Vest: Pomolite se za oprost grehova. Danas je Sveti apostol Simon Zilot

Pomolite se za oprost grehova. Danas je Sveti apostol Simon Zilot

Pomolite se za oprost grehova. Danas je Sveti apostol Simon Zilot

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave Sveti apostol Simon Zilot, Prepodobna Isidora.

Pomolite se za oprost grehova: Danas je Sveti apostol Simon Zilot-0Sveti apostol Simon Zilot:

Jedan od dvanaest velikih apostola. Rodom bi iz Kane Galilejske. Na svadbu mu dođe Gospod Isus sa Materom i s učenicima. Kada nestade vina Gospod pretvori vodu u vino. Videći ovo čudo, Simon mladoženja ostavi kuću, i roditelje i nevestu, pa pođe za Hristom. Zilot znači revnitelj. A Revniteljem Simon je nazvat zbog svoje velike i ognjene revnosti prema Spasitelju i Njegovom Jevanđelju. Po prijemu Svetoga Duha Simon je otišao na propoved Jevanđelja u Mavritaniju u Africi. Pošto je uspeo da mnoge obrati veri Hristovoj, bude namučen i najzad na krstu raspet kao i njegov Gospod, koji mu je pripremio venac slave u carstvu besmrtnom.

Sveti mučenici Alfej, Filadelf i Kirin:

Braća rođena, sinovi nekoga kneza Vitalija u južnoj Italiji. Divni u blagorodstvu, silni u veri. Suđeni zbog vere svoje u Hrista; vođeni od jednog sudije do drugog, od jednog mučitelja do drugog. Prevedeni u Siciliju, i tamo ubijeni, u vreme cara Likinija. Alfeju jezik odsečen. Od izliva krvi Alfej umre. Filadelf sažežen na gvozdenoj lesi, a Kirin u ognju. Njihove netljene mošti pronađene 1517. godine. Ova tri brata javili se svetoj Evtaliji.

Pomolite se za oprost grehova: Danas je Sveti apostol Simon Zilot-2Prepodobna Isidora Jurodiva:

Živela u IV veku, i bila monahinja u ženskom manastiru u Tavenisiotu. Pravila se luda, da bi skrila svoju vrlinu i svoj podvig. Radila je najprljavije poslove, hranila se splačinama od sudova, usluživala je sve i svakoga, i bila prezirana od sviju i svakoga. U to vreme otkrije angel Božji velikom podvižniku Pitirimu tajnu o Isidori. Pitirim dođe u ženski manastir, i kad vidi Isidoru, on joj se do zemlje pokloni. Tako i ona njemu. Tada sestre kažu Pitirimu, da je ona luda. "Vi ste lude", odgovori Pitirim, "a ova je veća pred Gospodom i od mene i od vas; ja samo molim Boga, da meni da ono što je njoj namenjeno na Sudu Strašnom!" Tada se sestre zastideše i umoliše i Pitirima i Isidoru za oproštaj. Od tada svi počeše ukazivati Isidori počast. A ona da bi izbegla počast od ljudi, odbeže iz manastira, i umre neznano gde oko 365. godine.

Pomolite se za oprost grehova: Danas je Sveti apostol Simon Zilot-3Blažena Tajsa:

Beše Tajsa bogata devojka, hrišćanka, u Misiru. I reši se ne stupati u brak, a imanje razdavaše pustinjskim monasima. Kada sve imanje potroši, ona se preda razvratnom životu. Čuvši za ovo, pustinjaci umole avvu Jovana Kolova, te ovaj dođe u Aleksandriju i počne plakati pred Tajsom. Kada ona ču da starac plače zbog grehova njenih, namah se pokaja, ostavi i kuću i sve, i pođe u pustinju za svetiteljem. Jednom noću kada ona spavaše a Jovan na molitvi stajaše, vide Jovan gde angeli sa velikom svetlošću siđoše i uzeše dušu Tajsinu. I saznade Jovan da njeno trenutno, no toplo, pokajanje beše Bogu ugodnije od dugogodišnjeg spoljašnjeg pokajanja mnogih pustinjaka.

BESEDA:

o tome kako pravednik trpi porugu zbog reči Gospodnjih

Riječ mi je Gospodnja na porugu i na podsmijeh svaki dan (Jerem. 20, 8)

Ko se to ruga proroku Božjem, nosiocu reči Božje. nosiocu sile i mudrosti? Ruga mu se narod njegov, i govori mu: strmenit nam put ti propovedaš; ako je i od Boga, mi ne možemo ići njime, jer nam je suviše strmenit.

Ko se to ruga trubaču glasa Gospodnjega, kada on trubi na uzbunu zbog požara, koji se puši u daljini i približava se gradu? Rugaju mu se starešine narodne, i govore mu: što ne zatvoriš usta, bilo bi i tebi toplije i nama vedrije? To nije požar što ti se čini no magla od rose planinske!

Ko se to još ruga n podsmeva čoveku Božjem, kada on od Boga dolazi i volju Božju objavljuje? Ruga mu se njegova žena, i podsmevaju mu se njegova braća. Vele mu: ostavljaš svoj posao, koji te hrani, i ideš za tuđim poslom, koji te ponižava.

Riječ mi je Gospodnja na porugu i na podsmijeh svaki dan. Tako je mogao reći prorok, tako apostol. tako mučenik, tako svaki revnitelj reči 

Gospodnje i zakona Gospodnjega. No ni poruga ni podsmeh nikoga od njih nisu uplašili, niti od svedočenja odvratili, niti s puta na stranputicu zaveli. Sav svet spolja rugao im se i zajedao ih; no Gospod ih je krepio i veselio iznutra. I odole Gospod svetu; i odoleše stoga svetitelji Božji rugačima svojim i podsmevačima.

Gospode sveblagi, ukrepi i nas iznutra u srcu našem, da nas ne zbuni poruga, i ne smete podsmeh sveta, imena Tvojega radi. Tebi slava i hvala vavek. Amin.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar