Vest: Borba ŽUKO lavica sa problemima i nasiljem

Borba ŽUKO lavica sa problemima i nasiljem

Borba ŽUKO lavica sa problemima i nasiljem

Postoji dosta problema sa kojima se susrećemo, ali i dosta na koje ne obraćamo pažnju. Kampanja "16 dana aktivizma" nas non - stop podseća da ne smemo da ih bacimo u zapećak. Međunarodna kampanja nas podseća na veoma važna četiri dana:  "Borba protiv nasilja nad ženama", "Svetski dan borbe protiv HIV-a", "Međunarodni dan osoba sa invaliditetom" i "Svetski dan osoba sa invaliditetom". Obeležavanje ovih značajnih datuma nas je uputilo kod žena koje svojim aktivizmom odlučno se bori za smanjenje diskriminacije i problema među ženskom populacijom. Razgovor smo obavili sa Ženskim udruženjem kolubarskog okruga ili popularnije "Žuko" koje su nas upoznale sa svojim aktivnostima.

Kraj godine je već tradicionalno rezervisan za značajne dane o borbi protiv nasilja i diskriminacije. U kakvom ih raspoloženju dočekujemo?

Nažalost, kraj 2021. godine dočekujemo sa razočarenjem jer je do ovog trenutka izvršeno 19 femicida, odnosno ubistava žena kao poslednjeg i najstrašnijeg vida nasilja koji se završava smrtnim ishodom. Takođe, broj slučajeva nasilja ove godine je veći od onog prošle godine tako da ni u tom segmentu nemamo ohrabrujuće vesti što nas samo navodi na to koliko još imamo posla kao društvo da radimo u ovoj oblasti.

Uhvatili ste se u koštac sa nevidljivim problemima. Imate li podršku lokalne zajednice?

Problem nasilja, posebno nasilja na ženama je sve vidljiviji problem kojem se pridaje sve veća važnost iako je to dugotrajan proces i iziskuje višegodšnji rad čiji rezulati nam neće uvek biti vidljivi. Mi smo srećne jer imamo podršku Gradske opštine Lazarevac, Sekretarijata za socijalnu uz čiju podršku je ŽUKO sproveo projekat “Nula tolerancije na nasilje u mom komšiluku”, ali isto tako i lokalnih medija. Ukoliko imamo prostora da razgovaramo o temi nasilja, doći će do promene. Mi izuzetno vodimo računa o edukaciji zajednice, jer smo kroz rad shvatili da jako mali broj ljudi zna koji su vidovi nasilja i koje su mogućnosti ako do istog dođe. Pored edukacije trudimo se da učimo mlade kroz forum teatre o ovoj temi, jer mladi su budući u tom uzrastu ulaze u prve veze i ukoliko na vreme nauče šta je prihvatljivo a šta ne i da ne uvek znači ne i da ga moraju poštovati, u budućnosti ćemo imati zdravije brakove sa manje prijava nasilja.

Borba ŽUKO lavica sa problemima i nasiljem-0

Aktuelna situacija sa pandemijom i vakcinama opterećuje celokupno društvo. Kako se odrazilo na Vaše aktivnosti?

Ukoliko se osvrnemo u period od početka pandemije možemo reći da smo imale puno izazova sa kojima se još uvek susrećemo ali kao i uvek želimo da se fokusiramo na lepe stvari koje nam se dešavaju pa tako najteže dane pandemije pamtimo po dva sjajna programa koja su izašla kao rezultat pandemije a to su Ženska pijaca i Hobotnica. Ženska pijaca je online platformu na kojoj poljoprivrednice Kolubarskog okruga mogu da plasiraju svoje domaće proizvode koji svake nedelje stižu na kućnu adresu svim stanovnicima Lazarevca i Beograda. Druga inicijativa koja je nastala u vreme pandemije je Hobotnica odnosno niz usluga koje su trebale ženama iz Mionice da olakšaju svakodnevno funkcionisanje i preopterećenost obavezama u vreme pandemije. Nakon istraživanja potreba žena, organizovano je deset usluga od kojih su neke - časovi engleskog za decu, psihološko savetovanje, prevoz do grada, pregledi lekara…

Udruženje "ŽUKO" postoji punih 8 godina od 2013. godine. Primetna je razlika o boljem položaju žena, koliko ste zadovoljne urađenim do sada?

Moramo Vam otkriti da je ŽUKO tim izuzetno ambiciozan i kritičan prema sebi, jer gotovo svakog dana primetimo nešto novo na čemu bismo radile jer postoji jako puno stvari koje još uvek treba promeniti i koje kao društvo treba da naučimo i promenimo. Međutim, jako smo srećne kada pogledamo rezultate našeg osmogodišnjeg rada. Uvek ostajemo u kontaktu sa ženama i decom sa kojima radimo i promene itekako vidljive. Takođe smo ponosne na promene što imamo odličnu saradnju sa svim opštinama Kolubarskog okruga i na dokumenta vezana za rodnu ravnopravnost koja će gledajući dugoročno uticati na položaj svih žena i devojčica u tim opštinama.

Kampanja "16 dana aktivizma" pokrenuta je sa ciljem smanjenja diskriminacije. Koliko je zastupljena diskriminacija u našem okruženju?

Kolubarski okrug ali i Lazarevac su pretežno zatvorene zajednice koje nisu preterano otvorene za promene. Koliko god to nekad bilo obeshrabrujuće, toliko nam daje još veću motivaciju da budemo uporne i da se borimo za promene. Vidno je prisutno patrijahalno vaspitanje ali koje pored raznih dobrih stvari često za sobom nosi i diskriminaciju prema devojčicama od samog rođenja a samim tim i kasnije prema ženama koji su posebno vidljivi u seoskim sredinama gde su žene često ekonomski zavisne od muških članova, često nemaju zdravstveno osiguranje, opterećene su neplaćenim poslovima u okviru domaćinstva odnosno one su te koje rade sve poslove vezane za dom, decu i stare i bolesne članove domaćinstva.

Za kraj možete nam najaviti Vaše naredne akcije u narednim mesecima?

U narednom periodu želimo svu pažnju da umerimo na zdravlje žena u Kolubarskom okrugu. Uz pomoć Fondacije za otvoreno društvo uradićemo istraživanje kako bismo dobili tačne informacije vezano za to koliko žena ima zdravstveno osiguranje, kakvog su zdravlja, koliko često idu kod doktora ali i koje preventivne preglede smatraju najpotrebnijim a nisu im dostupni. Na osnovu istraživanja nastavićemo proces saradnje sa opštinama Kolubarskog okruga kako bi žene dobile ono što im nedostaje u oblasti zdravstva. Druga stvar na kojoj ćemo raditi je edukacija devojčica o pravima nasleđivanja, jer smo vrlo često svedoci da samo muški članovi nasleđuju imovinu što je pogrešno jer tako ostavljamo devojčice i devojke bez ikakve potpore u daljem životu što znači da nemaju ništa svoje u budućnosti, da nemaju mogućnost da podignu kredit ili pak da izađu iz nezdrave zajednice/braka jer nemaju gde da se vrate odnosno da odu. Takođe, ne smemo praviti razlike između dečaka i devojčica već ih moramo tretirati jednako jer jedina razlika između njih je ta kog pola su se rodili što ni oni sami nisu mogli da biraju, ali se već rađaju nejednaki i devojčice mnogo više moraju da se bore da bi se izborile za isti status kao dečaci u okviru porodice i samog društva.

Puno sreće želimo "lavicama" u udruženju "Žuko"  koje su se žestoko uhvatili sa problemima koje opterećuju žensku populaciju. 

Takođe apelujemo na sve kojima su ugrožena prava ili su doživeli torturu i nasilju da skupe snage i prijave problem.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici !



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar