Vest: Mionica dobija etno kuću

Mionica dobija etno kuću

Mionica dobija etno kuću

Mionica dobija novi turistički simbol. Kevića kafana, jedna od najstarijih građevina u centru mesta, sredstvima iz opštinskog budžeta biće pretvorena u etno kuću, u kojoj će biti izloženi svi značajni proizvodi mioničkog kraja, i centar za kulinarsko usavršavanje oko 200 učenika srednje ugostiteljske škole "Mionica"  iz Mionice.

Mionica dobija etno kuću-0

Mionički đaci, koji godinama unazad osvajaju medalje i nagrade na prestižnim kulinarskim takmičenjima dobiće jedinstven, savremeno opremljen prostor sa kuhinjom i restoranom u kome će moći da pripremaju i turistima – posetiocima, kao i građanima Mionice ponude najpoznatije specijalitete divičibarskog kraja. Pored toga opština će dobiti prostor u kom će moći da prezentuje sve značajne proizvode i etnološko nasleđe Mionice i mioničkih sela.

Mionica dobija etno kuću-1

У адаптацију и уређење простора општина Мионица инвестираће више од два милиона динара у првој фази пројекта адаптације. Етно кућа ће функционисати при средњој школи „Мионица“, а у сарадњи с општинским Центром за едукацију и образовање, имаће прилику да организују едукативне радионице које ће им држати најеминентнији кувари из земље и света.

- По завршетку радова, објекат од 437 квадрата, постаће једна од главних туристичких тачака. Главно место сусретања. Мионици је недостајао објекат у ком би на једном месту представили етнолошко наслеђе и велике потенцијале наших села у области здраве хране. А наши ученици су као успешни кувари и конобари познати у целој Србији и региону. Сада када имају где да своје вештине и практично примене омогућићемо мионичким ђацима прилику да се усавршавају уз рад са најбољим куварима, да науче да услуже госте на француском и енглеском, као и да као познаваоци локалних знаменитости раде на промоцији туризима у Мионици - рекла је након обиласка објекта Весна Станковић, директорка општинског Центра за образовање и развој.

Кевића кафана смештена је у центру Мионице, уз главни пут према Дивчибарама, којим свакодневно прође велики број путника, нарочито у време туристичке сезоне.

- Етно кућа, са центром за кулинарско усавршавање ђака, ће значајно допринети бољој презентацији Мионице. Наш град ће сигурно, на иницијативу председника општине Бобана Јанковића добити Кућу Колубарске битке, која представља један од најзначајнијих културних пројеката за Србију. Етно кућа, Културни центар, Кућа Колубарске битке и наш централни трг са спомеником прослављеном војводи Живојину Мишићу предстаља једну туристичку и културну целину, која ће значајно допринети бољој презентацији Мионице - каже Станковић.

(Izvor: opština Mionica)



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar