Vest: Setva kukuruza, preporuke za područje centralne Srbije

Setva kukuruza, preporuke za područje centralne Srbije

Setva kukuruza, preporuke za područje centralne Srbije

Dr Nenad Vasić donosi savete za setvu kukuruza za region centralne Srbije.

Tereni Mačve i Kolubare jedni su  od udarnih za proizvodnju kukuruza u Srbiji, jer ih karakteriše velika količina padavina i visoki prinosi. Proizvođači ovog regiona se obično opredeljuju za kasnije hibride, 500 i 600 grupe zrenja, za koje je utvrđeno da daju najveće prinose.

Tu prvenstveno mislimo na AS 507, univerzalni hibrid pogodan i za proizvodnju u klipu i u zrnu, AS 5M43, namenjen za proizvodnju u zrnu, zatim hibride duže vegetacije AS 6E02 i AS 72, a za proizvođače koji rade samo čardak, tu je AS 702. Što se tiče proizvodnje silaže, dr Vasić za region centralne Srbije preporučuje silažne hibride AS 160 i AS 170.

Iako je centralna Srbija generalno dobar proizvodni region, ipak postoje razlike u zemljištima. Zato naročito treba voditi računa o sklopovima i đubrenju. Tamo gde su dobra zemljišta, može se ići na gornje sklopove, 65-70 000 biljaka po hektaru. Na lošijim zemljištima bolje je ići na niže sklopove, oko 60 000 biljaka po hektaru.

Setva kukuruza, preporuke za područje centralne Srbije-0

I uvek aktuelno pitanje – kada sejati? Obzirom da se polako budi proleće, proizvođači već razmišljaju o setvi. Dr Vasić, ipak, upozorava da ne treba žuriti. Treba sačekati da temperatura zemljišta dostigne  8-10 stepeni na setvenom sloju oko 10 cm. Što je obično početkom aprila.

Generalno, raniji rokovi setve, pogotovo u sušnim godinama, uvek su bolji i prinosniji, jer kukuruz ranije prođe kritične faze. Međutim, uspešna rana setva direktno je povezana sa kvalitetom semena koje koristite. U tom pogledu AS hibridi prednjače, jer su interni standardi kvaliteta semena kukuruza daleko iznad zakonskih: 93% za klijavost semena i 90% za energiju klijanja. Takav visok kvalitet obezbeđuje dobro klijanje i nicanje, čak i u težim uslovima.

Izvor:
boljazemlja.com







Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar