Vest: Gradonačelnik Zoran Radojičić u poseti opštini Lazarevac

Gradonačelnik Zoran Radojičić u poseti opštini Lazarevac

Gradonačelnik Zoran Radojičić u poseti opštini Lazarevac

Gradonačelnik Beograd prof. dr Zoran Radojičić obišao je danas Lazarevac, gde je sa predsednikom opštine Bojanom Stevićem i njegovim saradnicima razgovarao o aktuelnim i planiranim projektima. On je tom prilikom podsetio da već tri nedelje sa predstavnicima Grada obilazi gradske i prigradske opštine, s ciljem unapređenja saradnje.

– Potrebno je da rešavamo tekuće probleme, da realizujemo započete projekte i pokrenemo predviđene. Do sada smo obišli šest beogradskih opština i pokazalo se da je dobro da na sastanku imate predstavnike nadležnih sekretarijata i gradskih javnih preduzeća, a sa druge strane predstavnike opština, ukazao je Radojičić.

On je istakao da je od 2013. godine u opštini Lazarevac urađeno 227 kilometara puteva, 50 kilometara vodovodne i 25 kilometara kanalizacione mreže.

– Završena je izgradnja porodilišta i dnevnog boravka za decu sa smetnjama u razvoju. Realizacija ta dva projekta pokazuje naš odnos prema osnovnim potrebama stanovništva. Za Dom zdravlja je nabavljen digitalni rendgen aparat, koji značajno manje zrači korisnike, naveo je prvi čovek prestonice.

Najavio je realizaciju deset projekata u lazarevačkoj opštini, koji se izvode putem Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda. Vrednost tih projekata, kako je istakao, iznosi oko dve i po milijarde dinara.

– Očekuje se završetak rekonstrukcije Ulice Janka Stajčića. Priprema se projektno-tehnička dokumentacija za realizaciju dela projekta za izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže u vrednosti od 550 i 300 miliona dinara. Završetak tog posla se očekuje do sredine godine, dok je do kraja 2021. predviđen početak izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže, koje su od izuzetnog značaja za Lazarevac i okolna sela, najavio je Radojičić.

Predsednik opštine Lazarevac Bojan Stević rekao je da je danas održan veoma važan sastanak sa gradonačelnikom na temu projekata na teritoriji opštine Lazarevac.

– Projekti izgradnje nove infrastrukture, kanalizacione i vodovodne mreže poboljšaće kvalitet života stanovnika naše opštine. Dotakli smo se i tema kapitalnih projekata kao što su izgradnja fabrike za prečišćavanje otpadnih voda i rešavanje problema odvijanja fizičke nastave Tehničke škole „Kolubara” i Gimnazije. Takođe, u planu je i izgradnja pijace. Lazarevac ima punu podršku Grada Beograda za ključne projekte još od 2014. godine, a današnja poseta gradonačelnika to i potvrđuje – izjavio je Stević.

On je dodao da se očekuje da će se uskoro pristupiti realizaciji i da će se obići brojna gradilišta u ovoj opštini, a pre svega Ulica Janka Stajčića i trg sa podzemnom garažom, za koji je već raspisana javna nabavka.

Gradonačelnik Radojičić iskoristio je ovu priliku i da podseti da je beogradska direkcija raspisala tender za rekonstrukciju glavnog trga u Lazarevcu. Osim uređenja trga, koji će biti znatno lepši i funkcionalniji, započinjemo rešavanje pitanja parking prostora u centru Lazarevca izgradnjom podzemne garaže, istakao je gradonačelnik.

Razgovaralo se i o pitanju unapređenja ekologije, rekao je Radojičić i najavio izgradnju tri fabrike za preradu otpadnih voda u toj opštini.

– Pričali smo o unapređenju saobraćajne komunikacije sa Beogradom. BG voz je napravio iskorak u tom pravcu i sada je potrebno samo 55 minuta da se iz Lazarevca stigne do centra prestonice. Takođe je značajan i projekat izgradnje kružnog toka na Očagi, kao i rešavanje pitanja autobuske stanice i izgradnje veletržnice. Značajan je i projekat izgradnje sportske sale za učenike srednje tehničke škole, ali i preuređenje Spomen-kosturnice u muzejski kompleks – naveo je Radojičić.

Na svim tim projektima vidi se dobra saradnja Republike, Grada i Opštine što je, prema rečima gradonačelnika, ključno u njihovoj realizaciji, a na korist sugrađana.

U okviru posete opštini Lazarevac, gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić je posle sastanka sa rukovodstvom Opštine Lazarevac obišao radove na Gradskom trgu kod Rudarske česme, a koji se uređuju u okviru pešačke zone.

On je naglasio da je površina ovog trga 1.300 metara kvadratnih, a vrednost radova je 24 miliona dinara.

– Uskoro će početi i radovi na glavnom trgu ispred Opštine, za koje je raspisan tender, te čekamo da počnemo sa radovima. Kada budu završeni radovi na trgu, koji predstavljaju veću investiciju, više će oživeti i sam grad. Ovakvi prostori olakšavaju ljudima uspostavljanje kontakata, jednako kao što ovi mali trgovi oplemenjuju prostor i unapređuju život sugrađana. Vodimo računa o izbalansiranom razvoju opštine Lazarevac. Osim ovih projekata, današnji sastanak je išao u dva pravca. Pre svega govorilo se o unapređenju i ulepšavanju života u centralnom gradskom jezgru, ali takođe se vodi računa i o izgradnji kanalizacije, vodovoda i puteva u rubnim delovima opštine – rekao je Radojičić.

Predsednik opštine Lazarevac Bojan Stević istakao je da se očekuje nastavak radova na izgradnji garaže ispod „Erca”, koja će se prostirati na četiri nivoa.

– Sledi početak radova na platou ispred zgrade Opštine Lazarevac, gde će biti i podzemna garaža. Realizacijom ovih projekata i izgradnjom staza u pešačkoj zoni, značajno ćemo izmeniti izgled gradskog jezgra – objasnio je Stević.

Prema njegovim rečima, u toku su radovi na kanalizacionoj mreži, infrastrukturi i vodosnabdevanju u prigradskim naseljima. Osim toga, 12 seoskih mesnih zajednica dobiće igrališta za decu.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar