Vest: Jedinstvena zimnica iz Oglađenovca...

Jedinstvena zimnica iz Oglađenovca...

Jedinstvena zimnica iz Oglađenovca...

Iako je mlada, naša domaćica Danijela Marković, majstorica je za spremanje zimnice. Do sada je isprobavala razne recepture, a za sebe zadržala one najbolje. Specijalno zbog našeg dolaska naprvaila je prvau ikebanu. Tu su slatko od šumsih jagoda, džem od šljiva, sok od paradajza, ajvar, sok od jabuke, ali i njen specijalitet paprike sa medom. Za koje nam je pokazala i kako se pripremaju.

Kako nam je rekla uživa u pravljenju zimnice naročito kada joj u ovom poslu u pomoć prikoči i sin Matija. Danijela je počela da se bavi proizvodnjom domaćih proizvoda u proleće 2020. godine. Tada je krenula sezona zove, te je njen prvi proizvod bio upravo sirup od zove. „Posle je krenulo redom sezonsko voće. Od jagoda, višnje, kajsije, šljive i tako redom.“, kaže ona.

Od svih proizvoda, posebno je ponosna i najviše pravi na pekmez od šljiva bez šećera.

Sve sirovine proizvode uglavnom sami,  a ono što nemaju – nabavljaju od komšija i prijatelja koji se bave poljoprivredom. Još uvek je na početku, pa sve radi u kućnim uslovima. Međutim, planira povećanje proizvodnje i naravno ulaganja u bolji, specijalni objekat.

Kako se prave paprike sa medom?

Sve počinje pranjem i čišćenjem paprika od semenki. Zatim se paprike bare u kiselom rastvoru. zapravo, potrebno je da budu u ključaloj vodi samo malo, da omekšaju a da ipak ostanu čvrste da „hrskaju pod zubima“.

Zatim se ređaju u tegle, dodaje se beli luk, peršun i celerov list. I onda se zaliva ključalim mednim rastvorom.

Ovako dobijene Paprike sa medom su bez konzervansa i aditiva, i pravi su užitak za ljubitelje domaće hrane.

Udruživanjem do uspešnog poslovanja?

Najviše kupaca imamo u Valjevu, ali i u Beogradu. A kupci do njenih proizvoda stižu preko portala Ženska pijaca. U pitanju je grupa poljoprovrednica koja je prvo bila uključena u projekat Osnaživanja žena u poljoprivredi, koje je sprovidilo ŽUKO - Žensko Udruženje Kolubarskog Okruga.

Kada je krenula pandemija, upravo zahvaljujući ovakvoj organizaciji žene nisu imale problem sa plasmanom svoje robe.

Jedinstvena zimnica iz Oglađenovca...-0

„Platforma je prvo bila smišljena da se gazdinstva prikažu, nije bila planirana prodaja. Zatim su rešili da nam pomognu i olakšaju put do kupaca. Tako je nastala Ženska pijaca.“

U poslednje vreme, Danijela organizuje aktivnost njihove grupe na Fejsbuku. Podelile su se između sebe tako da svaka iz udruženja ima svoje obaveze oko platforme. Jedna je zadužena za narudžbine, druga za pakovanje, a ona za reklamiranje na Fejsbuku.

Na taj način uspešno snabdevaju svoje kupce.

„Uz plaćanje poštarine od 200 dinara dobijate paket na adresu sa proizvodima iz više gazdinstava. Tako vam se u jednom paketu nalaze suva šljiva iz Osečine, moje paprike sa medom iz Valjeva i sir Zore Gavrilović iz Mionice.

Kako bi njeni proizvodi bili prepoznatljivi, Danijela je sama kreirala svoje etikete. Tako da svaki kupac, kada mu se dopadnu proizvodi, tačno zna od koga da ponovo naruči.

Kaže da joj je ovaj posao odličan dodatni izvor prihoda, ali da bi bio primarni – potrebno je mnogo više vremena i većih količina.

Sve godine, Danijela prilagođava svoju proizvodnju željama i potrebama kupaca.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici !

Izvor: Agromedia



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar