Vest: Nacionalni dan nauke

Nacionalni dan nauke

Nacionalni dan nauke

Ulaganje u nauku predstavlja najsigurniji i najefikasniji način investiranja u našu budućnost.

Nacionalni Dan nauke 10. jul, ustanovljen povodom dana rođenja jednog od najvećih umova i pronalazača Nikole Tesle, biće obeležen širom Srbije nizom manifestacija. 

Tesla je najpoznatiji po otkriću naizmenične struje, a doprineo je i razvoju bežične komunikacije, lasera, radara i robotike. Uređaji nastali na osnovu patenata Nikole Tesle, od pre 120 godina, nalaze se u osnovi mnogih tehnologija i uređaja koji nas svakodnevno okružuju. 

Prvi patent Tesla je podneo u SAD-u, 30. marta 1884. godine, posle odlaska iz Edisonove kompaije i osnivanja “Tesla Electric Light & Manufacturing”. 

Širom sveta 10. jul se obeležava kao "Teslin dan" čime se pridružila svetskim gradovima: Filadelfiji, Njujorku, Nijagara Folsu, Čikagu, Pragu, Bratislavi, Braziliji, Pertu a od ove godine i u kanadskoj pokrajini Ontario, zakonskom odlukom, 10. jul se obeležava kao dan Nikole Tesle.

Nikola Tesla je rođen je u selu Smiljanu, kod Gospića, u porodici paroha tadašnje Karlovačke mitropolije od 1848. Karlovačke patrijaršije od oca sveštenika Milutina Tesle i protinice Đuke, rođene Mandić.

Mesto Smiljan, danas u Ličko-senjskoj županiji u Hrvatskoj, u vreme Nikolinog rođenja pripadalo je Vojnoj Krajini, delu Austrougarskog Carstva, koje je nekoliko godina ranije, 1849. godine, proglašeno "posebnom krunskom zemljom Habsburške Monarhije".

Tesla se školovao u Smiljanu, Gospiću, Rakovcu kod Karlovca, a kasnije u Gracu, u Austriji. Pre odlaska u SAD živeo je i radio i u Mariboru, Budimpešti, Parizu i Pragu.

Od 1884. do smrti 1943. živeo je u SAD. Patentirao je oko 700 pronalazaka od kojih nekoliko desetina ima široku primenu, među kojima je i serija izuma koji čine temelj savremene radio-tehnike.





Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar