Meksika.

 

1868. godine – Umro je francuski fizičar Žan Bernar Leon Fuko, koji je s Armanom Fizoom izmerio brzinu svetlosti. Ogledom s klatnom “Fukoov eksperiment” dokazao je obrtanje Zemlje, pronašao je žiroskop i usavršio teleskop.

 

1873. godine – Pod pritiskom republikanaca abdicirao je španski kralj Amadeo i proglašena je prva španska republika.

 

1879. godine – Umro je francuski slikar i vajar Onore Domije, najveći karikaturista 19. veka. Godine 1832. proveo je šest meseci u zatvoru zbog karikature kralja Luja Filipa.

 

1889. godine – U Japanu je usvojen ustav, kojim je predviđen dvodomni parlament, ali je car zadržao izvršnu vlast.

 

1909. godine - Rođen američki režiser, scenarista i producent Džozef Leo Menkevic. Filmovi: "Sve o Evi", "Pisma trima ženama", "Julije Cezar", "Kleopatra", "Bosonoga kontesa", "Bekstvo.

 

1919. godine – Fridrih Ebert je izabran za prvog predsednika Nemačke, koja je posle Prvog svetskog rata postala republika.

 

1920. godine - Rođen egipatski kralj Faruk Prvi, poslednji monarh Egipta. Na presto je stupio 1936. godine, ali je njegov vladarski autoritet potkopala nesposobnost da spreči britansko uplitanje u unutrašnja pitanja Egipta i vojni poraz u prvom arapsko-izraelskom ratu 1948. godine. S vlasti su ga 1952. godine zbacili pobunjeni oficiri, posle čega je prinuđen da ode u izbeglištvo a 1965. godine je umro u Rimu.

 

1929. godine – Sporazumom u Luteranu između Italije i Svete stolice stvorena je nezavisna papska država Vatikan. Time je rešeno “Rimsko pitanje” spor italijanske države i Svete stolice nastao 1870. godine, posle priključenja Italiji papske države i grada Rima.

 

1945. godine – U Jalti na Krimu završena je konferencija lidera triju velikih sila antihitlerovske koalicije. Predsednik SAD Ruzvelt, lider SSSR Staljin i britanski premijer Čerčil uskladili su vojne planove za okončanje Drugog svetskog rata, odredili nove odnose u Evropi i dogovorili se o osnivanju Ujedinjenih nacija.

 

1958. godine - Tunis obavestio Francusku da njeni ratni brodovi više neće moći da koriste luku Bizerta.

 

1967. godine – Umro je crnogorski slikar Milo Milunović, jedan od osnivača i prvih nastavnika Akademije likovnih umetnosti u Beogradu. Posle Drugog svetskog rata organizovao je Umetničku školu na Cetinju. Bio je član Srpske akademije nauka i umetnosti. Snažno je uticao na mlađe slikarske generacije u Beogradu.

 

1970. godine – Japan je postao četvrta zemlja u svetu koja je lansirala veštački satelit.

 

1971. godine – Predstavnici 63 zemlje potpisali su sporazum o zabrani skladištenja nuklearnog oružja na dnu mora i okeana.

 

1975. godine – Margaret Tačer izabrana je za predsednika Konzervativne stranke, kao prva žena koja je u Velikoj Britaniji postala šef političke partije. Ostala je poznata pod nadimkom Čelična lejdi.

 

1990. godine – Lider Afričkog nacionalnog kongresa (ANC) Nelson Mandela pušten je na slobodu nakon 27 godina provedenih u južnoafričkim zatvorima.


1993. godine – Umrla je srpska književnica Desanka Maksimović, koja je svojim delom doprinela afirmaciji ženskog literarnog stvaranja. Posle studija književnosti radial je kao profesorka, a jedna od njenih učenica bila je i Mira Alečković, kasnije pesnikinja i bliska priajteljica. Bila je veoma cenjena u pesničkim krugovima, pa je tako drugovala sa milošem Crnjanskim, Ivo Andrić, Branko Ćopić. Uz Isidoru Sekulić smatra se najznačajnijom srpskom književnicom 20. veka. Njena poezija je i ljubavna i rodoljubiva, i poletna, i mladalačka, i ozbiljna i osećajna. Neke od njenih najpopularnijih pesama su: „Predosećanje“, „Strepnja“, „Prolećna pesma“, „Opomena“, „Na buri“, „Tražim pomilovanje“ i „Pokošena livada“. Čuvši za streljanje đaka u Kragujevcu 21. oktobra 1941. godine, pesnikinja je napisala jednu od svojih najpoznatijih pesama „Krvava bajka“ – pesmu koja svedoči o teroru okupatora nad nedužnim narodom u Drugom svetskom ratu. Pesma je objavljena tek posle rata.

1994. godine – Pet američkih kosmonauta Čarls Bolden, Kenet Rajter, Jan Dejvis, Čang Dijaz Franklin, Ronald Sega zajedno sa jednim ruskim Sergej Krikalev spustili su se u šatlu “Diskaveri” na Zemlju, okončavši prvu američko-rusku spejs šatl misiju.

 

1997. godine – Pod pritiskom međunarodne javnosti i tromesečnih građanskih i studentskih protesta predsednik Srbije Slobodan Milošević je posebnim zakonom priznao rezultate lokalnih izbora na kojima je pobedila opoziciona koalicija “Zajedno”.

 

2000. godine – U Parizu je umro Rože Vadim, francuski reditelj poznat kao veliki zavodnik i “otkrovitelj lepih žena”. Najpoznatiji filmovi: “I bog stvori ženu” sa Brižit Bardo, “Opasne veze” sa Anet Strojberg, “Poroci i vrline” sa Katrin Denev. 

 

2001. godine – Oko 7.500 ljudi demonstriralo je u Nemačkoj protiv marša neonacista koji je okupio oko 250 pristalica.

 

2004. godine – Južnokorejski i američki istraživači su objavili da su uspešno klonirali ljudski embrion koji će se koristiti u medicinske svrhe.

 

2008. godine – Umro je američki glumac Roj Šajder najpoznatiji kao šerif Brodi iz filma “Ajkula”.

 

2011. godine – Predsednik Egipta Hosni Mubarak podneo je ostavku pod pritiskom građana. Mubarak je na tom položaju bio od 1981. godine. U sukobu vlasti i demonstranata tokom višednevnih protesta protiv vlasti i predsednika Mubaraka poginulo je blizu 900 osoba.


2012. godine – Umrla je američka pevačica i glumica Vitni Hjuston, najnagrađivanija pevačica svih vremena, sa više od 400 trofeja, uključujući i najviša muzička priznanja, među kojima su šest Gremi nagrada, dve Emi i 30 bilbord nagrada. Imala je zapažene role i na filmu.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar