Vest: Pomolite se danas za čudo u životu. Obeležavamo Prepodobnog Tita Čudotvoraca.

Pomolite se danas za čudo u životu. Obeležavamo Prepodobnog Tita Čudotvoraca.

 Pomolite se danas za čudo u životu. Obeležavamo Prepodobnog Tita Čudotvoraca.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Prepodobnog Tita Čudotvoraca.

 Pomolite se danas za čudo u životu. Obeležavamo Prepodobnog Tita Čudotvoraca.-0 Prepodobni Tit Čudotvorac:

Od mladih godina vozljubi Hrista Gospoda i omrze svet sujetni. Toga radi ostavi svet, ode u manastir i primi angelski obraz. Ne žaleći sebe on se predade priskorbnom i tesnom putu inočeskom. Kroz veliko strpljenje steče dve osnovne dobrodetelji: smernost i poslušnost, i u ovim dobrodeteljima on prevaziđe "ne samo bratiju nego i sve ljude". Čistotu duše i tela beše sačuvao od mladosti svoje. U vreme ikonoborske jeresi pokaza se kao nepokolebljivi stolp Crkve Božje. Zbog njegove velike smernosti i čistote darova mu se od Boga dar čudotvorstva i za života i po smrti. A kad se preseli ka Gospodu ostavi mnogobrojne učenike svoje. Upokoji se mirno u IX veku.

Sveti mučenici Amfijan i Edesije:

Dva mladića, dva brata rođena. Iz grada Patare, od roditelja znamenitih no neznabožnih. Kada učahu svetske nauke u gradu Viritu prosvetiše se nekako Duhom Božjim, te poznavši laž neznaboštva nazreše istinu Hrišćanstva. Pa kad se vratiše doma, ne mogoše živeti više sa neznabožnim roditeljima i srodnicima nego tajno odbegoše u Kesariju Palestinsku k prezviteru Pamfilu poznatom po svetosti i duhovnoj učenosti. Kod Pamfila se poučavahu zakonu Božjem dan i noć i upražnjavahu u podvizima hrišćanskim. Za Amfijana se kaže, da telom beše 20 godina star, a razumom i velikodušnošću stoletan. Kada nasta gonjenje, u vreme Maksimina, mnogi hrišćani pobegoše iz grada i sakriše se, dok se drugi dragovoljno i radosno predadoše u ruke mučitelja, da bi postradali za ime Onoga koji je prvo za njih postradao. Amfijan bude među ovim poslednjim. On dođe nebojažljivo u hram neznabožački, gde knez Urban prinošaše žrtve idolima, pa uhvati kneza za ruku, kojom držaše žrtvu, i viknu mu, da odustane od služenja n žrtvoprinošenja mrtvim idolima i da pozna Boga istinoga. Neki koji čuše ove reči i videše ovoliku hrabrost Amfijanovu pokajaše se i primiše veru Hristovu. No knez ražljućen baci Amfijana na muke. Između ostalih muka zaviše mu noge pamukom pa zapališe. No kad osta živ, baciše ga u more sa kamenom o vratu; a more se uzburka i izbaci telo mučenikovo u grad. Edesije bi najpre poslan u bakarne rudnike u Palestinu, po tom odveden u Misir. U Aleksandriji ispuni se svetom revnošću protiv nekoga kneza Jeroklea, koji na trgu beše prikupio hrišćanske monahinje, devojke i časne žene, i razdavaše ih najbestidnijim razvratnicima na poruganje - ispuni se Edesije svetom revnošću i udari šamar besčesnom knezu. Zbog toga bi mučen i u more utopljen, kao i brat mu Amfijan. Kao dva nevina jagnjeta žrtvovaše se za Hrista, oko 306 god., i preseliše se u divne dvore Gospodnje.

BESEDA:

o živome Bogu i o živoj deci Njegovoj

Ako, dakle, živimo ako umremo Gospodnji smo (Rim. 14, 8).

Čiji smo kad živimo? Gospodnji. Čiji smo kad umiremo? Gospodnji. Čiji su pravednici? Gospodnji? Čiji su grešnici? Gospodnji. Gospod obuhvata sve, i žive i mrtve, i sadašnje i prošle i buduće. Niko nije tako sveobuhvatljiv kao Gospod Isus. Koji od takozvanih dobrotvora čovečanstva, od učitelja, vođa, prosvetitelja, ikada pokuša da učini neko dobro umrlim? Tu se može odlučno odgovoriti: nikada i niko! I sama pomisao bila bi smešna u očima vasceloga sveta - učiniti neko dobro mrtvima! To je smešno svima onima koji misle, da je smrt moćnija od Boga, i da ono što ona proguta, uništava za svagda. No brinuti za mrtve, i činiti dobro mrtvim, prestalo je biti smešnim od otkrovenja Gospoda Isusa, koji otkri, da je Bog - Bog živih i koji to i na delu pokaza sišavši u ad, da oslobodi i spase duše pomrlih pravednika sve od Adama pa do Njegove smrti na krstu.

Sveobuhvatljiv je Gospod naš preslavni kako Svojom vidovitom mišlju, jer misli o svima i vidi sve od žene rođene, i nad grobovima i u grobovima; tako i Svojom ljubavlju, jer grli sve duše pravedničke bez obzira koje ih mesto ili vreme skriva; tako najzad i Svojim trudom, jer se trudi za sve njih, da ih sve oslobodi, spase, uvede u carstvo i proslavi pred licem Oca Svog nebesnog, Duha Svetog Životvornog i bezbrojnih svetih angela. Gospode, Tebi slava i hvala vavek. Amin.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar