Vest: Na današnji dan - 6. Decembar -

Na današnji dan - 6. Decembar -

Na današnji dan - 6. Decembar -

1421. godine – Rođen je engleski kralj Henri VI, poslednji monarh iz dinastije Lankaster, koji je nasledio krunu 1422. godine, kada je imao samo osam meseci. Svrgnut je u dinastičkim borbama poznatim kao “Rat dveju ruža” i ubijen u maju 1471. godine u londonskom zatvoru Tauer.

 

1492. godine - Španski moreplovac italijanskog porekla Kristofer Kolumbo otkrio ostrvo Hispanjola, sada podeljeno između Haitija i Dominikanske Republike.

 

1507. godine - Nemački kartograf Martin Valdemiler objavio prvu geografsku kartu novog kontinenta kome je dao ime Amerika. U vreme izrade novog izdanja Ptolomejevog atlasa čitao je pisma Ameriga Vespučija iz Novog sveta, u kojima je italijanski moreplovac tvrdio da put preko Atlantika ne vodi u Aziju već na, do tada, nepoznat kontinent, koji je na osnovu tih opisa nacrtao i na karti napisao reč-Amerika.

 

1774. godine – U Austriji je stupio na snagu Edukativni statut Johana fon Felbigera, prvi državni edukativni sistem u svetu.

 

1792 . godine – Vođe žirondinaca u Francuskoj revoluciji doneli su odluku da izvedu na sud kralja Luja XVI. Revolucionarni sud ga je potom osudio na smrt i kralj je 1793. godine pogubljen na giljotini.

 

1833. godine - Rođen srpski pisac Jovan Jovanović-Zmaj, član Srpske kraljevske akademije, liričar bogate invencije, prema oceni književne kritike "pesnički izraz duhovnog i duševnog života srpskog naroda" u drugoj polovini 19. veka. Kao pesnik se razvijao pod uticajem srpske narodne poezije i lirike Branka Radičevića. Ispevao je zbirke ljubavnih pesama "Đulići" i "Đulići uveoci"-potresne, elegične ispovesti posle smrti supruge i četvoro dece. Napisao je veliki broj rodoljubivih i izuzetno vrednih političko-satiričnih pesama, a kao dečiji pesnik je neprevaziđen u srpskoj književnosti. Osnovao je i uređivao književni list "Javor", satirične listove "Zmaj", "Žiža", "Starmali" i dečiji list "Neven". Prevodio je s ruskog, nemačkog, mađarskog i engleskog jezika. Ostala dela: knjiga pesama "Pevanija", pesnička legenda "Vidosava Branković", šaljivi komad "Šaran".

 

1877. godine – Američki pronalazač Tomas Edison je u Vest Orindžu u Nju Džersiju demonstrirao prvi zvučni snimak, pesmu “Mary had a Little Lamb“.

 

1889. godine - Umro američki državnik Džeferson Dejvis, predsednik Konfederacije Država Amerike tokom građanskog rata. Posle poraza južnih država u građanskom ratu je uhapšen, ali je 1867. godine pušten iz zatvora bez suđenja.

 

1916. godine – Nemačke trupe su u Prvom svetskom ratu ušle u rumunsku prestonicu Bukurešt.

 

1917. godine – Finski parlament je u Helsinkiju proglasio nezavisnost Finske, koju je priznala sovjetska Rusija. Finska je od vremena ruskog cara Aleksandra I gubila teritoriju, a posle Napoleonovih ratova postala je 1809. godine rusko veliko vojvodstvo.

 

1917. godine – U sudaru francuskog broda “Mon Blan” natovarenog eksplozivom, uključujući 5.000 tona trinitrotoluola, s belgijskim brodom “Imo” u luci grada Halifaks u Kanadi, poginulo je više od 1.500 ljudi, oko 8.000 je ranjeno i veliki deo grada je razoren.

 

1921. godine – Velika Britanija je potpisala mirovni sporazum s Irskom, prema kojem je uspostavljena Irska Slobodna Država kao članica Britanskog komonvelta.

 

1925. godine - Italija i Egipat potpisali sporazum o granicama italijanske kolonije Libije.

 

1938. godine – Francuska i Nemačka su potpisale sporazum o nepovredivosti međusobnih granica, koji su Nemci poništili u Drugom svetskom ratu.

 

1941. godine – U Bici za Moskvu počela je protivofanziva Crvene armije protiv Nemaca koji su stigli na 25 kilometara od Moskve. Do kraja februara 1942. godine nemačke trupe pomerene su na 200 kilometara od Moskve.

1942. godine - Rođen Peter Handke, austrijski književnik, inostrani član Srpske akademije nauka i umetnosti.

1959. godine - Umro srpski pisac Jovan Palavestra, koji je pisao pripovetke i drame, pozorišnu i književnu kritiku. Dela: drame "Savesti na vetru", "Čovek koji se snašao", "Veliki skandal", zbirke pripovedaka "Sivi vidici", "Na belom hlebu".

 

1970. godine – Poljski lider Vladislav Gomulka i nemački kancelar Vili Brant potpisali su u Varšavi sporazum o normalizaciji poljsko-nemačkih odnosa. Kancelar Brant je tom prilikom na kolenima pred spomenikom poginulim herojima ustanka u Varšavskom getu odao poštu žrtvama nemačkog nacizma.

 

1971. godine - Indija priznala Bangladeš - bivši Istočni Pakistan, a Pakistan je uzvratio prekidom diplomatskih odnosa s Indijom.

 

1978. godine – Španci su na referendumu izglasali novi ustav, prema kojem je Španija definisana kao ustavna monarhija s parlamentarnom demokratijom.

 

1988. godine – Umro je Roj Orbison, jedna od najvećih zvezda američke pop i kantri muzike, autor hitova “Only the Lonely“, “Pretty Woman”.

 

1989. godine – Slobodan Milošević proglašen je na sednici Skupštine Srbije za predsednika Predsedništva Srbije, posle referenduma na kojem je dobio 86 odsto glasova.

 

2000. godine – Centar za ekonomska istraživanja Instituta društvenih nauka u Beogradu objavio je analizu prema kojoj 60 procenata stanovnika u Srbiji spada u kategoriju siromašnih, dok bogata elita čini pet odsto populacije.

 

2003. godine - Generalna skupština Asocijacije balkanskih novinskih agencija /ABNA/ u Solunu verifikovala Srpskoj novinskoj agenciji Srna status punopravne članice ove organizacije.


2005. godine – Umro je Čarli Gol, pobednik “Trke oko Francuske” 1958. godine i jedan od velikih imena biciklizma.Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar