Vest: Prizovite dobre duhove, vencom od ruzmarina. Danas su Sveti apostoli Andronik i Junija

Prizovite dobre duhove, vencom od ruzmarina. Danas su Sveti apostoli Andronik i Junija

Prizovite dobre duhove, vencom od ruzmarina. Danas su Sveti apostoli Andronik i Junija

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Sveti apostol Andronik i Junija.

Prizovite dobre duhove, vencom od ruzmarina. Danas su Sveti apostoli Andronik i Junija-0Sveti apostol Andronik i Junija:

Sveti apostol Andronik. Jedan od Sedamdesetorice. Srodnik apostola Pavla, kao što sam Pavle piše (Rm 16, 7), spominjući i svetu Juniju, pomoćnicu Andronikovu. Andronik bi postavljen za episkopa Panonije, no ne stanovaše na jednom mestu, nego propovedaše Jevanđelje po celoj Panoniji. Sa svetom Junijom on uspe da mnoge privede Hristu i da razori mnoge hramove idolske. Imađahu oboje blagodatnu silu čudotvorstva, kojom demone izgonjahu iz ljudi i isceljivahu svaku nemoć i svaku bolest. Postradaše oboje za Hrista, i tako primiše dvostruk venac: i apostolstva i mučeništva. Njihove svete mošti nađene su u predelima Evgenijskim (v. 22. februar).

Sveti mučenik Solohon:

Rodom bi Misirac i vojnik rimski pod vojvodom Kampanom, u vreme nečestivog cara Maksimijana. Kada dođe carska naredba, da svi vojnici prinesu žrtve idolima, Solohon se izjasni kao hrišćanin. To isto učiniše i dva njegova druga: Pamfamir i Pamfalon. Vojvoda naredi te ih biše i mučiše strašnim mukama, pod kojima izdahnuše sveti Pamfamir i Pamfalon. Solohon osta još u životu, i bi stavljen na nove muke. Tako, naredi vojvoda vojnicima, da mu mačem otvore zube i saspu u usta žrtvu idolsku. Mučenik zubima slomi gvožđe i ne primi u se smradnu žrtvu idolsku. Najzad mu probodoše pisaće pero kroz oba uha i tako ga ostaviše da umre. Hrišćani uzmu mučenika i odnesu u dom udovice, gde se malo okrepi jelom i pićem, pa nastavi savetovati verne da budu istrajni u veri i u mukama za veru. Posle toga uzdiže hvalu Bogu, skonča svoj zemni život, i predsta Gospodu u Carstvu nebeskom 298. godine.

Sveti Stefan patrijarh, carigradski:

Sin cara Vasilija Makedonca i brat cara Lava Mudrog. Na presto patrijaršijski došao je posle Fotija i upravljao Crkvom Božjom od 889-893. godine. Mirno skončao i predstao Gospodu koga je mnogo ljubio.

BESEDA:

o Duhu Svetom Utešitelju

A utješitelj Duh Sveti, kojega će Otac poslati u ime moje, on će vas naučiti svemu i napomenuće vam sve što vam rekoh (Jov. 14, 26).

Šta praktično znače ove reči ako ne da treba svaki dan da se molimo, da nam se pošalje Duh Sveti onako isto kao što se molimo svaki dan za hleb nasušni? Bog je voljan svaki dan da nam pošalje Duha Svetoga, no On traži od nas, da se svaki dan molimo za Duha Svetoga. Jer kao u pogledu hleba što biva čas obilje čas oskudica, tako biva i u pogledu Duha Svetoga. Duh Sveti dolazi nam i odlazi od nas, kako kad, shodno našoj revnosti ili lenosti u molitvi, shodno dobrim delima i trpljenju. Zato je Crkva ustanovila, da se prvo jutarnje bogosluženje počinje prizivanjem Duha Svetoga: Car? Nebesn??, Utešitel?, Duše istin? pri?di, a potom dolazi molitva: Hleb? naš? nasu?n?? dažd? nam?! Zašto? Zato što bez Duha Svetoga mi ne umemo ni hleb upotrebiti kako treba za naše spasenje.
On će vas naučiti svemu. To jest: svaki dan i svaku noć prema prilikama u kojima se budete nalazili. On će vas uputiti, posavetovati, nastaviti šta treba da mislite, šta treba da govorite, šta treba da činite. Zato prosite od Boga samo Duha Svetoga, a ostalo On će doneti sam sobom sve što vam u izvesnom trenutku bude trebalo. Kad On bude sišao na vas, vi ćete sve znati, sve umeti, sve moći što je potrebno.
I napomenuće vam sve što vam rekoh. To jest: ne bojte se, da ćete zaboraviti moju nauku i moje reči: Duh Sveti zna sve što i Ja znam, te kad On bude prisutan u vama, biće i sva nauka moja prisutna u vama zajedno sa Njim.

O Gospode Duše Sveti, blagovoli sići na nas ne po našoj zasluzi no po zasluzi Gospoda Isusa i po Tvojoj beskrajnoj blagosti. Tebi slava i hvala vavek. Amin.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar