Vest: Mali veliki borci. Svetski dan prevremeno rođenih beba

Mali veliki borci. Svetski dan prevremeno rođenih beba

Mali veliki borci. Svetski dan prevremeno rođenih beba

Od 2011. godine 17. novembar obeležava se kao Dan prevremeno rođenih beba. One rođene sa 700, 800 grama, pa i manje, koje staju na majčin dlan. Velike kao flašica vode. One su veći borci od svih nas, a danas je njihov dan.

Institut za neonatologiju naveo je da godišnje zbrinjava oko 25 odsto od ukupnog broja prevremeno rođene dece u našoj zemlji, kao i više od 50 odsto beba sa porođajnom telesnom masom ispod 1.500 grama.

Veće šanse za prevremeni porođaj imaju žene kojima je i prethodna trudnoća završila prevremenim porođajem, žene koje nose blizance ili veći broj dece, ali i žene koje imaju bakterijske infekcije ili dijabetes.

Mali veliki borci. Svetski dan prevremeno rođenih beba-0

Prevremeno rođena deca zahtevaju posebnu medicinsku negu i, dok ne ojačaju za samostalan život, život provode u inkubatorima. Međutim, i njihov kasniji razvoj zahteva pojačanu negu  i praćenje jer se kod  prevremeno rođene dece često i posle pojavljuju razne razvojne poteškoće. Svest o potrebama prerano rođene dece nije dovoljno razvijena.

- Simbol od 10 čarapica označava da je jedna od 10 beba prevremeno rođena. Uglavnom je jedna čarapica manja u odnosu na druge.

Ljubičasti novembar

Kako bi podigli svest o prevremeno rođenoj deci, i ove godine mnoge institucije od javnog značaja i javni objekti širom Srbije, biće osvetljeni ljubičastom bojom.

Ova akcija poznata je pod nazivom Ljubičasti novembar, a na taj način u Srbiji od 2015. godine podršku prevremeno rođenoj deci i njihovim roditeljima daje skoro 30 gradova i opština. 

Kao znak podrške ovim malim velikim herojima od 2019. godine priključila se i Mionica koja će danas zasijati u ljubičastoj boji.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici !



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar