Vest: Na današnji praznik bez teških poslova, a žene treba da izbegavaju neke poslove.

Na današnji praznik bez teških poslova, a žene treba da izbegavaju neke poslove.

Na današnji praznik bez teških poslova, a žene treba da izbegavaju neke poslove.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Prenos moštiju svetog Ignjatija Bogonosca.

Na današnji praznik bez teških poslova, a žene treba da izbegavaju neke poslove.-0Prenos moštiju svetog Ignjatija Bogonosca

Glavno praznovanje svetog Ignjatija jeste u zimu 20 decembra. Ovoga dana se praznuje prenos njegovih česnih moštiju iz Rima, gde mučenički postrada, u Antiohiju, gde je ranije bio arhijerej. Kada sveti Ignjatije beše pozvan u Rim, da pred carem Trajanom odgovara za svoju veru, na tome dugom putu pratiše ga nekoliko građana iz Antiohije, pobuđeni na to velikom ljubavlju prema svome divnom arhipastiru. Svetitelj Božji, pošto se nikako ne hte odreći vere Hristove prezrevši sva laskanja i obećanja cara Trajana, bi osuđen na smrt i bačen u Cirku Velikom pred zverove. Zverovi ga rastrgoše, i on predade dušu svoju Bogu. Tada njegovi pratioci sabraše njegove obnažene kosti, preneše u Antiohiju, i česno sahraniše. No kada Persijanci zauzeše Antiohiju u šestom veku mošti svetog Ignjatija ponovo se vrate iz Antiohije u Rim, gde se i sada nalaze u crkvi svetog Klimenta. Bio je učenik Svetog Jovana Bogoslova i episkop u Antiohiji. Dok je bio na ovoj funkciji ulagao je mnogo truda i napora u širenju hrišćanstva. Prvi je uveo antifonski način pojanja u crkvi – pevanje sa dve pevnice tako da, kad pojanje na jednoj strani prestane, na drugoj počinje. 

Sveti mučenici Roman, Jakov, Filotej, Iperihije, Aviv, Julijan i Parigorije

Svi ovi postradaše za Gospoda Isusa Hrista na Samosatu u vreme cara Maksimijana 297. godine. Filotej i Iperihije behu velikaši, a ostali behu mladići znamenita roda. Umoriše ih neznabošci groznom smrću, ukucavši eksere u glavu svakom od njih. Časno postradaše i u večnu radost uđoše.

Prepodobni Lavrentije Pečerski

Dragovoljno izabrao zatvorenički život poput ranijih zatvorenika, Isakija i Nikite, oprezno čuvajući se đavolske prelesti, kojoj se ova dvojica u početku podaše. Velikim uzdržanjem, molitvom i bogomislijem dostigao visok stepen savršenstva. Od uplašenog demona saznao da u Pečerskom manastiru od stotinu osamnaest monaha ima njih trideset, kojima je data od Boga vlast nad zlim dusima. Predstavio se Gospodu 1194. godine.

Običaji

Iako je glavni dan posvećen ovom svetitelju 2. januar i danas je veliki praznik. Prenos moštiju Svetog Ignjatija Bogonosca smatra se danom kada se nikako ne rade teški poslovi, a ovo naročito važi za žene koje treba da izbegavaju predenje, tkanje, šivenje.

Beseda


o savršenstvu kroz vršenje volje Božje

Jelo je moje da izvršim volju onoga koji me je poslao,
i da svršim njegov posao (Jov. 4, 34)
Evo spasonosnog primera koji nam daje Spasitelj naš! On koji je imao toliku silu i vlast i mudrost govori, da je došao u svet ne da izvrši volju Svoju nego volju Oca Svoga, i ne da svrši Svoj posao nego Njegov, a mi, mada nemoćni kao paučina, neprestano ističemo svoju volju i neki svoj posao! Iako je Sin ravan Ocu, kao što i veli na drugom mestu: ja i Otac jedno smo, ipak Gospod Isus govori, da je On došao u svet da izvrši volju Očevu i da svrši posao Očev. Ovo On govori ne zato da bi pokazao malenost bića Svog pred bićem Očevim, jer biće je jedno, nego zato da bi pokazao veličinu ljubavi Svoje prema Ocu, i da bi nas pobudio da iz ljubavi prema Bogu usvojimo potpuno volju Njegovu.
Sva naša beda u ovome životu dolazi otuda što mi ne sprovodimo volju Onoga koji nas je i poslao u svet. A Njegovu volju mi ne sprovodimo zato što nemamo ljubavi prema Njemu. Jer ko god nekoga ljubi, čini mu po volji. Sam je Gospod rekao: ako imate ljubavi k meni, zapovijesti moje držite (Jov. 14, 15). Čime bi Gospod Isus mogao javiti ljubav svoju prema Ocu, ako ne vršenjem volje Očeve? I čime mi možemo javiti ljubav našu prema Gospodu Isusu, raspetom za nas na krstu, ako ne vršenjem volje Njegove?
O braćo moja, naša je volja varljiva kao sen; ne sledujmo njoj, da ne poginemo. Nego sledujmo volji čovekoljubivoga Gospoda, koji jedini zna, šta je za nas najbolje.
O Gospode smerni i čovekoljubivi, nauči nas tvoriti volju Tvoju. Tebi slava i hvala vavek. Amin.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar