Vest: Irena Vujović: Mionica primer energetske efikasnosti

Irena Vujović: Mionica primer energetske efikasnosti

Irena Vujović: Mionica primer energetske efikasnosti

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, obišla je toplanu u Mionici, prvu u Srbiji koja u potpunosti radi na biomasu. Ministarka Vujović u Mionicu je došla pred realizaciju treće faze projekta - priključenja domaćinstava na potpuno ekološki sistem grejanja. Ona je tokom posete sa predsednikom opštine Mionica Bobanom Jankovićem razgovarala o benefitima korišćenja biomase i mogućnostima korišćenja iskustava iz Mionice u drugim opštinama. 

Janković je informisao ministarku da je Mionica smanjila troškove grejanja s 23 na devet miliona dinara, po grejnoj sezoni, a da je emisiju štetnih gasova svela na nulu. 

- Izuzetno sam zadovoljna onim što sam videla u Mionici. To je primer koji treba da slede i druge lokalne samouprave. Obnovljivi izvori energije predstavljaju energetsku budućnost, a ujedno obezbeđuju i visok stepen zaštite prirodne sredine. A biomasa može predstavljati ozbiljan ekonomski i energetski kapacitet. Vlada Srbije je maksimalno posvećena ekološkim procesima. I u budućnosti ćemo sve više insistirati na upotrebi obnovljivih izvora energije - rekla je ministarka Vujović.

Gradska toplana na biomasu počela je sa radom krajem 2019. godine, a do sada su kroz realizaciju prve dve faze projekta priključene javne ustanove, kao i nekoliko stambenih objekata. Poslednja odnosno treća faza, koja se nalazi u procesu sporovođenja, podrazumeva povezivanje i ostalih domaćinstava.

- Mionca se nalazi u srcu Srbije. Našim građanima priroda znači život. I zato će Mioničani biti prvi građani Srbije koji će imati 100 odsto ekološko grejanje. Zdrava životna sredina je jedan od najvažnijih strateških ciljeva naše opštine. Na konferenciji o klimatskom promenama, održanoj u Hajdelbergu 2019. godine zaključeno je da lokalne samouprave moraju biti nosioci aktivnosti koje omogućavaju uspostavljanje sistema očuvanja i zaštite životne sredine. I mi, uz podršku Vlade Srbije predano radimo na tome - izjavio je Janković.

Mionica je prva u Srbiji izgradila i pustila u pogon ovakvu vrstu toplane gde je emisija štetnih gasova jednaka nuli zbog goriva koje se koristi. Smanjena je koncentracija aerozagađenja, a  značajno poboljšan kvalitet vazduha što Mionicu čini jednom od najodrživijih opština, kada je reč o zaštiti životne sredine.(Izvor: Opština Mionica)


Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar